Som tur är finns det flera saker du kan göra för att äta mer klimatsmart, utan att det blir varken dyrt eller omständligt. Här kommer fem tips på hur du kan minska hushållets klimatavtryck genom maten!

1. Dra ner på köttet

Köttindustrin har en stor påverkan på utsläppen av växthusgaser. Bara i Sverige står den för ungefär 75 procent av de totala utsläppen från mat. Och enligt Naturskyddsföreningen stod faktiskt kött-, mejeri- och foderproduktionen för nästan lika stora globala utsläpp som hela transportsektorn år 2016. 

Även själva djuruppfödningen är fortfarande mycket ineffektiv. Djuren kräver enorma mängder foder och majoriteten av all jordbruksmark idag används faktiskt för framställning av djurfoder. Det är också vanligt att importera kött från olika delar av världen, vilket bidrar till ytterligare miljöpåverkan. 

Välj växtbaserat istället

Ett enkelt sätt att äta mer klimatsmart är att välja mer växtbaserade livsmedel. Vegansk och vegetarisk kost bidrar dels till mindre utsläpp av växthusgaser samtidigt som den inte kräver lika stora odlingsmarker

Minska på köttet och välj linser, ärtor, bönor, rotfrukter och bladgrönsaker istället. Det är inte bara klimatsmart – det är gott och billigt också!

Läs också: Vilka plagg sprider mest mikroplast?

2. Välj ”rätt” kött 

Du behöver förstås inte utesluta kött helt ur din kost. Men när det väl är dags att köpa kött, se till att välja rätt sort. Undvik importerat kött, utan välj istället ekologiska alternativ från svenska gårdar där djuren får beta fritt. 

Kor och får bidrar till större utsläpp av västhusgaser än fågel och gris eftersom de avger metan. Å andra sidan är betande djur viktiga för markerna samt för att hålla naturen rik på växter och djurarter.

Ett annat alternativ är att köpa vilt kött från en jägare eller gårdsbutik, exempelvis älg eller vildsvin. Eftersom dessa djur inte föds upp och matas finns det ingen miljöpåverkan från foderproduktion.

3. Satsa på ekologiskt 

Det finns många goda anledningar att välja ekologiska livsmedel. Först och främst använder ekobönder ingen konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel som kan vara skadliga för både djur och natur. 

Ekologiska odlingar kan dessutom göra jorden bördigare och binda kol, vilket kan leda till minskade utsläpp. De har också en högre biologisk mångfald än vanliga odlingar med ungefär 30 procent fler arter och så mycket som 50 procent fler pollinerande insekter.  

Läs också: 7 hållbara idéer som hjälper dig att spara tusenlappar

4. Undvik onödigt matsvinn

Visste du att vi slänger ungefär 30 procent av all mat som vi producerar? Och att varje person slänger ungefär 19 kg ätbar mat varje år? En av de främsta anledningarna till detta är helt enkelt för att vi inte hinner äta upp den innan den blir dålig. 

Matsvinn är dock varken bra för miljön eller för plånboken. Faktum är att ett hushåll kan spara upp till 6 000 kronor per år, bara genom att sluta slänga mat i onödan. Därför gör du rätt i att försöka minska matsvinnet så gott du kan. 

Några enkla tips för att minska matsvinnet

  • Gör ett matschema varje vecka och planera dina inköp 
  • Köp inte mer än du behöver 
  • Frys in sådant som håller på att bli dåligt 
  • Ha en dag i veckan då du använder det du redan har hemma till middagen 
  • Släng inte mat baserat på bäst före-datumet – titta, lukta och smaka först

5. Odla det du kan själv

Slutligen kan det vara en god idé att försöka odla egna grönsaker, rotfrukter, frukter eller kryddor – om du har den möjligheten förstås. Att odla eget och bli mer självförsörjande är bra både för plånbok och miljö. Dessutom blir du inte lika beroende av matbutikerna. 

Av Elsa Larsson

hållbarhetmatsvinn