Delvis är vi födda med en viss kvalitet på håret och en förutbestämd tjocklek på stråna samt hur många hårsäckar vi har. Men du kan också påverka själv hur tjockt ditt hår är. Här får du tipsen som bygger upp stået både utifrån och inifrån.

Tjockare hår inifrån

För det första behöver du i grunden ha en bra och näringstät kost. Det är ingen idé att lägga pengar på enstaka kosttillskott om du i övrigt äter skräpmat. Många menar att hår, hud och naglar är ett resultat av hur insidan mår och många näringsämnen samverkar för att skapa lyster och tjocklek på din man. Med det sagt vill vi lyfta några ämnen som kan ge en särskild boost.

Kisel. En mineral med förmågan att bygga starkt och hållbart. Tänk bara på bambu som är väldigt rikt på kisel. En studie med tillskott av 20 mg kisel under 10 veckor gav hår och naglar som inte gick sönder lika lätt. Även huden hade blivit slätare och starkare. Vill du äta kiselrik mat kan du välja bambuskott (förstås) och spenat, banan och gröna bönor.

D-vitamin. Även i håret har D-vitamin ett finger med i spelet. Det gör så att fler hårsäckar bildas och därmed kan håret bli tjockare. Många av oss har brist på D-vitamin och 2000 IE till 5000 IE per dag är ett riktmärke för att undvika brist, särskilt under vinterhalvåret.

Läs också: Därför ska du äta D-vitamin + hur mycket är lagom?

Biotin. Ett av proteinerna i hår, keratin, är beroende av B-vitaminet biotin för att bildas. Forskning visar att om du har brist på biotin kan tillskott ge mer hårtillväxt. Biotin finns mycket i exempelvis ägg och där hittar du också protein som också är viktigt för håret.

Tjockare hår utifrån

Att bygga upp strånas tjocklek med hårvårdsprodukter är ett annat sätt att få tätare svall. Sök efter produkter som är vårdande och har aktiva ingredienser. Det är begränsat vad vi kan ta upp i form av näring från hårvårdsprodukter men självklart spelar det roll vad du använder för produkter. Exempel på innehåll i produkter som stimulerar hårtillväxt:

Hampa. Att stimulera hårsäckarna och skydda dem från skada är viktigt om du vill ha tjockare hår. Studier visar att hampaolja kan göra så att blodflödet ökar i hårbotten vilket ger mer näring och stimulans till hårsäckarna. En annan studie visar att hampaolja kan ge ökad diameter på hårstråna. Dessutom är oljan återfuktande.

Läs också: Johanna Bjurström – bästa oljorna för hud och hår

Hirs. Det här glutenfria sädesslaget kan minska håravfall och förlänga hårsäckens fas i tillväxt. Troligen bidrar dess innehåll av aminosyror, kisel, järn, linolensyra och b-vitaminer till det.

Av: Katarina Fornander

Naturliga tips för tjockare hår

Silicea original – Näring inifrån för hår, hud och naglar. Med utvalda näringsämnen som kisel, biotin, zink, selen och mangan. 

Dr Organic Hemp oil hair & scalp treatment – Återfuktande hårmousse som lämnas kvar i håret efter tvätt. Ekologisk hampaolja tillsammans med ekologiska växtextrakt och pantenol (provitamin B5).

New Nordic Hair Volume – En serie produkter med tillskott och hårvård som innehåller hirs, äpple, åkerfräker för kisel och biotin.

MegaFood Skin, Nails, & Hair 2 – Innehåller mikronäringsämnnen som bidrar till normal hud, hår och naglar. Det innehåller även brännässla, cryptoxantin & tokotrienoler.

Biotind-vitaminhampahårhirskisel