Utöver det producerar huden D-vitamin och skyddar mot solens skadliga strålning. Huden lagrar också fett och vätska och hindrar kroppen från att torka ut, vilket gör den till en viktig del av immunförsvaret. I den här artikeln får du lära dig mer om hur huden fungerar och vad du kan göra för att den ska må så bra som möjligt.

Så här fungerar huden 

Huden är ett viktigt organ vars främsta uppgift förstås är att skydda kroppen och alla viktiga organ. Med huden känner vi kyla, värme, tryck, smärta och beröring. Den avger också viktiga signaler exempelvis genom att rodna, blekna eller ge oss gåshud. 

Under hela huden finns talgkörtlar, omkring 100 stycken per kvadratcentimeter, förutom på handflatorna och fotsulorna. Talg är en fettblandning som håller huden smidig och skyddar mot uttorkning.

Varje minut mister vi mellan 30 000 till 40 000 hudceller och under de döda hudcellerna finns ny hud. Huden förnyar sig alltså ständigt. Genom peeling är det möjligt att skala av ett par skikt av överhudens hornlager. Huden sköter egentligen själv om avstötningen av döda hudceller, men peeling hjälper till att öppna talgkörtlarna där det lätt bildas pormaskar och då blir det lättare att hålla huden ren. 

Läs också: Vad säger huden om din hälsa?

Huden består av olika lager

Huden är mellan 1 till 3 millimeter tjock och består av olika lager där alla har olika funktioner:

 • Ovanhuden (epidermis) är det yttersta lagret, det vi ser. Epidermisens undersida består av levande celler och ovansidan av döda. Det senare kallas hornlagret. Nya celler produceras hela tiden i epidermis, där utväxlas födoämnen och avfallsämnen. Det är även där pigmentet skapas. 
 • Under ovanhuden finns läderhuden (dermis). Där finns hudens fibroblaster, kollagenfibrer och elastinfibrer, som alla håller ihop huden och håller den smidig.
 • Under läderhuden ligger underhuden (subcutis), ett lager underhudsbindvävnad. Detta lager består framförallt av fettvävnad som skyddar kroppen och kvarhåller värme.

Vikten av att använda ekologisk och naturlig hudvård

Eftersom hudens porer suger åt sig allt och på sätt och vis är en direkt väg in i kroppen är det viktigt att du är noga med vad du faktiskt applicerar på den. Det gäller både på kroppen och i ansiktet. 

Undvik produkter innehållande kemiska ämnen och starka syntetiska dofter. Satsa istället på naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter som ger din hud optimala förutsättningar att må bra. De är också bättre för miljön.

Naturliga oljor, exempelvis kokos- och mandelolja, är till exempel bra för återfuktning och för att huden ska bibehålla sin spänst. Även serum innehållande vitamin C kan vara bra eftersom det förebygger skador från föroreningar och solljus samtidigt som det bidrar till en förbättrad kollagenproduktion.  

Läs också: Så stimulerar du hudens egen kollagenproduktion

8 enkla tips för en hälsosammare hud

 1. Sätt dig i skuggan när solen är som starkast. Använd i övrigt alltid solskydd med hög SPF när du vistas i solen. 
 2. Undvik starkt parfymerade hudvårdsprodukter. De kan nämligen orsaka irritation på huden. Eteriska oljor är ett naturligare alternativ. 
 3. Drick mycket vatten. Det hjälper huden att hålla sig återfuktad och spänstig.
 4. Ät en allsidig kost med mycket frukt och grönt. Alla vitaminer och mineraler kommer att stärka huden inifrån och ut.
 5. Dra ner på sockret. Studier tyder på att det finns ett samband mellan akne och ett högt sockerintag, framför allt i vuxen ålder.
 6. Motionera regelbundet. Det ökar blodcirkulationen i huden, vilket gör det lättare för huden att rensa bort slaggprodukter.
 7. Sluta stressa. Visste du att stresshormonet kortisol bryter ned kollagen som är kroppens bindväv? Stressad hud är också mer benägen för rodnad, akne, irritation och klåda.
 8. Ta kollagentillskott. Kollagen och elastin är det som gör huden elastisk, men med tiden avtar den naturliga produktionen, vilket leder till rynkor. Ett tillskott med kollagen kan därför vara ett bra alternativ för att bibehålla ung hud.

Av Elsa Larsson

ekologiskthudenhudenshälsaNaturliga ingredienser