Det är lätt att känna sig maktlös när människor riskerar livet för att försvara vår planet. Men lyckligtvis finns det saker du kan göra för att vara med och skydda dem som skyddar vår miljö. 

Vad gör en miljöförsvarare? 

Innan vi går in på hur du kan stötta miljöförsvarare kan det vara bra att veta vad en miljöförsvarare faktiskt gör. 

De specifika uppgifterna kan förstås variera, men den röda tråden är att de är emot exploatering av mark och naturresurser som leder till skador på människor och planet. De kan till exempel anordna protester eller lämna in klagomål för att försvara miljön.

Här är några exempel på miljöförsvarare runt om i världen: 

  • Berta Cáceres. En organisation i Honduras som genom protester och klagomål uppmärksammade hur ett vattenkraftprojekt skulle skada en lokal flod och hota försörjningen av områdets ursprungsbefolkning. 
  • Ouch Leng. En orgaisation i Kambodja som vakar över det skyddade viltreservatet Prey Lang Forest och rapporterar om illegal skogsröjning och avverkning. 
  • Ursprungssamfundet Waorani i Ecuador. Vann 2019 ett rättsligt beslut som hindrade den ecuadorianska regeringen från att sälja av sin mark för olje- och gasprospektering. 

Läs också: Vilka plagg sprider mest mikroplast?

4 saker du kan göra för att stötta miljöförsvararna 

Här är fyra exempel på saker du kan göra för att bidra till bättre villkor för världens miljöförsvarare.  

1. Var med och påverka lagstiftningen

Hur företag opererar är en stor anledning till att miljöförsvarare världen över blir hotade. Det beror helt enkelt på att få företag i dagsläget har skyldighet att ta ansvar för varken miljö eller mänskliga rättigheter. 

Dessutom saknar de miljöförsvarare som påverkas av företagens verksamhet fritt informerat samtycke. Det betyder att de inte har möjlighet att påverka beslut som rör deras rättigheter och miljö. Utöver det är det dessutom svårt för människor som drabbas negativt att faktiskt ställa företagen till svars. 

I skrivande stund finns det dock lagförslag som kan göra stor skillnad för miljö och miljöförsvarare om de blir till verklighet. För att sätta press på politikerna kan du skriva under Naturskyddsföreningens namninsamling för att stärka miljöförsvararnas skydd

2. Delta i manifestationer

Ett annat bra sätt att visa ditt stöd och uppmärksamma viktiga frågor är att delta i olika manifestationer. Ett bra exempel är Naturskyddsföreningens ljusmanifestation för miljöförsvarare den 10 december. Den anordnas i Stockholm på Sergels Torg, men du kan förstås även anordna helt egna manifestationer i ditt närområde. Det är också möjligt att delta digitalt genom att tända ett ljus, ta en bild och dela bilden på sociala medier. 

Läs också: Ekoappens grundare: ”Tillsammans gör vi skillnad”

3. Gör din röst hörd

Om du brinner för miljöfrågor och tycker om att skriva kan du med fördel skriva en insändare till lokala medier för att belysa miljöförsvaranas alarmerande situation. Berätta om hur omfattande problemet är och använd dig gärna av statistik från pålitliga källor, exempelvis Naturskyddsföreningen, för att styrka dina argument. 

Du kan också vända dig till sociala plattformar för att sprida medvetenhet. Be dina nära och kära dela vidare de inlägg du delar för att skapa ringar på vattnet. 

4. Bli en del av det globala nätverket

Det globala nätverket är en mötesplats för personer som vill hjälpa till att stärka miljöförsvararnas position. Här får du möjlighet att fördjupa dig i olika ämnen samt att träffa och diskutera med likasinnade. 

Du kan också komma med idéer till din lokala Naturskyddsförening på aktiviteter och projekt som kan bidra till bättre villkor för världens miljöförsvarare. 

Som medlem i det globala nätverket kan du få inbjudningar till nätverksträffar där ni diskuterar viktiga frågor samt tillgång till Facebookgrupper. Du väljer själv hur mycket tid och energi du vill lägga ner och medlemskapet är förstås helt kostnadsfritt.

Av Elsa Larsson

hållbarhetMiljöförsvarare