Läs vidare för att lära dig mer!

Vad är en airfryer?

En airfryer kallas även för varmluftsfritös, helt enkelt eftersom den använder varm luft som cirkulerar i extremt höga hastigheter för att tillaga all slags mat. I airfryern kan du till exempel laga kött, fisk, potatis, bakverk eller till och med pizza. 

Det är snabbt, smidigt och dessutom kan du få ett liknande resultat som i en vanlig fritös, fast med betydligt mindre mängder olja. I många fall krävs det inte mer än en matsked, men ibland behövs det faktiskt ingen olja alls. Den varma, cirkulerande luften ser till att maten får en krispig utsida och en mjuk och mör insida.

Läs också: Anti-inflammatorisk kost – vad det är och hur du använder det bäst

En airfryer minskar fetthalten i maten

Friterad mat innehåller stora mängder mättat fett som bland annat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Men genom att använda en airfryer kan du enkelt minska på fetthalten när du tillagar mat.

En airfryer kräver betydligt mindre fett är traditionella fritöser. I recept som använder en vanlig fritös krävs det ofta upp till hela 750 ml olja, medan det i en airfryer bara behövs ungefär en matsked, alltså ungefär 15 ml. Det betyder att den vanliga fritösen använder hela 50 gånger mer olja! Visserligen absorberar maten inte all den oljan, men trots det kan en airfryer minska den totala mängden olja avsevärt.

I studier har forskare kunnat se och jämföra egenskaperna hos friterade och luftfriterade pommes frites. Luftfritering resulterade i en slutprodukt som hade betydligt mindre fett och lite mindre krispig konsistens, fast med en liknande färg och fukthalt. Något som kan ha stor inverkan på hälsan.

Sammanfattningsvis kan en airfryer alltså producera friterad mat med en betydligt lägre fetthalt, men ändå få samma goda smak. Det kan vara ett extra bra alternativ för dig som vill bibehålla en sund vikt eftersom det innehåller färre kalorier.

Fördelar med airfryer

  • Det är nyttigare att fritera mat i airfryer.
  • Du slipper övervaka maten du lagar och kan lägga fokus på annat, exempelvis till att förbereda goda tillbehör eller till att bara slappna av och vänta in maten.
  • Airfryers är väldigt enkla att rengöra. Endast lite, eller ingen olja, används och då slipper du hantera frityrolja som annars kan vara svår att få bort från vanliga fritöser. Många airfryer-korgar har dessutom nonstick-beläggningar.

Läs också: Nyttiga goda oljor och fett

Nackdelar med airfryer

Airfryers är bra på många sätt, men har också sina nackdelar:

  • Att steka mat i en airfryer tar längre tid än i en traditionell fritös, då den använder mindre olja och har en lägre temperatur.
  • Många tycker att den lilla mängden olja som används påverkar smak och konsistens, så att maten inte riktigt kan mäta sig med traditionellt friterad maten.
  • I vanlig fritös får maten också en viss smak och sälta, något som kan saknas i airfryer.
  • Maten kan upplevas som torrare. 

En fråga om smak eller hälsa

I slutändan handlar valet, om att köpa en airfryer eller inte, om vad du vill prioritera när det gäller maten du äter: smak eller hälsa? Smak är såklart en sak som är individuellt, så vad en person tycker om airfryer kanske inte en annan håller med om. Men vill du ha ett hälsosammare och bekvämare alternativ till friterad mat är airfryer ett utmärkt val.

Av Elsa Larsson

fetterhjärt-kärlsjukdomkostmat