Benbuljong kokas på ben från vanligtvis nöt, lamm eller kyckling men även andra djur. Allt eftersom benen kokar frigörs näring och nyttiga ämnen från dem och det ger en vätska som många menar har många hälsofördelar. 

Innehåller vitaminer och mineraler

Benen från djur innehåller samma ämnen som stärker och bygger våra egna ben. Mineralerna kalcium, magnesium, kalium, fosfor och spårmineraler. I märgen finns också näring och även vitaminer som A-vitamin, K2-vitamin, zink, järn, bor, mangan och selen. Där finns även omega-3 och omega-6.

Dessutom innehåller benbuljong kondroitin, glukosamin och kollagen. Kollagenet är det som ger buljongen sin geléaktiga konsistens. När du kokar egen är det förstås svårt att veta hur mycket av varje näringsämne som finns i just din buljong.

Bra för mag-tarmhälsan

Gelatin i benbuljong är som sagt det som gör den till gelé när den stelnar. Samma gelatin innehåller också en aminosyra som är viktig för tarmarna – glutamin. Glutamin pekas ofta ut som en aminosyra som kan bidra till att minska läckande tarm, en vanlig orsak till inflammation. Läckande tarm är kopplat till många symptom på ohälsa. Gelatinet kan också binda vätska vilket gör att det hjälper till att röra mat framåt i mag-tarmkanalen.

Läs också: Så fungerar immunförsvaret – tarmens roll som skyddsbarriär

Minskar inflammation

I benbuljong finns aminosyrorna arginin och glycin som båda är antiinflammatoriska. Kvinnor som hade högre nivåer av arginin i blodet hade också lägre inflammationsmarkörer.

Stärker leder och skelett

Flera av näringsämnena i benbuljong kan hjälpa till att stärka leder och skelett. Kollagen som är kroppens vanligaste protein är det många som uppskattar att använda sig av för att minska smärta vid artros. Även glukosamin och kondroitin finns det mycket av i våra leder. Många känner till att kalcium är bra för skelettet men även magnesium, fosfor och bor är exempel på ämnen vi behöver för att hålla skelettet starkt. 

Läs också: Artros – överkom smärta och stelhet i lederna naturligt

Snyggare hud

Kollagen är ett viktigt ämne i huden där det håller den spänstig och slät. Därför är det många som dricker benbuljong för hudens skull. Två ytterligare anledningar till att benbuljong kan vara bra för huden är att den kan täta en läckande tarm och minska inflammation. Båda dessa kan ligga bakom eksem, irriterad och inflammerad hud. 

Bättre sömn och hjärnfunktion

Glycin som finns i benbulong fungerar som en lugnande signalsubstans i hjärnan, varför benbuljong kan vara en perfekt kvällsdryck om du vill sova bättre. Flera studier har också bekräftat att glycin kan underlätta rogivande sömn och ge bättre minne och mer energi.

Här hittar du ett recept om du vill koka benbuljong. Det är klimatsmart och billigt.

Tips på ekologisk benbuljong

När man ska göra egen eller köpa en benbuljong är det viktigt att välja ekologisk. Glyfosat, bekämpningsmedel med många negativa effekter på hälsan, finns oftast i djurens foder om det inte är ekologiskt. Glyfosat ansamlas i djurens skelett och leder vilket sedan riskerar hamna i benbuljongen.

Här är tre tips:
Renbuljong – tillverkad av ben och benmärg från renar som betat i finska Lappland, som sedan frystorkats till ett koncentrat vilket gör buljongen fullpackad av näring.

Kyckling benbuljong – en äkta benbuljong kokt från ekologiska kycklingben med örter och ekologiska grönsaker. 

Biff benbuljong – en äkta benbuljong kokt från ekologiska biffben med örter och ekologiska grönsaker. 

Av Katarina Fornander

Källa: Zhong Z, Wheeler MD, Li X, et al. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003;6(2):229-240. doi:10.1097/00075197-200303000-00013,Bannai M, Kawai N, Ono K, Nakahara K, Murakami N. The effects of glycine on subjective daytime performance in partially sleep-restricted healthy volunteers. Front Neurol. 2012;3:61. Published 2012 Apr 18. doi:10.3389/fneur.2012.00061,Towheed TE, Maxwell L, Anastassiades TP, et al. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2005;(2):CD002946. Published 2005 Apr 18. doi:10.1002/14651858.CD002946.pub2
benbuljongglycinhjärnhälsa