Vissa livsmedel innehåller dock mer mikroplast än andra. I den här artikeln tittar vi närmare på några av dessa livsmedel och vad du kan göra för att undvika dem.

1. Frukt och grönt

Nya studier visar att växter och träd kan absorbera mikroplaster som finns i jorden och i förorenat vatten. Mikroplast kan också tränga in i rötterna hos salladsväxter och veteväxter.

En frukt som sticker ut på grund av det höga antalet mikroplaster är äpplen. Ett äpple kan innehålla tiotusentals plastpartiklar per gram och ett päron ligger inte långt efter. Några av de mest förorenade grönsakerna är broccoli och morot. 

Läs också: 7 sätt hur man fryser mat utan plast

2. Salt

En studie som publicerats i Environmental Science & Technology visar att 90 procent av allt bordssalt idag innehåller mikroplaster. De enda bordssalterna som inte innehöll salt var ett raffinerat havssalt från Taiwan, ett kinesiskt raffinerat bergssalt och ett oraffinerat havssalt från Frankrike.

3. Vatten på flaska

Både kranvatten och vatten på flaska innehåller mikroplast, men forskare upptäckte att vatten på flaska innehåller dubbelt så många plastpartiklar jämfört med kranvatten. En av de största källorna till mikroplastintag globalt är faktiskt genom vatten. Samtidigt måste vi fortsätta dricka så välj det minst skadliga, alltså kranvatten. 

4. Tepåsar 

Även tepåsar innehåller mikroplast. Detta beror på att tepåsarna är värmeförseglade med polypropenplast som ska förhindra att de går sönder i varmt vatten. När tepåsen sakta kokar börjar tepåsen att släppa ut mikroplastpartiklar. Lösbladste är ett bättre alternativ.

5. Ris

Förpackat ris är ett annat livsmedel som innehåller mikroplast, framför allt förkokt ris. Faktum är att förkokt ris visat sig innehålla fyra gånger så mycket mikroplast som torrt ris. Mängden mikroplaster minskar dock om du sköljer riset ordentligt före tillagning. 

Läs också: Vilka plagg sprider mest mikroplast?

6. Fisk och skaldjur

Våra hav är fyllda av mikroplaster som koncentreras i fiskar och andra levande organismer. Även kommersiellt odlad fisk kommer sannolikt att få i sig mikroplast eftersom de utfodras med fiskmjöl. 

Mängden mikroplast varierar längs det breda utbudet av havsliv. Mikroplasten lagras vanligtvis i djurets tarm, så fisk och skaldjur som konsumeras utan borttagning av den, exempelvis räkor och musslor, är mer benägna att innehålla mer mikroplast.

7. Honung

Plast finns både i vattnet och i marken, men också i luften i form av små plastpartiklar. Dessa partiklar fastnar på binas positivt laddade hårstrån tillsammans med pollen och hamnar sedan i bikupan där de förs vidare i honungen.

8. Öl

Den dryck som har visat sig innehålla högst halter mikroplast i sig är öl. Det har att göra med vattnet, men mycket tyder också på att själva produktionen kan bidra till antalet mikroplaster. 

Tips på hur du kan undvika mikroplast i mat

Med en oroväckande mängd plastpartiklar som finns i vår mat och dryck måste vi hitta sätt att undvika mikroplaster i vardagen. Här är några enkla sätt att minimera intaget av mikroplast via maten:

  1. Konsumera mindre processade livsmedel som också innehåller höga nivåer av mikroplast. 
  2. Drick filtrerat kranvatten. 
  3. Använd miljövänliga flaskor av glas eller rostfritt stål.
  4. Använd inte plastbehållare för att förvara mat. 
  5. Värm inte upp din mat i lådor av plast då tillför du mer mikroplast till maten.
  6. Ersätt takeaway-muggar med påfyllningsbara och miljövänliga. 
  7. Använd plastfria rengöringsmedel för att begränsa antalet mikroplaster som kommer in i maten via en extern källa. 
  8. Använd plastfria tepåsar eller lösbladste. 
  9. Minimera intaget av fisk och skaldjur.
  10. Skölj maten noggrant innan du äter den.

Av Elsa Larsson

hälsamatMikroplastmiljö