I den här artikeln tittar vi närmare på vad celluliter är, och vad du kan göra för att återfå en slätare hud på ett naturligt sätt.  

Kort om celluliter och deras funktion

Innan vi går in på vad du kan göra för att minska celluliter kanske det kan vara intressant att veta lite mer om dem. Celluliter (gynoid lipodystrofi) karakteriseras av gropar och bucklor som syns på huden, framför allt på låren, höfterna, skinkorna och magen. Både kvinnor och män kan få celluliter, även om kvinnor drabbas i större utsträckning.

Celluliter uppstår när fettansamlingar pressas mot bindväv under huden, vilket skapar en ojämn yta. Bindvävstrådarna (som kallas septa) sträcker sig från hudens yta till de djupare lagren och fungerar som ett stöd för fettcellerna. När fettcellerna blir större kan de skapa ett tryck på septa och som resultat börjar hudens yta bukta utåt.

Det finns flera saker som kan göra att celluliter uppstår, bland annat gener, hormonella förändringar, dålig kost och brist på fysisk aktivitet. Värt att känna till är dock att celluliter inte är en sjukdom, utan en helt naturlig del av kroppens struktur. Celluliterna utgör alltså ingen hälsorisk, men däremot kan de göra oss mer självmedvetna och osäkra över vårt utseende.

Läs också: Så stimulerar du hudens egen kollagenproduktion

5 sätt att minska celluliter på naturlig väg

Som vi nämnde inledningsvis finns det ingen quick-fix för celluliter. Däremot finns det flera saker du kan göra för att främja hudens hälsa och göra celluliterna mindre synliga. Här kommer fem enkla tips. 

1. Ät rätt och drick mycket

En sund kost spelar en betydande roll för hur vi mår, men också hur vi ser ut. Om du vill minska celluliter bör du framför allt äta mer av livsmedel som är rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Frukt, grönsaker, fullkorn, magert protein och hälsosamma fetter är alla viktiga för att främja hudens hälsa. Undvik processade livsmedel, socker, alkohol och koffein eftersom de kan påverka blodcirkulationen och orsaka vätskeretention, vilket kan bidra till att celluliter uppstår.

Att dricka tillräckligt med vatten är också viktigt för att huden ska bibehålla sin elasticitet samtidigt som det hjälper oss att spola ut toxiner från kroppen. Även det kan förebygga celluliter.

2. Motion och styrketräning

Regelbunden motion är viktigt för att hålla igång blodcirkulationen, något som är viktigt för att minska synligheten av celluliter. Konditionsträning i form av promenader, löpning, simning eller cykling är utmärkt för att bränna fett och öka ämnesomsättningen. 

Styrketräning är också viktigt eftersom det hjälper till att öka muskeltonen och minska synligheten av celluliter. Särskilda övningar som fokuserar på områden som ofta drabbas av celluliter, som squats, lunges och benpress, kan vara extra effektiva för att stärka och forma musklerna i dessa områden.

3. Torrborstning

Torrborstning är en enkel och effektiv metod för att göra celluliter mindre synliga. Genom att använda en torrborste och borsta huden i cirkulära rörelser stimulerar du både blodcirkulationen och lymfsystemet, vilket kan hjälpa till att bryta ner fettansamlingar och minska synligheten av celluliter över tid. Tänk på att alltid borsta i riktning mot hjärtat.

Läs också: Torrborsta – Vilka positiva effekter finns det?

4. Massage och bindvävsmassage

Massage kan liksom torrborstning vara effektivt om du har mycket celluliter. Genom att massera de drabbade områdena med naturliga oljor som kokosolja eller mandelolja kan du nämligen förbättra blodcirkulationen och lymfflödet. Bindvävsmassage är en specifik teknik som fokuserar på att lösa upp de djupa bindvävslagren och kan därför vara extra bra för att förbättra hudens struktur.

5. Stressa mindre

Genom att påverka kroppens hormonella balans kan faktisk stress vara en bidragande orsak att celluliter uppstår. Att minska stressnivån genom avslappningstekniker som meditation, djupandning och yoga kan alltså vara fördelaktigt för att förbättra hudens hälsa och hålla den både slät och frisk.

Av Elsa Larsson

hudenmassagemotionTorrborsta