Det finns ett stort utbud av ansiktsmasker med naturliga ingredienser att köpa i butiker, men det går även bra att göra en egen utifrån just din hudtyp. Många bra ingredienserna finns faktiskt hemma i skafferiet. Kakao, honung och yoghurt är bara några av en rad superingredienser som gömmer sig hemma i köksskåpen. Anpassa ingredienserna utifrån just din hud om du vill uppnå ett bra och effektivt resultat!

För fet hy – Ansiktsmask med banan

Upplever du att din panna och andra partier i ansiktet är glansiga? Isåfall kan du ha en överproduktion av talg, som är kroppens naturliga fett. Den vanliga reaktionen på det är att sluta återfukta huden med rädsla att den ska bli ännu glansigare – men det är tvärtom. Den behöver en ordentlig fuktbomb!

Testa en mycket enkel bananmask som fuktar på djupet. Banan är ett utmärkt livsmedel för att göra en ansiktsmask, inte minst eftersom konsistensen är len och behaglig. Bananen tar dessutom bort överflödig olja från huden och lämnar den fräsch. Blanda i lite honung för att ge huden en extra dos med antioxidanter.

Du behöver följande ingredienser:

 • 1 mosad banan
 • 1 matsked ekologisk honung

Blanda ingredienserna och applicera masken på huden. Låt den sitta i 15 minuter innan du sköljer bort den med ljummet vatten.

För torr hy – Ansiktsmask med kakao och avokado

När huden upplevs som torr beror det på för lite fukt och fett. Hudens elasticiteten försvinner och den blir mycket ömtålig. Du med torr hy ska helst inte använda rengöring som torkar ut, byt ut tvålen mot en mild rengöring istället. Var även snäll mot huden och klappa den, inte gnugga och förstöra den.

Under framför allt vinterhalvåret är det många som upplever att deras hy är torr och stram. Då kan det vara av extra vikt att ge hyn rejäl återfuktning, till exempel med hjälp av kakao och avokado. Avokadon har återfuktande egenskaper och kakaon rengör huden. Även här kan lite honung i blandningen ge en lugnande effekt.

Du behöver följande ingredienser:

 • 1/4 avokado
 • 1 matsked kakao
 • 1 matsked ekologisk honung

Mosa avokadon och blanda ingredienserna ordentligt. Applicera ansiktsmasken på ett rent ansikte och låt den verka i 10 minuter innan du tvättar bort den.

Läs också: Ansiktspeeling – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

För blandhy – Ansiktsmask med yoghurt

Den vanligaste typen är faktiskt blandhy, vilket innebär att vissa ansiktspartier är feta och andra är torra. Det vanligaste är att pannan, näsan och hakan, alltså t-zonen, är oljiga medan kinderna är torra. Målet med en behandling av blandhy är att skapa en jämn balans i huden.

Du kan välja att applicera två olika ansiktsmasker, en för fet hy och en för torr hy, på respektive område. Du kan också göra en neutral ansiktsmask med yoghurt som passar alla hudtyper.

Naturell yoghurt innehåller naturligt mjölksyra som löser upp döda hudceller och ger huden lyster. Blanda gärna med olivolja och honung för en vårdande och uppstramande effekt. 

Du behöver:

 • 1 deciliter grekisk yoghurt
 • 3–5 droppar olivolja
 • 1 matsked ekologisk honung

Blanda ingredienserna och applicera på ett rengjort ansikte. Låt verka i 20 minuter innan du sköljer av masken med ljummet vatten.

För mogen hy – Ansiktsmask med honung

Vi alla åldras, det är oundvikligt. Hudens produktion av kollagen minskar, ett ämne som behåller huden återfuktad och slät. Tecken på mogen hy är fina linjer i huden och torrhet.

Honung är en riktig superingrediens när det kommer till hudvård. Honung är antibakteriellt och antiinflammatorisk samt ger huden en riktig näringsboost. Den kan också hjälpa till att stabilisera huden och är därför extra bra för en mogen hy. Blanda gärna med B-vitaminrikt kamomillte för en extra lugnande effekt.

Om du har problem med pigmentförändringar eller solfläckar kan du även blanda i papaya. Det är en näringsrik frukt som ger huden viktiga vitaminer samt en lätt exfolierande effekt.

Du behöver:

 • 2 matskedar ekologisk honung
 • 1 kopp kamomillte
 • 1/2 deciliter mosad papaya

Blanda ingredienserna försiktigt. Addera lite kamomillte i taget tills du har en blandning som är smidig, men tillräckligt tjock för att applicera i ansiktet. Låt verka i 20 minuter och skölj därefter med ljummet vatten.

Läs också: Så tar du hand om en åldrande hy

Så gör du en naturlig ansiktsmask

Det är inte mycket som krävs för att göra en naturlig ansiktsmask, men du behöver följande:

 • Rätt ingredienser
 • En bunke eller en skål för att blanda ingredienserna
 • En sked eller pensel för att applicera masken
 • Ljummet vatten för att skölja bort masken

Lycka till!

Av Elsa Larsson

ansiktsmaskBlandhyFet hyMogen hyNaturlig ansiktsmasknaturliga ingridiensertorr hy