Fråga

Hej,
Jag är en kvinna på 39 som i 7 års tid ätit levaxin. Just nu äter jag 150mikrogram.
Enligt ultraljud jag gjorde för 7 år sedan så är min sköldkörtel som ett russin.
Jag börja för några månader sedan aktivt leta efter information hur jag skulle kunna förbättra min levnads situation då jag hade många symptom kvar som jag kände innan jag börja äta levaxin, fast i mildare form. Efter sommaren 2020 köpte jag från en hälsokostaffär Zink ,magnesium, d- vitamin, omega-3 och C-vitamin som jag tar dagligen och för 3 veckor sedan la jag till selen. Jag ändra även min kost för 2 månader sedan då jag blev inspirerad av LCHF så försöker att inte äta bröd,ris,potatis och pasta . . Jag märker att något förändrats i kroppen till det positiva, känns sååå skönt! Ett plus är att jag äntligen börjat gå ner i vikt också vilket har känts omöjligt innan.

Jag har två frågor;
Hur länge är det ok att jag äter dessa kosttillskott/ vitaminer?
Min andra fråga är finns det något mer som jag ska komplettera med för min sköldkörtel skull?
Jag mår så mycket bättre sen jag börja med vitaminerna/ kosttillskotten speciellt hände något när jag la till selen.
Tacksam för svar .
Vänliga Hälsningar
Marielle

Svar

Hej Marielle.

Vad roligt att du börjar må bättre med dina tillskott. Just selen används för att kroppen ska kunna omvandla T4 till det aktiva T3 som sen ska ta sig in i våra celler. Ett ämne som många idag har brist på tillsammans med det viktiga jodet.

Att äta specifika näringsämnen bör man inte göra längre än 3 månader. Sedan ökar man risken att trycka ner deras synergister dvs. kompisen som ska ta sig in via samma receptor. Speciellt om man inte äter mat som dessa ämnen finns i. Därför kan det vara bra att antingen komplettera med ett bra multitillskott eller vara noga med din kosthållning, framförallt att du även får i dig ordentligt med Omega 3.

Istället för att ge dig fler specifika tips så ger jag dig rådet att läsa detta blogginlägg. Det är ganska långt, men det innehåller väldigt mycket information gällande hur man kan tänka för att stärka sin kropp och sköldkörtel: https://helify.org/den-trotta-skoldkorteln-som-blev-pigg-igen/

Hjärtliga hälsningar
Anna Baard-Blixt