Enligt näringspsykiatern Dr. Uma Naidoo kan våra tarmbakterier utlösa metabola processer och inflammationer som försämrar vår kognitiva funktion, och då i synnerhet vårt minne. Lyckligtvis verkar det gå att undvika detta genom att undvika specifika livsmedel som har en negativ effekt på tarmfloran. 

Här går vi igenom fyra av de livsmedel som Dr. Uma Naidoo rekommenderar att vi undviker, eller åtminstone äter mindre av, för att främja hjärnans hälsa.

1. Tillsatt socker 

Våra hjärnor använder energi i form av glukos, som är en form av socker. Men en kost med hög sockerhalt kan leda till ett överskott av glukos i hjärnan, något som studier har kopplat till minnesförsämringar och mindre plasticitet i hippocampus, det vill säga den del av hjärnan som kontrollerar vårt minne. 

2. Friterad mat

Pommes frites, fish and chips och friterad kyckling är saker som kan få det att vattnas i munnen. Men när det kommer till hjärnans hälsa kan det löna sig att minska på mängden friterad mat. 

En studie som inkluderade 18 080 personer fann att en diet med hög andel friterad mat var kopplad till lägre poäng i inlärning och minne. En anledning till detta skulle kunna vara att det orsakar inflammation, vilket kan skada blodkärlen som förser hjärnan med blod. 

Om du äter friterad mat flera gånger per vecka kan du försöka minska till en gång i veckan, eller kanske till och med någon gång i månaden. 

Läs också: Mat som kan bekämpa depression och ångest

3. Kolhydrater med hög glykemisk belastning

Även om mat med mycket kolhydrater (exempelvis bröd och pasta) inte smakar sött, bearbetar kroppen fortfarande det på ungefär samma sätt som den gör med socker. Med det sagt ska du inte sluta äta kolhydrater, men du kan alltid se över kvalitén på de kolhydrater du äter. 

Kolhydrater som kan rankas av “bättre kvalitet” är de som innehåller fullkorn, livsmedel med hög fiberhalt samt de livsmedel som rankas lågt på det glykemiska indexet (GI). GI är ett mått på hur snabbt livsmedel omvandlas till glukos när de bryts ned under matsmältningen. Ju snabbare ett livsmedel förvandlas till glukos i kroppen, desto högre GI-rankning. 

Exempel på livsmedel med lågt GI är grönsaker, de flesta frukter, morötter, kikärter och linser samt bröd, flingor, gryn, pasta och ris med stor andel hela korn (fullkorn). 

4. Alkohol

Det kan vara svårt att se om vår alkoholkonsumtion är problematisk eftersom vi inte vad som händer under ytan förrän det kanske faktiskt blir ett problem. Men om du regelbundet dricker mer än den rekommenderade gränsen kan de negativa effekterna visa sig med tiden. Hur myckert man behöver dricka för att kroppen ska ta skada varierar dock från person till person. Överlag är det bra att hålla nere drickandet så gott det går.

Läs också: 10 fördelar med att sluta med alkohol

Tips på bra mat för hjärnan

Det finns förstås även mängder av mat som kan boosta din hjärna och bidra till förbättrat minne istället för tvärtom. Här tipsar vi om fyra utmärka livsmedel att äta mer av för en friskare hjärna (och kropp i övrigt). 

  1. Fet fisk 

Fisk är rikt på Omega-3, vilket kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, men också förbättra minnet.

  1. Nötter

Nötter är också en bra källa till omättade fetter och Omega-3 men också protein, vitaminer och mineraler, sådant som är viktigt för hjärta och hjärna.

  1. Rödbetor

Rödbetor är fantastiska då de kan bidra till att sänka blodtrycket och öka blodflödet till hjärnan. Detta leder till ökad syresättning av hjärnan som i sin tur är bra för både minne, inlärning och koncentration.

  1. Blåbär 

Underbäret blåbär innehåller stora mängder antioxidanter, C-vitamin och flera viktiga mineraler. Ett bär som är bra för hela kroppen.

Av Elsa Larsson

alkoholsnabba kolhydratersocker