Att ge dig själv lite välförtjänt egentid och avkoppling genom att skapa ett hemma-spa för dina händer och fötter är inte bara ett sätt att ta hand om din kropp, utan också ett utmärkt tillfälle att vårda dig själv. Med hjälp av lugnande musik, ett avslappnande fotbad och vårdande behandlingar för dina händer kan du skapa en spa-upplevelse som hjälper dig att känna dig avslappnad, uppfriskad och omskött. Så varför inte unna dig själv en härlig hemma-spa-dag idag? Din kropp kommer att tacka dig för det!

Förberedelser inför ett hemma-SPA för händer och fötter

Förbered en hemgjord skrubb genom att blanda lika delar socker och olivolja i en liten skål. Skrubben passar perfekt både till händer och fötter och gör båda silkeslena. Läs igenom guiden och ta fram alla saker du behöver, så att du bara kan fokusera på att njuta sen.

Läs också: Hårvård mellan frisörbesöken: Håll liv i ditt hår

1. Skapa en avslappnande atmosfär

För att skapa en avkopplande atmosfär, börja med att välja lugnande musik eller naturljud som hjälper dig att slappna av. Tänd några ekologiska doftljus eller använd en aromatisk oljediffusor med din favoritdoft för att fylla rummet med en behaglig doft. Se till att rummet är varmt och bekvämt för att öka känslan av avkoppling. Tänk på att välja en naturlig eterisk olja, framför en hälsoskadlig syntetisk version.

2. Fotbad för att mjuka upp

Börja ditt hemma-SPA för händer och fötter med ett avkopplande fotbad för att mjuka upp och vårda dina fötter. Fyll en balja eller en fotbadsmaskin med varmt vatten och tillsätt några droppar av din favoritolja, som lavendel eller pepparmynta, för en extra avslappnande effekt. Doppa dina fötter i vattnet och låt dem vara där i cirka 10-15 minuter medan du njuter av lugnet.

Efter fotbadet är det dags att ta hand om dina fötter på ett djupare sätt. Använd en fotfil för att försiktigt avlägsna förhårdnader och död hud från hälar och fotsulor. Fokusera särskilt på områden som är extra torra eller förtjockade. Efter filning, applicera en klick av den hemgjorda skrubben över foten. Om du föredrar att använda en färdig skrubb med extra vårdande egenskaper, kan en fotskrubb med uppfriskande pepparmyntsolja, vårdande arganolja och återfuktande aloe vera vara ett utmärkt val. Massera skrubben över dina fötter i cirkulära rörelser för att exfoliera och mjuka upp huden.

4. Återfukta med en fotkräm

Efter att ha sköljt av fötterna och torkat dem noga, är det dags för sista steget för fötterna i ditt hemma-SPA för händer och fötter. Avsluta din fotbehandling genom att återfukta dina fötter med en näringsrik fotkräm. Välj en kräm som är speciellt utformad för att vårda torra fötter och som innehåller mjukgörande ingredienser. Massera in krämen ordentligt i dina fötter och koncentrera dig på hälar och torra områden. Låt krämen absorberas ordentligt innan du sätter på dig strumpor. Använd gärna en tunn bomullsstrumpa och ha på den över natten, för bästa effekt.

Läs också: Vårdande balsam: Hitta rätt sort för just ditt hår

3. Skrubba händerna

Nu är det dags för händerna i ditt hemma-SPA för händer och fötter. När dina fötter blivit mjuka och avslappnade är det dags att skämma bort dina händer. Massera skrubben varsamt över dina händer och naglar i cirkulära rörelser för att avlägsna döda hudceller och mjuka upp huden. Skölj sedan av med varmt vatten och torka försiktigt.

4. Återfukta med en handkräm

Avsluta ditt hemma-SPA för händer och fötter genom att först smörja in nagelbanden med en bra olja. Hampafröolja är känt för att kunna stärka naglar. Återfukta sedan dina händer med en näringsrik handkräm. Välj en kräm som är rik på fuktgivande ingredienser för att ge näring åt din hud. Massera in krämen ordentligt i dina händer och nagelband för att återställa fuktbalansen och lämna dem mjuka och lena.

Av Ninnie Wikström

fotvårdskönhetSPA