Att leva med lättare hjärtsvikt är möjligt eftersom det numera finns behandlingar för tillståndet. Akut hjärtsvikt kan däremot vara direkt livshotande med symtom som andnöd, hjärtklappning och kallsvettningar. 

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att undvika att drabbas av hjärtsvikt från första början. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan förbättra din hjärthälsa på naturlig väg!

1. Håll dig aktiv

Fysisk aktivitet stärker kroppen inifrån och ut och det är aldrig för sent att komma igång. Likt övriga muskler i kroppen mår hjärtat bra av regelbunden motion. Träning förbättrar nämligen musklernas syreupptagningsförmåga, vilket gör att hjärtat inte behöver pumpa lika hårt för att förse kroppen med syre.

Hitta en aktivitet du tycker om och sikta mot att få upp pulsen i minst 30 minuter per dag. Forskning visar att normal aktivitet är säker för de flesta, även de som redan har hjärtproblem. Känner du dig osäker kan det dock ändå vara bra att rådfråga en läkare innan du börjar träna.

Läs också: Skapa en bra livsstil för ditt hjärta

2. Undvik stillasittande i vardagen

Även om du tränar finns risken att drabbas av hjärtsvikt om du i övrigt lever en stillasittande livsstil. Stillasittande i långa perioder kan nämligen öka risken för en rad sjukdomar, bland annat demens, diabetes, fetma, cancer och hjärtsjukdomar. 

Studier visar faktiskt att personer som satt stilla i 6 timmar eller mer per dag löpte 19 procent högre risk att dö, oavsett orsak, jämfört med personer som sitter i 3 timmar eller mindre per dag. 

Kort sagt, undvik att sitta still i för långa perioder åt gången. Det kommer både ditt hjärta, din rygg och nacke att tacka dig för.

3. Fimpa för gott

Rökning har en skadlig effekt på dina artärer, vilket gör det svårare för hjärtat att pumpa ut blod i kroppen. Det kan orsaka högt blodtryck som i sin tur kan leda till hjärtsvikt, hjärtinfarkt eller stroke.

Sannolikheten att drabbas av lungcancer är dessutom 15 – 30 gånger högre bland rökare jämfört med icke-rökare. Faktum är att cigaretter är orsaken till mellan 80 – 90 procent av alla dödsfall i lungcancer

Det finns med andra ord flera goda orsaker att fimpa för gott. Inom bara ett år kommer du redan att ha halverat risken att drabbas av hjärtinfarkt. 

4. Se över dina kostvanor

Det du äter har förstås en stor inverkan på din hälsa och hur sannolikhet det är att drabbas av olika sjukdomar, inte minst hjärtsvikt. Precis som övriga delar av kroppen behöver hjärtat näring för att fungera optimalt. 

Tyvärr lever vi i en tid där våra livsmedel är mer näringsfattiga än någonsin. Därför gäller det att vara extra noggrann med vad du äter för att undvika hjärtrelaterade problem. 

Några livsmedel som visat sig vara effektiva för att minska risken för hjärtsjukdomar är bär, fullkornsprodukter, avokados, fet fisk, valnötter, bönor, olivolja och mörk choklad. Ät mer av dem och dra ner på mängden processade livsmedel med transfetter, socker och onödiga tillsatser. 

Läs också: 8 tips för hjärta, blodkärl och cirkulation

5. Gå ner i vikt

Övervikt och fetma är en välkänd riskfaktor för olika typer av hjärtproblem. Därför kan det vara bra att gå ner ett par kilon för att på så sätt minska påfrestningarna på hjärtat. 

Det är också viktigt att du är uppmärksam på var fettet sitter. Bukfetma är nämligen i regel extra farligteftersom fettet satt sig kring de vitala organen. Det ger en extra hög risk för hjärtsjukdom, trots att ditt BMI kan se normalt ut på papper.

Av Elsa Larsson

 

hjärtalivsstil