Fråga

Hur ska jag boosta och rensa kroppen efter en operation? Tänker att kroppen behöver rensas pga smärtlindring / medicament och antibiotika efter operationen. Men också ge den näring i form av mat ock kosttillskott för bästa läkning och återhämtning. Har för mig att bla MSM är bra men hittar inget om det när jag söker information.

Svar

Tack för din viktiga fråga.

Det finns några bra saker att tänka på.
-Enligt svensk forskning vet man att kroppen använder mycket glutamin för att läka. Om det är underskott på bildningen av glutamin i kroppen så tar den från glutaminet som tarmen använder. Därför är det så vanligt med matsmältningsproblem efter en operation.
-För att vävnader ska läka behövs främst zink, arginin, lysin och C-vitamin. Dessa hjälper även immunförsvaret att agera korrekt.
-Undvik inflammation med Omega 3 som du kan starta med någon dag efter operationen då det kan göra att du blöder lättare.
-När du tagit bort eventuella omslag kan du spraya med kolloidalt silver för att undvika infektion.
-Ovan ämnen illsammans med B-vitaminer så hjälper du levern att klara av att bryta ner läkemedel som du eventullt behöver ta.
-Det finns även bra stärkande örter och växter för tarm och lever som blåbär, bupleurum, vitlök och gurkmeja. Guldmjölk är gott och enkelt att dricka för att stärka systemet.

//Anna Baard-Blixt