1. Rengör huden dagligen och använd fuktgivande kräm

  • Använd mild, parfymfri ansiktsrengöring som inte innehåller alkohol. 
  • Fukta huden med ljummet vatten och använd fingertopparna till att ta på rengöringen. Om huden är irriterad, kan den reagera ytterligare om man använder tvättsvamp eller liknande.
  • Skrubba inte huden, det kommer att irritera den ytterligare. Använd inte heller produkter med korn eller annan mekanisk skrubb.
  • Skölj av med ljummet vatten och dutta torrt med mjuk handduk.
  • Ta på återfuktande kräm, var extra försiktig med huden vid ögonen som lättare blir irriterad. Tänk på att använda en kräm som passar till din hudtyp. 
  • Tvätta ansiktet morgon och kväll, samt efter att du har svettats. Svett under munskydd irriterar huden, så tvätta huden så snabbt som det går, om du har svettats med munskydd på.

Läs också: Kollagen – hudens bästa vän

2. Skydda läpparna extra

Torr hud och torra läppar är ett vanligt problem när man använder munskydd. Börja förebyggande med bra läppkräm eller cerat. Tänk på att välja naturligt och ekologiskt, utan kemikalier.

3. Skippa make-up när du använder munskydd

Makeup under munskydd ökar risken för tilltäppta talgkörtlar och akne. Om du absolut vill använda makeup, välj då produkter som inte täpper till talgkörtlarna (kolla efter krämer som är non-comedogena).

4. Undvik hudvårdsprodukter som kan irritera huden

Att använda munskydd även i kortare perioder är hårt för huden. För att minska risken för hudproblem, undvik att börja använda produkter med kemisk peeling (AHA- och BHA-syror), exfolierande produkter, eller retinol (A-vitamin) om din hud inte är van vid dem.

5. Använd färre hudvårdsprodukter

Försök att använda färre antal av vissa hudvårdsprodukter om huden redan har blivit irriterad. Vissa typer av hudvårdsprodukter som du normalt använder, kan irritera huden när du använder munskydd. Speciellt salicylsyra i leave-in-produkter, retinol (A-vitamin) och after shave är bra att utesluta.

Läs också: Fuktbomber med hyaluronsyra – skönhetspanelen har valt en testvinnare

6. Ta en paus

Om möjligt, ta en paus från munskydd när det inte absolut behövs. Det finns säkert flera tillfällen under dagen där du kan vara utan munskyddet en stund.

7. Tvätta återanvändbara munskydd ofta

Det rekommenderas att man tvättar dem efter varje användning, då det samlas olja och döda hudceller inne i skyddet som annars kan irritera huden. Tvätta dem i så varmt vatten som det går och använd milt, parfymfritt och allergivänligt tvättmedel.

8. Konsultera hudläkare

Om du har en hudsjukdom eller får nya besvär, konsultera en hudläkare för en behandlingsplan.

Av Susanna Hartmann-Petersen

coronaCovid-19hudvårdmunskyddSusanna Hartmann-Petersen