Här kan du lära dig mer om varför morgonljuset är viktigt. Vi ger dig också ett par tips på hur du kan ta tillvara på dagens ljusa timmar även under det vinterhalvåret. 

Få livsviktig D-vitamin från solljuset

D-vitamin är ett livsviktigt vitamin som du får i dig från kosten och från solljuset. Men under vintern är det vanligt med D-vitaminbrist eftersom många inte får i sig den dagliga dosen från solens strålar. 

Många viktiga kroppsfunktioner är beroende av D-vitamin, bland annat regleringen av kalkbalansen som främjar vår tand- och skeletthälsa.

För att få tillräckligt med D-vitamin under den mörka vintern bör du gå ut på morgonen och låta solljuset lysa dig i ansiktet. En fördel med just morgonljuset är att solens strålar inte är lika starka som på mitt på dagen, vilket minskar risken för solskador. 

Hur vet jag om jag har D-vitaminbrist? 

Det kan vara svårt att veta om du har D-vitaminbrist eftersom symptomen ofta varierar och kan vara tecken på något annat hälsoproblem. 

Trötthet, muskelsvaghet, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och värk är dock vanliga tecken på D-vitaminbrist. 

Läs också: Därför ska du äta D-vitamin + hur mycket är lagom?

Motverka trötthet och sov bättre

Morgonljuset har positiv påverkan på välmående och dygnsrytmen. Det gör att du blir piggare på dagen och tröttare på kvällen. Och trötthet på kvällen är förstås bra eftersom det hjälper dig att somna lättare. 

God sömn är livsviktigt för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig. Om du har sömnbesvär kan det på sikt faktiskt bidra till en rad olika sjukdomar, exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, utmattningssymtom och diabetes. 

Upplever att du har svårt att komma till ro på kvällen? Då bör du testa att vistas utomhus i morgonsolen.

Minska risken för depression

Den mörka vintern ökar risken för vintertrötthet och depression. När vi ställer om klockan till vintertid blir morgnarna ljusare och därför är det viktigt att du ser till att utnyttja solljuset tidigt under dagen. 

Forskning visar att morgonljuset både kan bidra till bättre mående under den mörka vintern. Dagsljuset styr nämligen flera viktiga kroppsfunktioner, exempelvis stresstålighet och sömn, och därför bör vi få tillräckligt med dagsljus. 

Läs också: D-vitaminbrist och psykisk ohälsa

 3 tips hur du kan ta tillvara på morgonljuset

Att regelbundet vistas i dagsljuset är lättare sagt än gjort, i alla fall om du arbetar inomhus under vanliga kontorstider. Om du inte tar tillvara på morgonljuset kommer det förmodligen redan vara mörkt utomhus när arbetsdagen är slut. 

De flesta svenskar får för lite dagsljus under vinter, men det är inte så svårt att få den dagliga dosen ljus som man kan tro. Här är några enkla tips. 

  1. Promenera eller cykla till jobbet eller skolan. På så sätt får du både motion och dagsljus på samma gång. Dessutom är det bättre för miljön än de flesta andra transportmedel. 
  1. Ta jobbmötet under promenaden. Kanske kan du föreslå att jobbmötet tas under en promenad utomhus? Köp med er en kaffe och ta jobbsamtalet medans ni är ute och promenerar. Det gäller alla typer av möten, inte minst när det handlar om ämnen som kan vara svåra att prata om. Det är ofta lättare att få igång samtalet under en promenad i dagsljus. 
  1. Arbeta eller studera nära ett fönster med stort ljusinsläpp. Om du inte har möjlighet att vara utomhus kan du försöka placera ditt skrivbord nära ett fönster som släpper in mycket dagsljus. Det är såklart inte lika bra som att vara ute, men det ger i alla fall mer ljus och en härlig utsikt. 

D-vitamin i naturliga kosttillskott

Thorne D-1000 är ett essentiellt vitamin/hormon som produceras i huden genom ultraviolett strålning. Forskningen visar att många av oss kan ha brist på D-vitamin. Särskilt utsatt är befolkningen i norr och andra som inte exponeras tillräckligt mycket för solen.

Pureness Premium D-Vitamin är ett starkt 100µg D3-vitaminpreparat som naturligt även innehåller A-vitamin. Detta kosttillskott har en fettsammansättning av mycket hög klass från naturlig fiskolja, EPA- och DHA-fettsyror.

Solaray Vitamin D3 + K2 är viktigt för immunförsvaret och musklernas tillväxt, utveckling och funktion, inklusive hjärtmuskeln.

D-Pearls 125 µg är små, mjuka pärlor med 125 mikrogram (5000 IE) vitamin D3 i varje kapsel. Vitamin D är ett fettlösligt vitamin, därför innehåller kapslarna kallpressad olivolja för optimalt upptag i matsmältningssystemet.

Av Elsa Larsson

d-vitamin