Förutom att vara snällare mot klimatet är elbilar generellt sett mer ekonomiska att köra på sikt. Men finns det bara fördelar med elbilar? Eller finns det även nackdelar man bör känna till? I den här artikeln listar vi några av de främsta för- och nackdelarna med att köra på el!

Fördelar med att köra en elbil

1. Ger inga avgaser

Vill du göra en bra sak för miljön ska du köra elbil. Med el som drivmedel släpper bilen inte ut några växthusgaser som koldioxid och kväveoxid. För oss i Sverige som främst producerar grön el är elbilen det absolut renaste fordonet. 

2. Har lägre skatt

Fordonsskatten består av summan av grundbeloppet, miljötillägget, bränsletillägget och koldioxidbeloppet. Grundbeloppet är för närvarande 360 kronor. Eftersom elbilen inte släpper ut farliga gaser ligger skatten på 360 kronor per år. 

3. Tyst vid körning

Eftersom elbilen saknar förbränningsmotor blir den extra tystgående på vägarna. Det ger en trivsammare körupplevelse utan störande oljud och buller. Samtidigt har elbilsmotorn en hög verkningsgrad som gör att cirka 83 procent av energin går direkt till att driva bilen framåt. 

Läs också: 6 sätt att resa mer klimatsmart utomlands

4. Lång räckvidd 

Det är fler faktorer som påverkar en elbils räckvidd, exempelvis batteri, väder, däck och körstil. De flesta elbilar på marknaden idag har en räckvidd på 50 mil på bara en laddning, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Det finns rapporter som visar att nästan 90 procent av befolkningen kör högst 10 mil per dag.

5. Mindre underhåll

Eftersom elbilar har nästan 30 procent färre rörliga delar än i en förbränningsbil blir också kostnaderna för underhåll och service är lägre. Dessutom behövs inga regelbundna olje- och filterbyten.

8. Går att ladda hemma

Med en laddstation kan du enkelt ladda din elbil hemma. Har du inte tillgång till det kan du alltid lämna bilen på laddning där det finns laddstationer – nära gymmet, på arbetsplatsen eller vid affären.

Nackdelar med att köra elbil

Även om fördelarna är många finns det också några nackdelar med elbilar som kan vara bra att känna till.  

1. Dyr i inköp

Det har varit länge känt att elbilar är dyrare i inköp än vanliga bilar – de flesta med en prislapp på en bra bit över halv miljon kronor. Dessutom slopade regeringen miljöbonusen för elbilar den 8 november 2022.

2. Otillräckligt laddnät

När du ska åka någonstans vill du vara säker på att komma fram och slippa få motorstopp mellan två bensinstationer. Tyvärr är laddnätet i Sverige inte utbyggt så att det kan tillfredsställa alla bilförare. Och då menar vi främst tillgången till snabbladdare som man oftast använder när man är på vägarna.

Läs också: Bästa tipsen för att spara el

3. Kortare räckvidd på vintern

Här i Norden har vi en lång vinter med allt vad det innebär – vinterväglag med snö, slask, kyla och dubbdäck. Allt detta utgör motstånd, vilket också minskar elbilens räckvidd. Därför ska du se till att du laddar och värmer upp bilen ordentligt innan du ska åka iväg. 

4. Dålig att dra med

En elmotor slits lättare än en förbränningsmotor, vilket gör elbilen till en sämre dragbil. Informera dig ordentligt innan du köper en elbil och kopplar på hästtransporten eller något annat tyngre släp. 

5. Dyrt bilbatteri

Batterier till elbilar tillverkas främst av litium, nickel och kobolt som alla är råvaror med begränsad tillgång i världen. Och det är materialkostnaden som står för 77 procent av produktionskostnaden för en litiumjon-batteri. 

Det finns indikationer på att företag i Sydkorea som tillverkar elbilsbatterier kommer att höja batteripriset med upp till 40 procent under de kommande två åren. 

Elbilen är olika miljövänlig i olika länder

Hur miljövänlig en elbil är beror på vilken elkraft den använder. Många länder producerar fortfarande el av fossila bränslen som olja och kol, vilket gör att produktionen av bilens bränsle belastar miljön mer än bilens användning. 

Elbilar är 51 procent miljövänligare i USA

Baserat på den energimix som man använder i USA har man beräknat att en mellanstor elbil ger 51 procent mindre utsläpp än motsvarande bensinbil. 

28 procent miljövänligare i Tyskland

Grundat på elkraften som produceras i Tyskland har man konstaterat att en elbil där ger upp till 28 procent mindre utsläpp än en dieselbil och upp till 42 procent mindre än en bensinbil. 

60 – 70 procent miljövänligare i Sverige

Enligt Svenska Miljöinstitutet tar det mellan två och fyra års körning innan elbilen passerar förbränningsbilen i miljövänlighet. Det innebär att elbilen blir mer miljövänlig för varje år du kör den.

Av Elsa Larsson

hållbarhetmiljöresa