Fråga

Hej experterna!

Jag kom till er sida genom “nedtrappning av psykofarmaka.se.
Tack för att ni finns och hjälper människor!
Läste om mat och tillskott att unvika vid utsättning eller kombinerat med antidepressiva på Anna Nederdals sida.

Jag åt Cymbalta i åtta år och lyckades sluta med dom i oktober förra året. När var nere på låg dos samt efter slutat helt med dom började jag känna stark oro, känslighet, ångest och att hjärnan liksom bara fungerade med halv kapacitet mot normalt.

Hjärnan kopplar och processar inte som den skall. Alltifrån känna på dörrhantaget fem gånger, ej minnas namnet på en kändis, behöva läsa om saker ständigt, till att dra slutsatser och förstå saker, föra ett normal intelligent samtal med snabba repliker, ta in saker snabbt runtomkring mig, förmågan att ligga ett steg före, tänka och resonera normalt. Vara skärpt och skarp.
Inget av detta har jag haft problam med innan började med tabletterna eller under tiden jag åt dom.

Jag har tagit upp detta med vårdcentral läkaren men hon säger att tabletterna inte har påverkan på kropp eller huvud längre efter elva månader utan hänvisar till koncentration och minnes svårigheter pga långvarig smärta som är vanligt. Smärta var skälet till att jag började äta tabletterna.

Till min fråga, nu elva månader efter avslut finns det något som kan hjälpa hjärnan att återhämta sig, läka och få tillbaka någorlunda normal kapacitet. Tänker om det finns något kosttillskott, tex aminosyror, vitaminer eller dylikt som ni vet har hjälpt andra eller som skulle kunna hjälpa till på traven för mitt tillstånd? Eller någon ni kan hänvisa till som jag kan konsultera?

Bästa och varrma hälsningar,
Niklas

Svar

Hej Niklas och tack för din fråga.

Cymbalta är framförallt en serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare, samt med mindre påverkan av dopamin. Det betyder att läkemedlet går in och hämmar din nedbrytning av dessa ämnen. Själva signalsubstansen ökar inte i sin produktion eller mängd som man felaktigt kan tro, utan man återanvänder det igen och igen. Därför kan man behöva öka sin dosering efter ett tag om den egna produktionen inte kommer igång.

Alla signalsubstanser är helt beroende av specifika näringsämnen för att dem ska fungera optimalt. Vissa näringsämnen behövs för att dem ska bildas och helt andra behövs för ett dem ska “brytas ner” så dem inte blir för höga. Underskott på ett enda av dessa ämnen gör att vi påverkas mentalt till slut. Tyvärr saknar svensk sjukvård idag än så länge kunskap om denna forskning och därför kan dem ej hjälpa dig att återfå din naturliga balans.

Om vi utsätts för olika trauman, smärta eller andra stressor så svarar kroppen med att producera mer av vissa signalsubstanser för att kunna hantera situationen. Men om situationen inte förändras så räcker kanske inte råvaran för alltid och då får vi symtomen. Här är din kosthållning, livssituation och egna tankar det du själv kan påverka för att uppnå en förbättring.

Funktionsmedicinare, näringsterpeuter och kinesiologer har kunskap inom detta och bör kunna hjälpa dig om du själv inte hittar rätt mix för just dig.

De vanligaste näringsämnen som behövs är dock:
-B2, B6, B9, B12, C-vitamin, magnesium, zink och koppar.
-Råvaran till serotonin är aminosyran tryptofan och till noradrenalin är det tyrosin.
-Samt är alla celler beroende av Omega 3.

Jag hoppas du återfår din balans igen.

//Anna Baard-Blixt