Celiaki är en autoimmun sjukdom som triggas av gluten, proteiner som finns i vanliga sädesslag som vete, råg och korn. Den är relativt vanlig i Sverige, och forskning har visat samband med att svenska barn från tidig ålder får i sig stora mängder gluten med välling och gröt. När du med glutenintolerans får i dig gluten kan du enligt Vårdguiden uppleva bland annat dessa symptom:
- Diarré och besvär från mag-tarmkanalen
- Trötthet och nedstämdhet
- Viktnedgång
- Ledvärk
- Utslag i munnen, så kallad afte
- Kräkningar och illamående
- Blåsor på huden
- Svårt att få till en graviditet
Många av symptomen kan spåras till den inflammation som den autoimmuna processen drar igång. Inflammationen hindrar tarmen från att fungera som den ska och ta upp näring men signalerar även till övriga kroppen att öka sin inflammation vilket kan påverka hur vi mår fysiskt och psykiskt.
Läs mer: Maten som ger inflammation
Näringsbrister en orsak till symptom
När inflammationen pågår en tid och hindrar ett effektivt näringsupptag riskerar vi att få näringsbrister. Dessa är också vanliga hos personer som inte tål gluten både före och efter diagnos. Att de dröjer sig kvar efter diagnos beror på att tarmen fortfarande läker sig och att du behöver äta en mycket näringstät kost för att återställa dina nivåer. Därför kan du med celiaki inte alltid bara anta att näringsbristerna löser sig av sig själva utan ta hjälp för att kontrollera att de verkligen har gjort det.
Ensidig kost efter diagnos är en annan orsak till näringsbrister. Förlitar du dig exempelvis bara på glutenfri produkter, som i många fall är näringsfattiga, eller ris som kolhydratkälla riskerar du att få i dig för lite näring. Får du i dig gluten, ofrivilligt eller frivilligt, triggas inflammationen igen och tarmen behöver en läkningsperiod när du återigen är i riskzon för problem med näringsupptag.
Vanliga näringsbrister vid glutenintolerans
Näringsbristerna vid celiaki kan tyvärr vara svåra och du bör be sjukvården om hjälp att ta reda på hur din näringsstatus ser ut. Det finns risker för fler symptom och sjukdomar om du har näringsbrister under lång tid. Här är de vanligaste näringsbristerna:
- Järn
- Vitamin B12
- Vitamin D
- B6
- Folsyra
- Magnesium
- Selen
Läs mer: Ewa Meurk: “Hälsa för mig är inte frånvaro av sjukdom”
Tips för att återställa näring vid celiaki
- Undvik gluten till 100 procent, annars triggas inflammation och näringsupptaget minskar.
- Ät näringstät kost som inälvsmat (främst lever), ägg och gräsbetat eller viltkött.
- Ät minst 500 gram frukt och grönt per dag, gärna mer. Ät det till varje måltid – även frukost då ökar dina chanser att få i dig tillräckligt.
- Variera var du får dina kolhydrater ifrån och testa nya sädesslag som quinoa, teff, amarant eller hirs. Läs en inspirerande kokbok med glutenfria recept.
- Kvaliteten på dina kosttillskott blir ännu viktigare eftersom du har svårare att ta upp näringsämnen till att börja med, välj därför produkter av hög kvalitet och med dokumenterad biotillgänglighet. Den glutenfria selenjästen SelenoPrecise är till exempel ett selenpreparat med dokumenterad hög biotillgänglighet på 89 procent. Selenet liknar de selenförening vi får i oss via maten och har mer än 75 vetenskapliga studier bakom sig.
- Har du kvar symptom en tid efter att du satsat på att läka tarmen och ätit näringstät kost – be sjukvården om hjälp att kartlägga dina näringsbrister och att återställa dem. Även näringsterapeut eller annan person som är van att arbeta med näringsbrister kan hjälpa dig.
Av Katarina Fornander
1 Comment
Mycket bra information – många har glädje av att läsa detta.
Min kommentar: Jag slutade med vitt vetemjöl för snart 30 år sedan och gick över till glutenfritt efter min graviditet för nästan 20 år sedan. Men sedan flera år undviker jag all mjölmat eftersom det industrimalda är så finmalt o innehåller nanostorlek , vilket är dåligt. Dessutom är majsmjöl riktigt dåligt att äta, ger förstoppning och är GMO. OCH en del har glutenfri vetestärkelse i fören… uruselt och mkt kemiskt manipulerat. Så för mig, Glutenfria produkter – nej tack.
Jag gör eget mandelmjöl från mandlar i mixern t ex. Äter så mkt hel o riktig mat som möjligt. Bara ett litet tips!