Läs vidare för att lära dig mer om hyaluronsyra och varför denna substans ofta beskrivs som hudens bästa vän!

Vad är hyaluronsyra?

Sitt namn till trots är hyaluronsyra, eller hyaluronic acid (HA), faktiskt ingen syra utan en sockermolekyl. Den produceras naturligt i kroppen, men i takt med att vi blir äldre avtar produktionen. Detsamma gäller om vi exponeras för fria radikaler under längre perioder. Det kan göra att huden tappar sin elasticitet och blir torrare, vilket i sin tur kan leda till rynkor och fina linjer.

Så vad är det egentligen som gör hyaluronsyran så bra för vår hud? Hemligheten ligger i hyaluronsyrans fuktbevarande egenskaper – den kan nämligen binda upp till 1000 gånger sin kroppsvikt i vatten. Genom att hålla kvar vattenmolekylerna bromsar den också den naturliga avdunstningen av vatten som sker från huden, vilket är extra viktigt om du ofta befinner dig i torra miljöer.

Läs också: Hyaluronsyra håller huden ung och återfuktad

Minskar ålderstecken och påskyndar sårläkning

Som vi nämnde tidigare minskar den naturliga produktionen av hyaluronsyra i huden när vi blir äldre. Den kan också påverkas av saker som tobak, föroreningar och UV-strålning som ökar mängden fria radikaler i kroppen och därmed också risken för tidiga ålderstecken. Genom att tillföra hyaluronsyra kan du effektivt öka fuktigheten i huden och sakta ner den här processen. 

En annan fördel med hyaluronsyra är att den verkar kunna skynda på läkningen av sår. Hyaluronsyra finns naturligt i vår hud, men i skadade områden är mängden extra koncentrerad. Där ger den kroppen order om att bygga fler blodkärl samtidigt som dess antibakteriella egenskaper minskar risken för infektion. Det finns också studier som visar att hyaluronsyra kan förminska såret i sig, men också den smärta som såret orsakar.

Är också bra för leder och ögon

Även om hyaluronsyra främst är känd som en mirakelingrediens inom hudvård har den också en rad andra fördelar, framför allt för våra leder och ögon. Hyaluronsyran fungerar nämligen som ett naturligt smörjmedel för våra leder så att de ska fungera optimalt. Den har också en positiv effekt på våra ögon och kan återfukta dem på samma sätt som vår hud. Det gör den alltså passande att använda för dig som känner dig stel eller som har problem med torra ögon.

Läs också: Mina 8 tips till en mjuk och smidig sommarhud!

Hur använder man hyaluronsyra?

Idag finns det mängder av hudvårdsprodukter innehållande hyaluronsyra. Du kan till exempel hitta ingrediensen i olika serum som har en mer djupgående effekt, men också i dag- och nattkrämer. Det finns också ampuller som man kan använda som en intensivkur.

Det går också alldeles utmärkt att ta hyaluronsyra som tillskott, exempelvis i form av kapslar, som verkar inifrån och ut. Många dermatologer använder dessutom hyaluronsyra i fillers (injektioner) för att hålla huden spänstig och ungdomlig.

Risker med hyaluronsyra

I och med att hyaluronsyra finns naturligt i kroppen är risken för svåra sidoeffekter eller allergiska reaktioner väldigt liten. När det gäller skönhetsprodukter kan det dock alltid vara bra att testa på ett litet område innan du börjar använda produkten för att vara på den säkra sidan.

Sidoeffekter är aningen vanligare när det gäller injektioner med hyaluronsyra. Då kan du uppleva smärta, rodnad, klåda och svullnad, men normalt sett går dessa symtom över inom en vecka.

Du som är gravid eller ammar bör undvika att ta hyaluronsyra som tillskott, även om det inte finns några vetenskapliga bevis för att det ska vara dåligt. Även du som tar specifika mediciner, har kroniska hälsotillstånd eller genomgår olika behandlingar bör vara försiktig och gärna konsultera en läkare innan.

Av Elsa Larsson

Boosta hudenfukthudenhyaluronsyra