I den här artikeln får du lära dig mer om fyra vanliga hälsosvampar: Shiitake, Chaga, Maitake och Lion’s Mane.

Shiitake (lentinula edodes)

Shiitake är en av de populäraste hälsosvamparna, mycket på grund av dess goda smak. Den används ofta i japansk matlagning, exempelvis i grytor och friterade rätter. Den berömda umami-smaken som gjort det japanska köket känt kommer faktiskt delvis från shiitakesvampen.

Shiitakesvampen är en relativt stor mörkbrun svamp med en hatt som blir ungefär 5–10 centimeter i diameter. Den växter vilt i delar av Japan, Kina och Sydostasien, men odlas även i stor skala.

Bortsett från att shiitakesvampen är god är den också supernyttig. Detta är nämligen en anti-inflammatorisk svamp som innehåller många viktiga mineraler och vitaminer, exempelvis vitamin D, B5 och B6 samt koppar, selenium, mangan och zink.

Framför allt är shiitake bra för hjärtat och immunförsvaret. Studier på djur visar att svampen även har potential att sänka kolesterolnivåerna i kroppen. Den används också i alternativa cancerbehandlingar både i Kina och Japan.

Chaga (Inonotus obliquus)

Chagasvampen är kanske inte lika känd som shiitake, men dess ursprungsområde är desto närmare Sverige. Svampen kommer nämligen ursprungligen från norra Ryssland, men växer även i andra områden med kallare klimat. I Sibirien har svampen använts i tusentals år och idag finns det många studier som bevisar svampens positiva hälsoegenskaper.

Svampen innehåller en särskild form av proteiner, så kallade cytokiner, som är bra för allmänhälsan och försvarar mot bakterier och virus.

Chaga kan dels hjälpa till att sänka kolesterol och blodsocker och stärka immunförsvaret, men också minska risken för inflammationer och infektioner. Den anses dessutom vara bra för matsmältningen och dess höga innehåll av antioxidanter skyddar kroppen mot oxidativ stress (som bland annat kan leda till tidigt åldrande).

Läs också: 6 anledningar till att äta blåbär

Maitake (Grifola frondosa)

Maitake, även kallad korallticka, är en intressant hälsosvamp som få utanför Japan känner till. På japanska betyder maitake “dansande svamp”. Det sägs att folk förr i tiden blev så glada när de hittade maitakesvampar att det började dansa av lycka.

Svampen växter på barken på ekträd, vilket gör den relativt svårt att få tag på, men tack vare nyteknik går det numera att odla den i sågspån. Idag är maitake en av de mest spännande svamparna och det pågår flera studier för att vetenskapligt bevisa dess många påstådda hälsoegenskaper.

Precis som andra hälsosvampar är maitake mycket rik på antioxidanter. Den innehåller även höga halter vitamin B och C samt koppar, potassium och betaglukaner. Maitake är dessutom en adaptogen, vilket innebär att den har en förmåga att motverka en rad olika problem och åkommor, både fysiska och mentala.

Vetenskapliga studier visar till exempel att svampen kan öka energinivåerna samt minska mängden glukos i blodet. Svampen kan även sänka kolesterolet och det finns studier som indikerar att Maitake även kan förhindra bröstcancer.

Läs också: Så stöttar du din lever naturligt

Lion’s Mane (hericium erinaceus)

Lion’s Mane, även kallad igelkottstaggsvamp, är hälsosvampen som anses vara särskilt bra för hjärnan. Det var länge en sällsynt svamp och förr i tiden var det endast de rika som hade råd att köpa den. Idag går den emellertid att odla, vilket har gjort den betydligt mer tillgänglig. Namnet kommer från dess spektakulära utseende med dess mycket breda vita hatt med hängande taggar.

Lion’s Mane är en vanlig ingrediens i många kosttillskott tack vare dess hälsoegenskaper. Den anses framför allt vara bra för hjärnan och för att boosta den kognitiva förmågan. Svampen verkar också ha en positiv effekt på humöret, energin och nervsystemet.

Av Elsa Larsson

chagaHälsospecialLions ManeMaitakeShiitakeSvampar