Men städning är faktiskt inte bara bra för att fräscha upp hemmet – det kan också ha flera fördelar för både den fysiska och psykiska hälsan. Här berättar vi mer om hur vårstädningen kan göra dig friskare!

1. Du får motion

Vårstädning är ofta förknippat med att bära kartonger, flytta möbler, piska mattor, dammsuga, skrubba och skura. Allt detta är pulshöjande aktiviteter som faktiskt ger bättre träning än vad man kan tro. Aktiv städning kan faktiskt bränna mellan ungefär 100 – 250 kalorier i timmen!

Att hålla sig aktiv är viktigt för vår hälsa. Bara 30 minuters aktivitet om dagen kan faktiskt göra stor skillnad i det långa loppet och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, men också för övervikt och fetma. 

Tips! Sätt på din favoritmusik eller lyssna på en ljudbok för att göra städningen lite roligare. 

Läs också: 5 tips för en naturlig vårstädning

2. Fördelaktigt för immunförsvaret

Våren är för många förknippat med energi och motivation, men för dem med pollenallergi är det inte lika trevligt. Det är dock inte bara pollen som kan orsaka allergiska reaktioner i hemmet. 

Mögel, damm och djurhår kan lätt byggas upp i hemmet under vinterhalvåret när vi inte vädrar lika ofta. De kan i sin tur trigga allergiska besvär, men också försämra vårt immunförsvar. 

En ordentlig vårstädning kan vara tillräckligt för att bli av med allergener och förebygga andningsproblem i hemmet inför sommaren. Damma av och dammsug ordentligt. Det kan också vara bra att piska dina mattor om du kan samt tvätta kuddar och täcken.

3. Bättre humör och mindre stress 

Få människor trivs bra i ett kaos, även om det är organiserat. Genom att göra dig av med saker du inte använder kan du få med plats i hemmet och reducera antalet distraktionsmoment. 

Flera vetenskapliga studier visar att ett rent hem med färre prylar kan få dig på bättre humör, men också göra dig mindre stressad och förbättra ditt fokus. Så ta tag i det där förrådet som du bävat inför hela vintern eller rensa ut din överfyllda garderob. Det kommer att kännas både uppfriskande och befriande. 

4. Minskad risk för sjukdomar

Genom att städa rent saker du ofta vidrör kan du effektivt minska spridningen av olika sjukdomar. Sedan coronaviruset är många extra noggranna med att tvätta och desinficera sina händer, men trots det kan sjukdomar lätt spridas i hemmet. 

Ytorna i köket är extra viktiga att hålla rena, framför allt de som kommer i kontakt med mat. På så sätt är det möjligt att minska risken för livsmedelsburna bakterier och virus. Andra saker som kan vara bra att göra rent lite oftare är:

  • Toaletten
  • Din mobiltelefon
  • Sängkläder
  • Handdukar
  • Kylskåpet
  • Handfatet (det kan faktiskt innehålla fler bakterier än toaletten!)

Läs också: Guide för Zero waste-städning i hemmet

5. Bättre säkerhet

Visste du att drygt 25 procent av alla vuxna över 65 år ramlar svårt varje år? Detta leder till ungefär 3 miljoner akutvårdsbesök enligt CDC (Centers for Disease Control and Prevation). Och i denna åldersgrupp är fall faktiskt den ledande orsaken till olyckor som leder till dödsfall. 

Vårstädningen är ett utmärkt tillfälle att säkra upp hemmet, framför allt hos de äldre. Genom att städa bort saker som kan vara lätta att snubbla på kan du enkelt öka säkerheten och minska risken för fall. Du kan också: 

  • Kontrollera sladdar och eventuellt hitta bättre lösningar för dem
  • Lägga halkskydd under mattor och i trappor
  • Laga trasiga golvbrädor 
  • Ordna en bra lösning för att ställa in skor i hallen 

Lycka till med vårstädningen!

Av Elsa Larsson

Vårstädning