Fördelar med att göra fast tvål till flytande

Innan vi går in på hur du gör om din tvål ska vi gå igenom några av de främsta fördelarna med det här smarta knepet. 

 • Billigare. Först och främst kan du faktiskt spara pengar på att göra om din två till flytande form. Det är nämligen betydligt billigare än att köpa nya flytande tvålar. 
 • Bättre för miljön. Handtvålar kräver normalt sett ingen plastförpackning och är därmed bättre för miljön än flytande tvålar. 
 • Tvålen räcker längre. Eftersom du kan använda upp hela tvålen, även de allra minsta tvåländarna, kommer tvålen att räcka längre. 
 • En rolig aktivitet. Slutligen kan det vara en rolig aktivitet att utföra, till exempel tillsammans med dina barn. På så sätt kan de lära sig ett knep för att leva lite mer hållbart när de blir äldre. 

Läs också:

Hur du förvandlar handtvålen till flytande tvål

Nedan går vi igenom hur du på ett enkelt sett förvandlar en fast tvål till flytande, steg för steg. 

Du kan antingen spara dina gamla tvåländar i en burk tills du har tillräckligt för att göra dem till en flytande tvål. Naturligtvis kan du även använda din favorithandtvål om du bara föredrar en flytande konsistens istället för en fast. 

Om du sparar dina tvåländar behöver du inte oroa dig över bakterietillväxt. Mängder av studier genom åren, bland annat denna från 1988, har visat att handtvål är helt hygieniskt. 

Du behöver: 

 • En kastrull 
 • En spis 
 • En tvålbehållare

Ingredienser:

 • Cirka 1 – 1,5 dl hackad tvål 
 • 7 dl vatten
 • Ett naturligt konserveringsmedel 
 • 1,5 tesked glycerin
 • Några droppar eterisk olja om du vill addera doft 

Gör så här:

 1. Värm upp vattnet i kastrullen på medelhög värme. 
 2. Addera den hackade tvålen i vattnet. 
 3. Låt tvålen lösas upp helt. Håll bara ett öga på kastrullen så det inte kokar över. 
 4. När tvålen är upplöst tar du av kastrullen från plattan och rör i glycerin, konserveringsmedel och eventuellt doft. 
 5. Låt blandningen stå över natten för att kylas ner.
 6. Blanda ordentligt på morgonen. Konsistensen bör vara krämig och mjuk. Är den för tjock kan du alltid späda ut den med lite mer vatten. 
 7. Häll i blandningen i din tvålbehållare. Klart!

OBS! Tänk på att olika tvålar innehåller olika ingredienser, vilket gör att konsistensen kan variera beroende på vilken handtvål du använder. Därför kan det vara en god idé att börja med lite mindre vatten och addera mer stegvis för att blandningen inte ska bli för lös.

Läs också: Mjukaste löddret & bästa hållbarhet

Måste jag använda konserveringsmedel och glycerin? 

Ja, om du vill att tvålblandningen ska hålla länge bör du använda ett konserveringsmedel. Gör du inte det kommer din flytande tvål bara att hålla i ett par veckor i kylen och bara någon enstaka vecka i rumstemperatur. 

Konserveringsmedel gör helt enkelt att du kan använda tvålen längre. Två bra tips på naturliga konserveringsmedel är Leucidal eller Makerskonservering.

Glycerin är inte ett måste, men det kommer minska risken för att blandningen klumpar sig och göra konsistensen krämigare. Det kommer dessutom att vara behagligt för huden, särskilt om din hud tenderar att bli torr av vanlig handtvål. 

Lycka till med ditt tvålmakeri!

Av Elsa Larsson

Fast tvåltvål