Fråga

Hej!
Min dotter är snart 14 år.
Hon har små knottror på huden i ansiktet.
Mest på kinderna från näsan och ut. Lite i pannan och överarmar. Är detta hormonplitor? Är det Gluten? Är det Laktos? Hon har fått sin mens och hon är ganska påverkad av sina hormoner med humörsvängningar (pms).

Svar

Hej

Tack för din fråga! Det kan bero på olika saker men det mest troliga skulle jag säga är på grund av hormonella förändringar. Dock är det extra viktigt då för att göra det enklare för hormonerna att ta bort sådant som kan påverka dem mer. Som inflammationsbildande kost (vete och socker m.m.) eller stress. Ät mer grönt och zinkrik mat och drick mer vatten (om hon inte redan gör det). Se till att hon har återhämtning och lugn och ro och meditation kan vara bra att utföra. Hon kan även tillsätta syrade grönsaker till sin kost för att få mer goda bakterier som hjälper tarmen till en bättre funktion. Allt hör ihop.
Använd också endast naturliga och ekologiska produkter på huden som bevarar det viktiga mikrobiomet och skyddet på huden. Jojobaolja är en bra olja att smörja in sig med. Hoppas att det blir bättre snart!

Kram
Johanna