I det stora hela handlar det dock inte om att ta ett specifikt antal steg, utan snarare om att minimera den tid du spenderar inaktiv. Forskning visar att långvarigt stillasittande är minst lika farligt som att röka. Alltså bör fokus ligga på den rörelse du utför, snarare än den du borde utföra. 

En 10 minuters promenad kan öka livslängden

Forskning visar att risken att dö i förtid minskar med 10 procent för varje 2 000 steg du tar per dag. Att ta mellan cirka 4 000 – 10 000 steg per dag kan också minska risken för demens med mellan 25 – 50 procent.

Men visste du att även en kortare promenad på 10 minuter per dag kan förlänga livet? En studie presenterad på ESC-kongressen 2022 i Barcelona visade att personer över 85 år löpte en lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar om de tog en daglig promenad på 10 minuter. 

Det är dock inte bara promenader som kan ha goda effekter på hälsan. Du kan till exempel ta trapporna istället för hissen eller rulltrappan för att få in lite extra vardagsmotion. Studier visar faktiskt att personer som ofta går i trappor har yngre hjärnor och att gå i trappor ger faktiskt mer energi än en liten kopp kaffe.

Tips för att hålla dig mer aktiv i vardagen

Att ta 10 000 steg per dag kan kännas som en tuff utmaning för många, men som du ser krävs det inte alltid så mycket för att ta del av flera värdefulla hälsofördelar. Här kommer några konkreta tips på saker du kan göra för att få in mer aktivitet i vardagen (förutom att ta trapporna när du kan!). 

Läs också: Hur du tar tillvara på morgonljuset

1. Köp en walkingpad till kontoret

Ett populärt sätt att få in mer vardagsmotion bland personer som arbetar på kontor är med hjälp av en walkingpad. En walkingpad är ett gångband, men i ett mer kompakt format som du kan ställa under ett höj- och sänkbart skrivbord. På så sätt kan du arbeta samtidigt som du får motion. En utmärkt investering för dig som spenderar timmar framför en datorskärm!

2. Ha promenadmöten

Varför ha dina möten vid i ett tråkigt mötesrum eller på ett bullrigt café? Ta med dig din möteskollega ut på en promenad istället. På så sätt kan ni diskutera affärer samtidigt som ni rör på er och får frisk luft. Det kommer garanterat ha en positiv effekt på både den fysiska och psykiska hälsan. Tillskott kan hjälpa lederna att fortsatt hålla sig flexibla och rörliga.

3. Parkera din bil långt bort eller hoppa av en station tidigare

Långt ifrån alla har möjlighet att cykla eller promenera till jobbet. Det de flesta däremot kan göra är att parkera bilen lite längre bort än vanligt eller att hoppa av en station tidigare på bussen eller tunnelbanan. Det är en utmärkt kompromiss och ett enkelt sätt att få in lite mer rörelse i vardagen. 

Läs också: Promenader vid vatten är bra för hälsa och hållbarhet

4. Skaffa hund (eller ställ upp som hundvakt)

Visste du att personer som har hund i regel lever längre än de utan? Det har dels att göra med att hundar kan minska stress, men också med att hundägare får mer motion. Om du har funderat på att skaffa hund kanske det kan vara läge för det. 

Skulle du inte ha möjlighet kan du alltid erbjuda dig att vara regelbunden hundvakt till någon av dina närståendes hundar, alternativt sätta in en annons. Då kan du till och med få extra betalt.

5. Träna medan du tittar på ditt favoritprogram

Det finns mängder av saker du kan göra medan du tittar på ditt favoritprogram. Du kan till exempel stretcha på golvet, göra övningar med din kroppsvikt, cykla på en motionscykel (om du har en sån) eller lyfta hantlar. Det är ett enkelt sätt att kombinera nytta med nöje.

Av Elsa Larsson

demensfysisk rörelseHjärthälsapromenader