Om du vill ta ett steg mot en grönare livsstil kan det alltså vara en god idé att se över vad du faktiskt har i ditt badrum. I den här artikeln får du lära dig mer om hur du stegvis byter ut produkterna i badrummet för att skapa en giftfri miljö.

Välj ekologiska handdukar

I framställningen av textilier, vare sig det är kläder, handdukar eller sängkläder, används ofta en mängd olika kemikalier för att färga tyget eller förhindra att det blir skrynkligt. Dessa kemikalier kan dels vara irriterade för huden, men också framkalla allergiska reaktioner.

Det är möjligt att minska riskerna med kemikalierna genom att tvätta textilierna innan du använder dem. Detta leder dock till att gifterna istället slopas ut i avloppen, vilket inte heller är särskilt bra.

När du ska köpa handdukar till badrummet bör du alltid välja varianter tillverkade av ekologisk (och gärna rättvisemärkt) bomull. Det kan också vara en bra idé att välja naturfärgade handdukar som inte genomgått intensiva färgningsprocesser.

Naturliga handtvålar

Billiga handtvålar är ofta fulla av kemikalier och kan ofta vara uttorkande, vilket kan orsaka irritation, framför allt på känslig hy. Handtvålar är som tur är enkla att byta ut och idag finns det mängder av ekologiska alternativ med vegetabiliska oljor som både rengör, luktar gott och återfuktar huden.

För att minska förbrukningen av plast bör du försöka undvika pumptvålar. Om du ändå vill ha en flytande tvål, välj en variant vars flaska är tillverkad av återvunnen plast och tänk på att återvinna den korrekt när tvålen är slut.

Läs också: Fasta tvålar – skönhetspanelen har valt sina favoriter

Hållbar tandvård

Visste du att man på varje strand i Hawaii hittar mellan 20 och 100 plasttandborstar vid varje städning? Det är ett tydligt tecken på att vanliga plasttandborstar är ett större problem än man kan tro.

Byt ut din vanliga tandborste till en modell tillverkad av bambu eller trä. Idag finns det många miljövänliga tandborstar som är hållbart tillverkade och till och med komposterbara – och de fungerar minst lika bra som en vanlig plasttandborste.

Det kan också vara en god idé att se över vilken tandkräm och munskölj du använder. Många tandkrämer idag innehåller nämligen farliga ämnen, bland annat mikroplaster och SLS, som du säkerligen inte vill stoppa i munnen.

Idag finns det till och med miljövänlig tandtråd som är tillverkad av bambukolfiber och som är 100 procent återvinningsbar. Det kan vara något att testa för dig som vill vara extra miljömedveten.

Intimprodukter

Även intimprodukter som bindor och tamponger kan innehålla en hel del kemikalier, framför allt blekningsmedel, som kan vara irriterande i intimområdet. Byt ut dina vanliga intimprodukter mot ekologiska alternativ som är fria från både kemikalier och tillsatser. De är bättre både för miljö och underliv.

Tänk även på att välja en intimtvål som är fri från både kemikalier, parfym och färgämnen för att minska risken för irritation.

Undvik engångsartiklar eller välj biologiskt nedbrytbart

Sist men inte minst bör du förstås se över vilka engångsartiklar du använder i badrummet, exempelvis tops och bomullspads. Både tops och pads kan – precis som övriga bomullsprodukter – många gånger kan innehålla både gifter och bekämpningsmedel.

Idag finns det dock ekologiska och komposterbara alternativ som är betydligt bättre ur ett miljöperspektiv. Det finns även varianter tillverkade av silikon som du kan göra rent och använda gång på gång, vilket förstås är det mest miljövänliga alternativet.

Läs också: Gröna rum – så giftminimerar du badrummet

Byt ut stegvis

Att skapa ett giftfritt badrum är en process som kan ta tid. Du behöver inte kasta ut allt det du redan har i badrummet och köpa nytt, utan du kan byta ut diverse produkter i takt med att de tar slut. Ta ett steg i taget och tänk långsiktigt. Lycka till!

Gitfritt badrum från Grön Interiör

Hos Grön Interiör hittar du giftfria och ekologiska badrumstextilier för hela familjen – lyxiga badrockar och fluffiga handdukar.

Av Elsa Larsson

badrumekologisktTvålar