Många gånger väljer vi mat som egentligen är dålig för oss, exempelvis sådant som innehåller mycket socker eller mat som helt enkelt innehåller för lite näring. Ibland kan även portionsstorleken på din måltid påverka, men detta är dock väldigt individuellt. Det är till exempel vanligt att känna sig trött och seg efter en stor måltid eftersom kroppen använder mer energi för att smälta maten.

Att äta en varierad kost i lagom stora portioner kan vara ett effektivt sätt att förebygga trötthet, dels under dagen, men också efter en måltid. I den här artikeln tipsar vi om sju typer av livsmedel att äta mer av för en naturlig energiboost!

1. Oprocessad mat

Även om en hamburgare eller pommes frites kan vara mättande för stunden och ett smidigt alternativ på språng, så är näringsvärdet i denna mat mycket lågt. Färdiglagade och bearbetade livsmedel, godis och konserverade livsmedel är ofta fulla med konserveringsmedel, tillsatser och ibland konstgjorda ingredienser. De kan vara goda för stunden och ge snabb energi, men på sikt kommer de bara att göra dig tröttar än du var innan.

Det bästa är att äta så hel och ren mat som möjligt, det vill säga livsmedel i sin naturligaste form. Det kan vara allt från frukt, grönsaker, hela korn, gryner, baljväxter, nötter, frön, fisk och så vidare.   

Läs också: 3 livsmedel som ger dig energi hela dagen!

2. Säsongens frukt och grönsaker

Passa på att njuta av frukt och grönt när de är i säsong. Ju fräschare din mat är, desto mer näringsämnen kommer den också att innehålla. Att äta säsongsbaserat är dock inte bara bra för kroppen utan också för miljön eftersom den inte behöver importeras i lika stor utsträckning.

2. Havregryn

Havregryn är ett billigt livsmedel som kan ge dig en ordentlig energiboost. Därför brukar de också vara en rekommenderad frukostmat, för att få en bra start på dagen. Havregryn är rika på fiber, bra kolhydrater och vitaminer som ger ifrån sig hälsosam energi under hela dagen. Du kan tillreda dem på olika sätt, som flingor, kokade eller i smoothies.

3. Ägg

Ägg är ett av de nyttigaste livsmedlen du kan äta tack vare sitt höga innehåll av protein, nyttiga fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kort sagt innehåller ägg mycket av det som kroppen behöver för att fungera och hålla sig pigg. Stek dem, koka dem eller blanda dem i exempelvis en smoothie för att fylla kroppen med bränsle.

4. Chiafrön

Chiafrön är en utmärkt källa för långvarig energi, då de innehåller både kolhydrater, nyttiga fetter, mättande fiber samt vitaminer, mineraler och antioxidanter. Du kan använda chiafrön i smoothies, gröt, puddingar eller i fröknäcke och bröd. 

Läs också: Utmattad? – Få mer energi och livslust naturligt

5. Bananer

Bananer ger dig en naturlig och omedelbar energiboost. Det här är en hälsosam och mättande frukt som innehåller höga halter av kalium. Bananer är också extra bra för dig om du ägnar dig mycket åt olika sporter och lyfter vikter, då kalium nämligen är extra bra för musklerna.  

6. Avokado

Avokado innehåller nyttiga fetter och håller både blodsocker och kolesterol i schack.

Den har en fräsch och neutral smak med en härligt krämig konsistens som passar till det mesta. Ät avokadon som den är på en macka eller i salladen. Du kan också använda den i såser, smoothies eller till och med i glass. 

7. Mandlar

När du börjar känna dig seg och trött på eftermiddagen är det perfekt att ta en näve med mandlar. Det kan ge dig energi som varar i timmar. Ät mandlarna som de är, helst naturella. Du kan också strö dem över gröten, äta dem i sallader eller använda dem när du bakar.

Av Elsa Larsson

Avokadoenerginäringöka din energi