Eukalyptusoljan utvinns genom destillering av blad eller grenar från eukalyptusträdet. Förutom att dofta gott och fräscht har oljan antibakteriella egenskaper, vilket gör att den passar perfekt för städning. Förutom den kan den användas på huden för att påskynda sårläkning och att andas in ångorna kan ge lindring vid förkylning.

Nedan listar vi sju praktiska användningsområden för eukalyptusolja när det är dags för en storstädning!

1. Till sängen

Med eukalyptusolja kan du enkelt fräscha upp både din madrass, madrasskydd och kuddar. Blanda bara fyra delar vatten och en del eukalyptusolja i en sprayflaska, spraya och låt torka. Njut sedan av fräschören!

2. Fläckar på mattor

Har du fått fläckar på din matta? Då kan du fukta en trasa med eukalyptusolja och badda på fläcken. Prova först på en mindre fläck och tänk på att alltid arbeta mot mitten av fläcken. Torka sedan av försiktigt. 

Läs också: Hur vårstädning kan göra dig friskare

3. Golv

Vill du sprida en härlig doft i hemmet och samtidigt få rena golv är eukalyptus ett utmärkt val. Tillsätt några droppar av oljan i varmt vatten och städa dina golv. Lösningen fungerar bra på linoleum-, trä- och kakelgolv, men också på väggar där du fått skavmärken eller om mögel samlats efter regn eller fukt. 

4. Spishäll och diskho

På spishällar är det vanligt att det samlas både fett och smuts. Blanda vatten med några droppar eukalyptusolja och en tesked diskmedel och börja skrubba för att få en skinande ren spishäll igen.

Eukalyptusolja fungerar dessutom alldeles utmärkt för att rengöra diskhon i köket och handfatet i badrumet.

5. Kläder

Tillsätt några droppar eukalyptusolja i ditt vanliga tvättmedel för att få bakteriefria och väldoftande kläder och handdukar. Har du fått en mögelfläck på din skinnjacka? I så fall kan du blanda en del eukalyptusolja med fyra delar vatten, spraya på en trasa och torka din skinnjacka för att desinficera och ta bort smutsen.

6. Apparater i rostfritt stål

Har du fått ränder på dina köksapparater i rostfritt stål? Då kan eukalyptusolja vara räddaren i nöden. Ta några droppar av oljan på en trasa och gnugga på dina apparater, så blir de som nya igen.

Läs också: Städfirmans 6 tips för miljövänlig städning

7. Läder

Om du har råkat få fläckar på din läderfåtölj, lädersoffa eller någon annan pryl i läder i ditt hem kan du prova att försiktigt gnugga bort fläcken med en liten mängd eukalyptusolja. 

8. Borstar

För att dina borstar ska hålla sig fräscha är det viktigt att du rengör dem emellanåt. Det gör du enkelt genom att kombinera vatten, vitvinsvinäger och några droppar eukalyptusolja i en behållare. Lägg dina kammar och borstar i blandningen och låt verka i 20 minuter. Sedan att det bara att skölja borstarna noggrant med vatten och låta dem lufttorka. 

7. Dina husdjur

Eukalyptus fungerar alldeles utmärkt som ett naturligt loppmedel för dina djur. Tillsätt 3–4 droppar eukalyptusolja i ditt husdjurs schampo och tvätta som vanligt. Undvik bara att komma för nära ögon och mun eftersom det kan orsaka irritation.

Eukalyptusolja är också bra för hälsan

Eukalyptusolja är bra till mycket i hemmet, men kan också ge naturlig lindring vid förkylning eller om du känner dig tilltäppt i bihålorna. Testa att droppa några droppar eukalyptusolja i ditt bad eller i en aromalampa för att lösa upp slemmet. 

Du kan också addera några droppar i en skål med hett vatten. Luta dig över skålen och lägg en handduk över huvudet. Andas därefter in ångorna i ungefär 10 minuter för att lätta på trycket i bihålorna.

Av Elsa Larsson

eterisk oljaMiljövänligtnaturligtStädtips