Här berättar vi mer om ketodieten och hur den kan kan påverka fertiliteten, både hos män och kvinnor. 

Kort om ketodieten

Ketogen diet, även kallad ”ketodiet”, innehåller en hög andel fett, måttlig del protein och låg del kolhydrater. Genom att minimera intaget av kolhydrater, som vanligtvis är kroppens främsta energikälla, tvingas kroppen istället att bränna fett för att få energi. Detta metaboliska tillstånd kallas för ketos, därav namnet ”ketodiet”. 

Några exempel på livsmedel som kan ingå i en ketodiet är:

 • Broccoli
 • Bönor 
 • Grönkål
 • Olivolja
 • Rapsolja 
 • Kött
 • Fisk 
 • Skaldjur
 • Nötter 
 • Ägg
 • Avokado 

Hur ketodiet kan förbättra fertilitet

Att äta en ketodiet har visat sig ha positiva effekter på fertiliteten och öka chanserna att bli gravid. Även om det fortfarande krävs viss forskning för att säkerställa sambandet kan en ketogen kost ändå vara värd att testa. 

Läs också: Hur selen kan påverka fertiliteten

Gå ner i vikt snabbt

Eftersom ketodieten även begränsar intaget av protein är den betydligt striktare än LCHF-dieten. Det gör även att du kan gå ner i vikt betydligt snabbare. 

Övervikt och fetma kan göra det svårare att bli gravid samtidigt som det ökar risken för komplikationer under själva graviditeten. Genom att nå en hälsosam vikt innan du försöker bli gravid, till exempel genom att följa ketodieten, kan du minska risken för problem. 

Bättre reglering av reproduktiva hormoner

Det finns även tecken på att en ketogen diet kan förbättra regleringen av reproduktiva hormoner, bland annat:

 • Testosteron – könshormon som behövs för bildningen av friska spermier. 
 • Luteiniserande hormon (LH) – inducerar ägglossningen och stimulerar testosteronproduktionen. 
 • Follikelstimulerande hormon (FSH) – stimulerar könskörtelfunktionen och är centralt för fortplantningen.

Få tillbaka ägglossningen

Att förbättra kroppsvikten med ketodieten kan också vara fördelaktigt för kvinnor som inte har regelbunden ägglossning eller som har polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS). Vid PCOS kan en obalans i äggstockarnas hormoner leda till utebliven mens och därmed ökade svårigheter att bli gravid.

Enligt infertilitetsspecialisten Rashmi Kudesia, MD, krävs det bara en 5 – 10 procent minskning av kroppsvikten för att kunna återuppta ägglossningen. 

Läs också: Skydd mot strålning ökar mannens fertilitet

Bra för spermiehälsan

Övervikt och ohälsosam kost kan inte bara försämra fertiliteten bland kvinnor, utan även bland män. Stora mängder raffinerade kolhydrater och transfetter kan nämligen ha en negativ effekt på männens spermiehälsa, både vad gäller antal och rörlighet. 

Det räcker inte med att kvinnan är superfertil om mannen inte har tillräckligt med spermier av god kvalitet. Kort sagt kräver en graviditet att båda parter är fertila.

Genom att äta en hälsosam kost med nyttiga fetter är det möjligt att effektivt förbättra spermiehälsan och därmed öka chanserna att bli gravid. 

Ketodiet inte optimalt under graviditeten

En ketogen diet kan vara fördelaktig för kvinnor som förbättra sin reproduktiva hälsa genom att gå ner i vikt. Den bör dock inte upprätthållas under graviditeten eller vid befruktningen, utan enbart ses som sätt att kickstarta en hälsosammare livsstil. Att kroppen befinner sig ketos kan nämligen medföra vissa risker, både för barn och för den gravida. 

Studier visar att en lågkolhydratskost kan öka risken att barnet utvecklar neuralrörsdefekter, (missbildning av ryggmärg och ryggrad), anencefali och ryggmärgsbrock. Att begränsa intaget av kolhydrater har också visat sig öka risken för graviditetsdiabetes med hela 27 procent. 

Sammanfattningsvis kan ketodieten vara ett bra sätt att förbättra fertiliteten. Du bör dock övergå till en normal kost och öka intaget av kolhydrater minst ett år innan du planerar att bli gravid. 

Öka fertiliteten med naturliga kosttillskott

Pharma Nord SelenoPrecise innehåller många olika selentyper eftersom varje typ av selen har olika funktioner i människokroppen.

Thorne Zinc Picolinate är bland annat mycket viktigt för immunförsvaret, tillväxten, näringsupptaget, fertiliteten, hår, hud och naglar samt synen.

Pureness Trippel Selen bygger viktiga protein som stärker immunsystemet och förhindrar att kroppens celler skadas. Det är viktigt för att sköldkörteln ska fungera och även för den manliga fertiliteten.

Solaray L-Arginin ökar blodcirkulationen och kan därmed bibehålla potens, spermakvalitet och fertilitet.

Av Elsa Larsson

fertilitetKetodieten