Det är dock fullt möjligt att fira både jul och nyår på ett miljömedvetet och hållbart sätt. Läs vidare för att ta del av våra bästa tips på hur du firar en hållbar jul och ett miljövänligt nyår. 

Tips för en miljövänligare jul

Låt oss börja med fyra enkla tips på hur du kan fira julen på ett miljövänligt sätt.

1. Julbord med veganska rätter

De flesta är medvetna om att köttindustrin står för en stor andel av utsläppen av växthusgaser. Därför kan du med fördel planera in fler gröna alternativ på julbordet i år. 

Du måste förstås inte ta bort både skinkan, köttbullarna, revbensspjällen och andra kötträtter. Men försök att i alla fall försöka byta ut ett par kötträtter på julbordet mot vegetariska och veganska alternativ.

Som tur är ligger Sverige i framkant när det handlar om att ta fram växtbaserade livsmedel som liknar kött. Du kan hitta både vegetarisk julskinka, köttbullar och prinskorvar om du vill undvika kött, men fortfarande ha de klassiska julrätterna på bordet. 

Tips! Även när det gäller julgodiset kan du med fördel ha fler veganska alternativ i år. Det finns mängder av goda recept på växtbaserat julgodis som smakar minst lika gott.

2. Minska matsvinnet med kreativa maträtter

Tänk också på matsvinnet vid jul. Ät julmaten flera dagar i rad istället för att slänga den. Om du tröttnar på julmaten kan du alltid vara kreativ och komma på nya maträtter. 

Du kan exempelvis göra krutonger av gammalt bröd. Och julskinkan och potatisen kan du dela i mindre delar och göra en julig pyttipanna av. 

Läs också: Ge bort en hållbar julklapp

3. Sortera och återvinn

Efter julhelgen finns det massor att återvinna och sortera. Exempelvis kan du panta burkar, sortera tomglas och återvinna papper från paketen. 

För att underlätta återvinningen kan det vara en god idé att planera för sorteringen redan innan julklappsutdelningen. Förbered sopsäckar eller lådor för olika material och sätt tydliga markeringar. 

4. Använd LED-lampor

Julen är en högtid när många vill ha mycket belysning. Det är dock viktigt att även använda belysningen sparsamt. Välj ut några lampor och ljusdekorationer som du vill ha igång och se till att de är energisnåla genom att byta ut glödlamporna mot LED-lampor.

Tips för en miljövänlig nyårsmiddag

Nedan ger vi dig tre enkla tips på hur du ringer in det nya året på ett lite grönare sätt. 

1. Räkna ut hur mycket som går åt

Nyårsafton är en högtid som vi ofta firar med god mat och bubbliga drycker. Många slår på stort och beställer stora mängder mat för att fira in det nya året. Men för en miljövänligare nyårsafton bör du istället planera mat- och dryckesinköpen bättre och räkna ut hur mycket som faktiskt går åt. På så sätt kan du minska risken för matsvinn.

Om du har haft nyårsmiddag tidigare år kan du försöka minnas hur mycket som gick åt av olika rätter och vad som blev över. Var det någon rätt som de flesta hoppade över? Undvik att servera rätter bara för att det är tradition. Satsa istället på sånt som alla gillar och äter. 

Läs också: 5 tips för att hålla energin hög vid julstöket

2. Ät rester från julen

Var strategisk och miljövänlig – ät rester från julen på nyårsafton. Även här kan du vara kreativ och skapa nya rätter. Eller varför inte laga maten tillräckligt mycket mat på julen så du kan ha ett julbord på nyårsafton också? På så sätt slipper du åka och handla samt laga mat flera gånger. Det är tidseffektivt, billigare och bättre för miljön!

3. Klimatanpassa ditt nyårslöfte

Om du vill göra verklig skillnad för klimatet bör m du förstås agera under hela året och inte bara under en kväll. 

Nyårsafton är det perfekta tillfället att lova dig själv att leva mer hållbart. Varför inte klimatanpassa ditt nyårslöfte med mål om att äta mindre kött, återvinna mer och flyga mer sällan?

God jul & gott nytt år!

Av Elsa Larsson

Hållbar julhållbarhetMiljövänligt