En del menar att IBS rent ut sagt är en slaskdiagnos som inte säger någonting om vad som ligger bakom problemen. Att bara nöja sig med att konstatera att någons symtom liknar IBS är inte tillräckligt. Grundorsakerna till symtom som diarré eller förstoppning, magkramper, uppblåsthet, gå på toaletten oregelbundet och gaser är oftast: 

  • Födoämnesöverkänsligheter: till exempel glutenkänslighet, laktosintolerans eller socker men kan vara individuellt
  • Överväxt av bakterier i tunntarmen (SIBO), ofta av candida

Resultatet är inflammation

Gemensamt för båda dessa orsaker är att de skapar en inflammatorisk miljö i tarmen vilket leder till obalanser i tarmflora och immunförsvar. När du vill bli bättre från IBS behöver du för det första plocka bort det som orsakar symtomen, till exempel gluten eller mjölk. För det andra behöver du lägga till mer av det som gynnar en antiinflammatorisk miljö i tarmen. Att stärka den antiinflammatoriska miljön i tarmen kan hjälpa till att minska symtomen. Här har gurkmeja visat sig vara en hjälp. När du får en förbättrad tarmhälsa, tack vare en antiinflammatorisk miljö i mage-tarm, hjälper det dig att tåla fler livsmedel och behålla en balanserad tarmflora. Det är som en god cirkel där det ena ger det andra. 

Läs mer: 10 tecken på att du har magnesiumbrist

Gurkmeja kunde lindra IBS

Gurkmeja, eller närmare bestämt det aktiva ämnet kurkumin, har starka antiinflammatoriska effekter i kroppen. När forskare ville studera hur naturliga ämnen kunde lindra IBS valde de därför ut gurkmeja tillsammans med fänkål som sedan länge är använt för sina lugnande och stärkande effekter på matsmältningen. 

Studien pågick i två månader och totalt deltog 211 patienter som delades in i tre grupper: främst förstoppning som symtom, diarré främst eller både och. Syftet var att se om intag av gurkmejaextrakt och fänkålsolja påverkade IBS-symtomen och livskvalitet. 

Symtom minskade mest hos de värst drabbade

När den första månaden gått hade symtomen minskat med 29 procent. Vid den sista uppföljningen, en månad senare, hade symtomen gått ner med ytterligare 17 procent. Störst minskning hade de värst drabbade fått, det var den gruppen där patienterna led av diarré. Patienterna uppgav även att de kunde njuta av en bättre livskvalitet. 

Läs mer: Därför minskar stressen i naturen

5 sätt att få i dig mer gurkmeja

  • Rosta nötter och frön med gurkmeja och havssalt 
  • Lägg i en tesked i soppor och grytor
  • Välj tabletter med högkvalitativt extrakt 
  • Använd färsk gurkmeja och koka te, lägg till ingefära för extra antiinflammatorisk effekt och god smak
  • Tillsätt till blomkålsris, quinoa eller rotsaker

Av Katarina Fornander

Referenser

https://drhyman.com/blog/2010/09/16/5-simple-steps-to-cure-ibs-without-drugs/

Di Ciaula, Agostino. (2018). Efficacy of bio-optimized extracts of turmeric and essential fennel oil on the quality of life in patients with irritable bowel syndrome. Annals of Gastroenterology. 2018

gurkmejaIBS