Vad är GOTS?

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är en internationell miljömärkning för ekologiska textilier. Eftersom märkningen är internationell spelar det ingen roll i vilket land produkten är tillverkad – samtliga produkter måste alltid uppfylla samma kriterier.

Till skillnad från vissa andra miljömärkningar omfattar GOTS-märkningen hela livscykeln för textilen. Detta innebär att GOTS-certifierade produkter uppfyller höga krav genom hela tillverkningsprocessen – från odling till färdig produkt. Certifieringen ställer också krav på arbetsförhållandena i fabrikerna och hanteringen av produkterna. 

För att en produkt ska kunna bli GOTS-märkt måste dock den inte enbart uppfylla kriterierna gällande tillverkning och hantering – varumärket som säljer produkten måste också vara med i GOTS databas. Det räcker alltså inte med att enbart fabriken där produkten tillverkas är med.

Det här innebär GOTS-märkningen

När du väljer textilier, framför allt till ditt barn, bör du alltid titta efter en GOTS-märkning. Detta visar nämligen att:

  • Råvaran är ekologiskt odlad utan bekämpningsmedel
  • Produkten inte innehåller hälso- och miljöfarliga kemikalier
  • Vattenkvaliteten i odlingen är skyddad
  • Arbetarna får en rättvis lön som de kan leva på
  • Produkten håller en viss kvalitet (gällande exempelvis slitage och krympning)

Produktion och tillverkning kontrolleras regelbundet av oberoende certifieringsorgan som ser till att samtliga processer följer kriterierna för GOTS. Trots det finns det tyvärr vissa återförsäljare och tillverkare som skriver att deras plagg är GOTS-märkta, trots att bara en del av tillverkningskedjan uppfyller kraven. Detta är förstås emot reglerna.

Tips! Om du känner dig osäker kan det vara en god idé att kontrollera vem som certifierat varumärket samt dess licensnummer i GOTS databas.

Olika typer av GOTS-märkningar

Det finns två olika typer av GOTS-certifieringar som kan vara bra att känna till: GOTS Organic och GOTS made with xx% organic materials. Nedan ska vi titta närmare på vad de betyder och skillnaden mellan de två.

Läs också: Så bygger du ett eget miniväxthus – 5 steg

GOTS Organic

GOTS Organic betyder att minst 95 procent av produkten är tillverkad av ekologiskt naturmaterial. Resterande 5 procent kan vara annan textilfiber som till exempel gör produkten extra elastisk eller slitstark.

GOTS made with xx% organic materials

I denna GOTS-märkning ersätts xx av ett tal mellan 70 till 94. Detta visar helt enkelt hur stor del av materialet som är tillverkat av ekologiskt naturmaterial.

Här är alltså andelen certifierat ekologiskt material något lägre jämfört med GOTS Organic, men i övrigt gäller samma regler – nämligen att resterande mängd textilfiber fyller en viss funktion. Det kan till exempel röra sig om plagg av ull där man adderat en större andel silke för att göra dem behagligare att ha på sig.

Läs också: 6 tips för en miljövänlig tvättrutin

Därför ska du välja GOTS

Som du säkert förstår finns det många bra anledningar att välja textilier som är GOTS-certifierade. Framför allt kan du vara säker på att plaggen textilerna uppfyller hårda krav genom hela tillverkningsprocessen – från odling till hantering och lagring. De är dels tillverkade utan farliga kemikalier, vilket är extra värdefullt när det gäller barnkläder, men också fria från ämnen som kan vara skadliga för miljön.

GOTS visar även att arbetsförhållandena i fabrikerna där produkterna framställs är säkra och rättvisa. Arbetarna utsätts inte för hälsofarliga bekämpningsmedel eller färgningsprocesser och de får dessutom en lön de kan livnära sig på.

Slutligen är GOTS-märkningen en kvalitetsstämpel som visar att produkten håller en viss kvalitet vad gäller slitage och krympning. Med andra ord kan GOTS-certifierade kläder och textiler hålla längre samtidigt som de är rättvisa och miljövänliga i alla led.

GOTS-certifierad textil

Bäddset Philip – är ett fräscht och GOTS-certifierat påslakanset för vuxna i ekologisk bomull i storlek för enkelsäng respektive dubbelsäng.

Kudde med bomullsstoppat överdrag – innehåller certifierad ekologisk bomull av GOTS. Detta är en låg och lite fastare kudde som passar för personer som sover på mage eller rygg med stoppningen av bomull, och allround med stoppningen av lammullskulor. 

Täcke Carini – är ett täcke av kamel- och lammull i quiltad ekologisk bomullssatin. Detta täcke är gjord av certifierad ekologisk bomull av GOTS.

Av Elsa Larsson

gotshållbarhet