Greenwashing

Det här är kanske en av de viktigaste för miljömedvetna att känna till. Greenwashing är nämligen när företag får produkter som inte alls är miljövänliga att framstå som om de vore det. Exempel kan vara dieselbränsle som är ”fossilfritt”. Men det betyder inte att den som kör på bränslet inte släpper ut växhusgaser. 

OWP 

Står för Ocean Waste Plastic. Materialet är då tillverkat av plast som plockats upp ur våra hav. Det är inte bara en insats för att använda återvunnen plast men även ett sätt att uppmärksamma det stora miljöproblemet med plastdumpning i våra hav. 

Virgin Plastic

Helt nytillverkad plast som använder fossilbaserad plast eller bioplast. I motsats till återvunnen plast som kommer från förpackningar som samlats in efter att de använts en eller flera gånger.

Läs också: Zero waste i köket – så lyckas du

Side Streaming

Att ta tillvara från avfallsprodukter från en tillverkning för att skapa en annan. Ett exempel kan vara hampaprotein där man använder själva proteinet för livsmedelsprodukter men fibrerna från växten blir textilier. 

Cirkulär ekonomi 

Produkter och material kan gå runt i ekonomin istället för att snabbt lämna den som avfall på soptippen. Exempel kan vara pappersprodukter som börjar som en tidning och därefter återvinns till att bli en ny tidning. För att öka den cirkulära ekonomin kan du tänka på att minska nykonsumtion. Återanvända och återvinna mer.

Biodiversitet

Biodiversitet betyder att det finns en rikedom av arter i vår omgivning. Regnskogen är ett fint exempel på vikten av biodiversitet, att helheten är beroende av att det finns många arter som samspelar i vår natur. Vill du själv öka biodiversiteten där du bor kan du exempelvis odla blommor som insekter uppskattar eller på hösten spara en hög med löv åt igelkottarna att övervintra i.

Fair fashion 

Dina kläder är inte hållbara om de inte är tillverkade på ett schysst sätt. Arbetare i textilindustrin runt om i världen är ofta lågavlönade och barnarbete är vanligt. Fair fashion kan vara dyrare men det är värt det om personer vid symaskinen som tillverkat det kan leva ett bra liv. Köp färre kläder och satsa på att de du inhandlar är bra i alla led av produktionen.

Läs också: 5 förändringar för hållbara badrumsprodukter

Clean beauty

Skönhetsprodukter utan tveksamma ingredienser som vissa tvålämnen, parabener och silikoner har tagits bort. Här finns ingen märkning som kan tala om för dig vilka produkter som är Clean Beauty utan det är en term som används kring produkter med innehåll där hänsyn tagits till människa och miljö. 

Av Katarina Fornander

cirkulär ekonomimärkningarplaster