Tyg, ljus, madrasser, sexleksaker och många andra saker i sovrummet kan innehålla oönskade ämnen. Det kan handla om allt från cancer- och allergiframkallande ämnen till hormonstörande kemikalier. Luftkvaliteten är rummet är också avgörande eftersom du (förhoppningsvis) sover omkring 8 timmar varje natt. Låt oss titta på var gifterna i sovrummet döljer sig och hur du kan minimera dem.

Madrassen

Många madrasser innehåller polyuretanskum som vanligtvis innehåller kemikalier som skadar både din och planetens hälsa. Polyuretan baseras på olja och kan i vissa fall innehålla flamskyddsmedel och giftigt lim. När du ska köpa en ny madrass, leta efter en som är gjord i naturmaterial och gjord med skonsamma kemikalier. Material som bomull, ull och naturlig latex ska vara ekologiska för att undvika bekämpningsmedel. Ett alternativ för dig som inte vill köpa en madrass i naturmaterial kan vara att välja en madrass med en märkning som talar om att kemikalierna som använts är så skonsamma som möjligt mot miljön.

Läs också: Gröna rum – så giftminimerar du badrummet

Kuddar och täcken

Dessa är ofta gjorda i syntetiska material som kan föra med sig samma problem som en madrass. Tänk därför på samma saker när du köper täcke och kudde som när du köper madrass.

Sängkläder

Välj ekologiska tyger med skonsamma färgningar både för din och miljöns skull.

Ljus

Ljus i sovrummet kan sprida gifter genom att vax, veke eller tillsatser i ljuset som exempelvis doftämnen eller färger. Naturliga ljus i stearin, bivax eller annat naturligt vax kommer runt det problemet. Ofärgade och doftfria ljus bär vara ditt förstahandsval.

Läs också: Gröna rum – så kemikaliebantar du köket

Sexleksaker

En källa till kemikalier i sovrummet är sexleksaker och glidmedel. Sexleksaker kan innehålla ftalater och PVC som båda är skadliga för hälsan. Glidmedel och oljor kan innehålla bland annat parabener, polyetylen eller glykol. Syntetiska doftämnen i oljor är många gånger hormonstörande. Precis som alltid när det gäller produkter som ska komma i närheten av huden är det bäst med ekologiska och naturliga alternativ.

Luften

Tyvärr finns det flera sätt för skadliga ämnen att ta sig in i sovrumsluften. Ett öppet fönster mot en väg, cigarettrök eller dålig ventilation bidrar alla till att du minskar kvaliteten på luften där du sover. Dammsug ofta och använd HEPA-filter, rök inte inomhus, vädra snabbt om det finns avgaser utanför, byt filter i ditt ventilationssystem och köksfläkt. Gröna växter kan bidra till renare luft i sovrummet. Du kan också välja att investera i en luftrenare.

Av: Katarina Fornander

gifterglidmedelluftrenaremadrasssexleksakersovrumtäcken