Ögonen behöver näringsämnen för att fungera korrekt, precis som resten av kroppen. Vissa vitaminer och antioxidanter är dock extra viktiga för just ögonen, till exempel betakaroten, lutein och vitamin A, C och E. Som tur är finns dessa antioxidanter naturligt i många livsmedel, framför allt frukt och grönsaker. Här kan du läsa mer om maten som förbättrar din syn.

1. Morötter

Morötter är ett av de livsmedel som de flesta förknippar med ögonhälsa. Moroten innehåller mycket betakaroten som är ett förstadium till det livsviktiga A-vitaminet och sägs bland annat skydda mot torra ögon.

Morötter innehåller även rodopsin, ett pigment som gör det lättare att se i mörker eller i svagt ljus. Brist på betakaroten kan leda till försämrat mörkerseende.

2. Lever

A-vitamin är förmodligen den antioxidant som har störst betydelse för vår syn. Det finns många livsmedel som har ett högt innehåll av A-vitamin, men lever är nog det som är rikast på A-vitamin. Även torskleverolja och inälvsmat innehåller mycket A-vitamin och kan därför vara ha goda effekter på synen.

3. Brysselkål

Brysselkål och andra grönsaker som innehåller näringsämnen lutein är bra för ögonen. Lutein är ett näringsämne som finns i näthinnan. Grönsaker som brysselkål, paprika, zuccini och mangold kan ge kroppen ett extra tillskott med lutein och på så sätt skudda mot åldersrelaterade synproblem, exempelvis katarakt.

4. Citrusfrukter

Citrusfrukter som citron, apelsin och grapefrukt är fullproppade med det viktiga C-vitaminet. Detta är en viktig antioxidant som även finns i jordgubbar, aprikos, kiwi, ananas och många olika grönsaker.

C-vitamin är ett vitamin som behövs för att bibehålla en god allmänhälsa och ett starkt immunförsvar. Det är dock även viktigt för vår ögonhälsa eftersom det anses vara viktigt för att motverka åldersförändringar i gula fläcken samt fördröja sjukdomsförloppen vid gråstarr.

5. Sötpotatis och pumpa

Sötpotatis och pumpa är två andra livsmedel som innehåller både karoten och lutein. En soppa med den ena eller andra ingrediensen är ett bra sätt att ge ögonen lite extra näring.

6. Bladgrönsaker och broccoli

Mörkgröna bladgrönsaker samt broccoli och grönkål är fulla av nyttiga antioxidanter. De innehåller bland annat karoten och C-vitamin som behövs för att ögonen ska må bra.

7. Mejeriprodukter

Mejeriprodukter som smör, mjölk, fil, ost och yoghurt innehåller mycket A-vitamin och är därför bra för ögonhälsan.

8. Nötter och frön

Nötter och frön är utmärkta källor till E-vitamin. E-vitamin kan bland annat skydda mot gråstarr, men också mot åldersförändringar i gula fläcken. Nötter och frön innehåller även zink och selen som kan stärka ögonmusklerna. Frossa med gott samvete i mandlar, pinjenötter och solrosfrön för att förbättra synen.

9. Sardiner

Feta fiskar, exempelvis sardiner, makrill och lax, innehåller E-vitamin, omega-3 fettsyror och zink som är viktigt för att bibehålla en bra syn. Omega-3 skyddar till exempel ögat mot torrhet samt muskelförsämring.

Läs också: Därför behöver din kropp Omega-3

10. Ägg

Sist men inte minst bör du äta ägg för att förbättra synen. Ägg innehåller, precis som feta fiskar, höga halter omega-3 och zink, vilket är viktigt för ögonhälsan. En annan fördel med ägg är att du kan tillaga dem på många olika sätt och därför blir du inte lika lätt uttråkad.

Läs också: Zink – det livsviktiga mineralet

Sammanfattning

Vitaminer och andra näringsämnen är viktiga för att bibehålla en god ögonhälsa. Framför allt vitamin A, C och E samt lutein, selen och zink är bra för ögonen. Även antioxidantrika livsmedel som morötter, gröna bladgrönsaker, ägg och lever är viktiga för synen samt nötter, feta fiskar mejeriprodukter, sötpotatis, brysselkål och citrusfrukter.

Kosttillskott som kan förbättra ögonhälsan

Thorne NiaCel – är en form av vitamin B3 som används av kroppen på ett lite annat sätt än ren B3. En viktig effekt av B3-vitamin är bidraget till normal energiomsättning och till att minska trötthet och utmattning.

Alpha Plus Omega-3 Plus – är en etylester fiskolja – som innehåller främst Omega-3-fettsyror i form av EPA och DHA. EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion DHA bidrar till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal syn.

Holistic C-vitamin Liposomal – innehåller askorbinsyra omsluten av fosfolipider i liposomer. Liposomer transporterar ämnen till våra celler. Vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion och till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Av Elsa Larsson

matÖgonhälsaSyn