Läs vidare för att lära dig mer om hur du skapar en hållbar garderob och vad du ska tänka på i valet av kläder.
1. Se upp med bomull
Bomull är ett naturmaterial som står för ungefär en fjärdedel av världens textiltillverkning. Detta är utan tvekan det vanligaste materialet som används i kläder och andra textilier idag.
Och visst har bomull sina fördelar – det är mjukt, fuktabsorberande och går både att tvätta och torka i höga temperaturer. Men när det gäller framställningen är bomull faktiskt en riktig miljöbov.
Kräver stora mängder vatten och kemikalier
Att odla bomull kräver stora mängder vatten, bekämpningsmedel och konstgödsel. Enligt Medveten Konsumtion krävs det faktiskt cirka 9000 liter vatten för att odla 1 kg bomull. De kemikalier som används för att odla bomull till ett par jeans förorenar dessutom så mycket som 100 000 liter vatten.
Välj ekologisk bomull
Om du ändå vill använda bomull ska du alltid välja ekologiska bomull. Ekologisk bomull kräver nästan 90 procent mindre vatten och odlas helt utan kemikalier som kan vara skadliga för både människa och natur.
Läs också: Varför kan solkräm vara farligt för livet i havet?
2. Viskos kan vara ett bra alternativ
Viskos är ett material som tillverkas av cellulosa från träd och som under de senaste åren blivit mycket eftertraktat. Jämfört med bomull har viskos bättre komfortegenskaper, det är inte lika styvt och det är dessutom lättare att färga in.
Tyvärr är produktionen av viskos i Europa fortfarande begränsad. Endast 9 procent produceras på vår kontinent, medan hela 66 procent tillverkas i Kina. Dessutom finns det ännu inga miljöcertifieringar för viskos, vilket kan göra det svårare att spåra.
Det finns hopp för viskosproduktion i Sverige
Lyckligtvis finns det hopp för viskostillverkningen i Sverige. Det är till exempel möjligt att effektivisera produktionen genom att använda färre kemikalier och bearbeta samt färga materialet i samma process.
Det nordiska klimatets kyla i kombination med billig och grön el gör dessutom vårt avlånga land optimalt för en viskosfabrik.
3. Välj kvalitet före kvantitet
”Fast fashion” och impulsköp är en av de största orsakerna till varför textilindustrin idag bidrar till större utsläpp än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans. Ett genomsnittligt plagg används faktiskt bara ungefär 10 gånger innan det slängs.
Ett enkelt sätt att skapa en mer hållbar garderob är alltså att sluta köpa kläder du egentligen inte behöver. Och när du väl behöver köpa något, se till att välja kvalitet före kvantitet. På så sätt får du ett plagg som håller länge om du vårdar det väl.
Läs också: Hur kan du försvara miljöförsvararna?
4. Låna eller byt
Ett alternativ till att köpa nytt är att låna eller byta kläder med vänner och familj. Istället för att köpa en helt ny klänning till festen kan du kanske låna en av en vän? Detsamma gäller om du till exempel ska på skidresa och behöver låna skidkläder.
På det här sättet slipper du belasta miljön samtidigt som du kommer att spara en hel del pengar. Varför inte skapa en klädesbytargrupp där ni alla kan fråga efter specifika saker ni behöver låna?
5. Vårda de kläder du redan har
Slutligen ska du ta väl hand om de kläder du redan har. Tänk på att varje tvätt och torkning i torktumlare sliter på textilen, så försök istället att vädra kläderna om de inte har några fläckar. Låt kläderna lufttorka efter att de tvättats och lämna in trasiga kläder hos en skräddare.
Och om något plagg gått sönder väldigt fort – besök butiken och reklamera varan. På så sätt blir tillverkaren medveten om att kvaliteten inte lever upp till förväntningarna.
Av Elsa Larsson