Att Coca Cola inte är den nyttigaste drycken vet nog de flesta. Coca Cola innehåller stora mängder socker och färgämnen, men inga näringsämnen över huvud taget. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur cola kan ha en negativ påverkan på din hälsa.

Socker ökar risken för många sjukdomar

Coca Cola – och många andra läskedrycker för den delen – innehåller väldigt mycket socker. En Coca Cola-burk innehåller faktiskt cirka 10 sockerbitar, vilket motsvarar 35 gram socker.

Mat och dryck med mycket socker innehåller ofta lite näring, vilket kan leda till övervikt, fetma och andra överviktsrelaterade sjukdomar så som diabetes typ 2. Risken för diabetes ökar redan vid de genomsnittliga konsumtionsmängderna för svenskar, det vill säga 0,8 liter läsk i veckan.

Ett ökat sockerintag kan även leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Hur är det med sockerfria alternativ?

Coca Cola Light eller Coca Cola Zero är två sockerfria alternativ. Så är de bättre än original Coca Cola? Svaret är nej. Vissa menar att det till och med kan vara värre.

Light och Zero innehåller inget vanligt socker, utan här kommer den söta smaken från aspartam. Aspartam är ett kemiskt sötningsmedel som är uppbyggt av två aminosyror. Vissa forskare som gjort studier på djur menar att det finns stöd för att aspartam kan vara cancerframkallande. Annan forskning visar att det inte finns tillräckliga bevis som styrker detta.

Idag fortsätter forskningen på aspartam för att ta reda på om ämnet är cancerogent eller om det på något sätt har en negativ påverkan på hälsan.

Livsmedelsverket har i dagsläget ingen särskild rekommendation vad gäller konsumtion av aspartam förutom för personer som har den medfödda sjukdomen fenylketonuri.

Läs också: Sockerfria dagen – här för att stanna

Fullt av färgämnen och kemikalier

Coca-colas bruna färg skapas av färgämnen. Läskens recept är fortfarande hemligt, men det sägs att den tidigare innehöll extremt många olika kemikalier och färgämnen.

Även om receptet har förbättrats och förändrats med åren finns det inget som är naturligt med den här världsberömda läsken. En burk Coca Cola innehåller inga näringsämnen alls, vilket innebär att du faktiskt inte får i dig något som är bra för kroppen när du dricker läsken.

Bidrar till ojämn blodsockernivå

När du dricker Coca Cola kommer du förmodligen att känna dig pigg direkt efteråt. Eftersom du får i dig väldigt mycket socker kommer din blodsockernivå att öka kraftigt. Coca Cola innehåller även koffein vilket ger extra energi. Däremot kommer energinivån inte att hålla i sig särskilt länge.

Efter cirka en timme kommer du tvärtom att känna dig trött och lättirriterad. Coca Colans höga sockerinnehåll i kombination med koffein gör att din blodsockernivå kommer att gå snabbt upp och ner, vilket varken är bra för hälsan eller humöret.

Regelbunden konsumtion av drycken kan dessutom leda till ökat blodtryck och andra sjukdomar relaterade till högt intag av socker.

Läs också: Bryt sötsuget med hjälp av fasta

Dåligt för tänderna

Sockret i Coca Cola ökar inte bara risken för överviktsrelaterade sjukdomar – det är också dåligt för tänderna. I videos online kan man se experiment där en tand läggs i ett glas med cola och efter tre dagar har tanden frätts bort.

Många tandläkare avråder därför sina patienter från att dricka Coca Cola om de vill hålla sina tänder hela och starka.

Sammanfattning

Coca Cola är världens populäraste läskedryck, men den är däremot inte särskilt bra för din hälsa. En burk innehåller hela 10 sockerbitar samt koffein, färgämnen och kemikalier. Den innehåller dessutom inga näringsämnen och sockret kan göra dig överviktig, vilket i sin tur kan leda till en rad olika sjukdomar. Några exempel är diabetes typ 2, ökat blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Cola är också dåligt för tänderna och blodsockernivån i kroppen. Inte heller sockerfria varianter är att rekommendera eftersom de innehåller kemiska sötningsmedel vars effekt vi fortfarande inte kan styrka.

Av Elsa Larsson

ColaEffekterhälsaSockerfritt