En dag när Evelina Viridien stod i sin butik kom det in en kund med handeksem. Hon hade väldigt mycket handeksem och hade varit hos läkaren och fått cortisonsalva och en mjukgörande kräm men det hade inte hjälpt. Kunden var förtvivlad. 

Evelina Viridien tittade på eksemen och plockade sedan fram sin Simply natural hand lotion.

Använd den här, sa hon till kunden och förklarade produktens fördelar. 

Två veckor senare kom kunden tillbaka med händer där det nu syntes bara några få eksem. Hon hade slängt sin cortisonsalva och var lyrisk över den nya krämen. 

Stunder som dessa är naturligtvis höjdpunkter i Evelina Viridiens story om sitt egna hudvårdsvarumärke ViridEco och det var för att uppnå resultat som dessa som hon för fem år sedan startade verksamheten.  

Läs också: Här är näringen som håller huden ung och fräsch länge

En helt annan bakgrund

Evelina är utbildad kock från början men intresserade sig tidigt för hudvård och av hur olika ämnen i hudvårdsprodukter påverkar vår kropp. Hon visste från början att hon ville skapa en ekologisk serie produkter med naturliga ingredienser som kroppen mår bra av. Hon kallade sitt koncept för bioaktiv hudvård. 

Bioaktiv hudvård handlar om hur olika ämnen påverkar kroppen på olika sätt. Man kan nämligen få olika ämnen att samarbeta med varandra för att få en flera hundra gånger större effekt än om man applicerar de här råvarorna en i taget på huden, säger Evelina Viridien.

En kostmetikakemist hjälper till att verifiera alla recept innan produkterna tillverkas som sedan också testas i ett fristående laboratorium ur hållbarhets- och allergisynpunkt. 

Stor utmaning

En av de största utmaningarna är att hitta ersättare till ämnen som man inom den konventionella hudvården använt för att stabilisera upp en produkt eller få den att bli hållbar. Evelina vill enbart jobba med naturliga produkter men den typen av produkter har inte samma långa hållbarhet. 

De flesta produkter i vår serie håller i sex månader medan produkter i konventionella hudserier kan ha en evighetslång hållbarhet. Men de ämnena som används i de konventionella produkterna är inte alltid bra för huden. Mineraloljor, som ofta används täpper till exempel till hudens porer och många får acne-liknande problem av dem. Då är det bättre att använda naturliga produkter och ge dem längre hållbarhet genom att förvara dem i kylskåpet, säger Evelina Viridien.

Och intresset för ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter bara ökar och ökar. Och glädjande nog är möjligheterna för tillverkarna större i dag än för tio år sedan. 

I dag är den ekologiska hudvårdens möjligheter trots allt mycket mer jämlik med den konventionella och vi tillverkare har möjlighet att få fram de mest potenta materialen i växter för att användas i våra produkter. Själv jobbar jag mycket med betaglukan som är ett aktivt ämne som bara finns i havrekärnans cellväggar. I dag är det möjligt att extrahera detta ämnet från varje havre vilket skapar möjlighet att ta fram helt fantastiska produkter, säger Evelina Viridien.

Läs också: Kollagen – hudens bästa vän

Fuskas inom branschen

Men varför behövs det uppstickare som hennes bolag om de konventionella hudvårdsproducenterna har anammat den ekologiska trenden?

Problemet är att många av de konventionella hudvårdstillverkarna inte riktigt går in till hundra procent för sitt arbete. De kan slänga in några ekologiska råvaror för att sedan skriva på produkten att den är ekologisk medan det i verkligheten bara är 10% av råvarorna som verkligen är ekologiska. Det här kallas ”green washing” och innebär att man som konsument känner sig lurad, säger Evelina Viridien. 

Hennes tips till konsumenter som vill göra bra val är att verkligen ta reda på om den är ekologisk genom att titta på baksidan av produkten eller läsa på företagets hemsida. 

De som tillverkar ekologiskt brukar ange hur stor del av produkten som är ekologisk och jag anser att minst 70% av ingredienserna ska vara ekologiska, säger Evelina Viridien. 

Prisad bodybutter

En milstolpe i karriären var när hennes produkt Body Butter Cherry Blossom vann Organic beauty awayrds och nominerades i Nordic natural beauty award. Och så är hon stolt över sin massageolja som är dermatologiskt testad. 

Det är de enda ekologiska massageoljorna som tillverkas i sverige som verkligen är dermatologiskt testade vilket ju är jättekonstigt eftersom de som jobbar som massörer eller hudterapeuter utsätter sig för risken att få eksem om de använder produkter som inte är bra för dem, säger Evelina Viridien. 

Ja, det går onekligen bra för hudvårdsdrottningen från Blekinge. Men ännu är hon inte färdig med sitt uppdrag.

Mitt mål är att få konsumenter i hela världen att börja använda hudvårdsprodukter som är både naturliga och ekologiska. Jag vill helt enkelt bli en av världens största ekologiska hudvårdsleverantörer, säger hon utan att blinka.    

Av Anna Holmqvist

hudvård