“Jag fungerar inte normalt – är extremt trött, har många symptom från magen och måste ofta snabbt gå på toa. Det gör det svårt att lämna huset och jag äter en snäv kost. Ändå känns det som att symptomen sakta blir värre och ibland blossar upp okontrollerat. Jag kan inte jobba eller skaffa barn. Jag har sökt sjukvården om och om igen men jag blir ofta avvisad och inte tagen på allvar.”
/Kvinna 34 år med IBS

IBS (Irritable Bowel Syndrome) är en av världens vanligaste sjukdomar. Det är också en av de mest missförstådda. Många kallar det en slaskdiagnos eftersom de uppfattar att den ges när det inte finns något svar på vad som är fel med magen. För att reda ut magproblem som smärtor, gaser, oregelbunden avföring och problem med näringsupptag behöver vi titta efter grundorsaker till dem. Vid IBS finns inte bara en möjlig grundorsak – utan flera olika. Det betyder att om två personer lider av IBS gör de inte det av samma orsaker. Den ena kan bära på en infektion i mag-tarmkanalen medan den andra lever med en kronisk stress. 

IBS är också ett av de tillstånd som svarar bäst på placebo och insatser som påverkar psykologin – så kallade mind-bodytekniker. Det kan låta negativt men det är tvärtom, för det innebär en stor möjlighet att med olika verktyg låta hjärnan hjälpa dig att läka ut magsymptomen. Att stress också är en vanlig faktor vid IBS har vi redan nämnt. 

Kosten spelar en avgörande roll för magens hälsa. Det vi stoppar i oss ska stödja vår näringsstatus och vara bra för vår tarmflora. Vid IBS finns flera möjligheter att påverka symptomen med hjälp av strukturerade läkande dieter. 

Obalanser i tarmflora, ibland till och med en överväxt av bakterier i tunntarmen – även kallat SIBO kan vara en annan möjlig grundorsak till IBS. Hungriga bakterier i tunntarmen (där i princip inga bakterier normalt ska finnas) får tag på sockerarter i maten och fermenterar dem vilket leder till symptom från magen.       

Det här är IBS

Upp till 2 miljoner svenskar har IBS. Det innebär att tarmen inte fungerar som den ska, vilket i vissa fall kan leda till problem i vardagslivet. Magen är otroligt viktig för vårt välmående vilket illustreras av att många med IBS upplever sänkt livskvalitet. Smärta eller diarré kan vara jobbigt nog om vi drabbas någon gång emellanåt men att uppleva det varje dag är tärande. Irritable bowel syndrome är engelska vilket betyder lättretlig eller överkänslig tarm. På svenska kan man också säga kolon irritable eller funktionella tarmbesvär. 

Diagnosen IBS ställs när du upplever smärta i magen och samtidigt under tre månader haft något av följande symptom: 

  • Smärtan blir värre eller bättre när du bajsar
  • Du har diarre eller förstoppning eller växlar mellan dessa två 
  • Du har en oregelbunden avföring

Symptom på IBS och vem får IBS?

Symtom på IBS kan vara flera:

  • Ont i magen
  • Förstoppning
  • Diarré
  • Bajsar ofta eller mer sällan
  • Gaser 
  • Slem i avföringen
  • Svullen.

Du har större risk för IBS om du är: 

  • Ung. Personer över 50 år får det mer sällan. 
  • Kvinna. 
  • Någon i din familj har IBS.
  • Drabbad av psykisk ohälsa 

Läs mer: Glutenintolerant? Här är näringen du kan behöva extra av

Vad är det som ger symptomen? 

När IBS väl är igång orsakas symptomen av en eller flera obalanser i tarmens funktion.

  • Muskelsammandragningar i tarmen. Tarmen är ett enda långt rör med muskelfibrer kring sig. När de dras samman hårt upplever vi gaser, svullenhet och diarré. När de inte dras ihop tillräckligt rör sig inte maten framåt i tarmen som den ska och vi får förstoppning. 
  • Retat nervsystem. Tarmen har ett stort nervsystem som kan uppfatta hur läget i den är. Bland annat kan nervsystemet vid sträckningar uppfatta smärta. Ibland bidrar till exempel stress till att även normala sträckningar uppfattas som smärtsamma. 
  • Inflammation i tarmarna. En tarm som är inflammerad och har ovanligt många immunceller kring sig är associerat med smärta och diarré. Tarmen kan vara inflammerad av många orsaker. På grund av stress, att vi äter något vi inte tål eller äter för lite av den mat som är bra för oss bland annat.

Utlösande faktorer för IBS

En utlösande faktor kan vara droppen som får bägaren att rinna över och du upplever symptom från magen. Genom att jobba med de utlösande faktorerna kan de minska. 

  • Mat. Vi förstår ännu inte länken mellan IBS och mat fullt ut. Reaktioner mot mat kan delas in i allergi och överkänsligheter. IBS orsakas ofta av något i maten du är överkänslig mot som vete, citrus eller lök. Det kan vara frestande att undvika den maten och nöja sig med det. Längre fram i artikeln får du tips på hur du kan hitta exakt vilken mat du bör undvika men även hur du kan läka magen så att du i fortsättningen inte behöver undvika mat som egentligen är hälsosam. 
  • Stress. De flesta med IBS upplever att deras symptom blir värre under stressiga perioder. Mental ohälsa är också en viktig stressfaktor. 
  • Hormoner. Kvinnor med IBS märker ofta att före och under mens har de det tuffare. Genom att balansera hormonerna kan symptomen förbättras.
  • För lite fysisk aktivitet. En person som är inaktiv drabbas upp till 4 gånger oftare av IBS.
  • Näringsbrister som vitamin D, zink eller magnesium. 
  • En autoimmun sjukdom. Celiaki eller glutenintolerans ger överlappande symptom med IBS. Vill du ta ett test bör du inte utesluta gluten före dess eftersom det då inte går att få utslag på antikroppstestet.
  • Infektion. En infektion som är kronisk i tarmarna kan göra att de inte fungerar som de ska och blir inflammerade. De som nyligen haft magsjuka är två till tre gånger oftare drabbade av IBS-symptom.
  • Obalanser i tarmflora. Personer som har IBS har ofta mindre av de bakterier som är associerade med god hälsa och fler av de som är kopplade till ohälsa. SIBO – eller small intestinal bacterial overgrowth – är en särskild sorts obalans där bakterier växer i tunntarmen. I en studie hade hela 84 procent av alla patienter med IBS även SIBO.

Läs mer: Hudterapeuten: Balansera tarmfloran för en strålande hud

Orsaker till SIBO

Det finns flera anledningar till du får SIBO som i de allra flesta fall förekommer samtidigt som IBS. En orsak kan vara att tarmens rörelser är minskade och en annan är att matsmältningen är påverkad. Nedsatta tarmrörelser kan orsakas av bland annat andra underliggande sjukdomar stress. Försämrad matsmältning kan orsakas av diabetes, celiaki och minskad saltsyra produktion. Minskad saltsyraproduktion kan ibland vara på grund av infektion med Helicobacter Pylori. Även kost med mycket socker, läkemedel mot halsbränna och sura uppstötningar och antibiotika kan ge SIBO. antibiotikaanvändning, en kost rik på socker, långvarig användning av läkemedel mot sura uppstötningar och halsbränna

Läckande tarm gemensam nämnare 

Läckande tarm eller ökad tarmpermeabilitet uppkommer bland annat vid stress, felaktig kost och infektion. Din tarmslemhinna är bara ett cellager tjockt men har en oerhörd integritet. I normala fall släpps näring och vätska in och annat hålls ute. Men vid ett nödläge, som en infektion, behöver denna integritet ruckas på för att immunförsvaret ska kunna göra sitt jobb. När faran är över läker tarmen igen och allt är frid och fröjd. Många av oss har konstant en läckande tarm vilket bidrar till en inflammatorisk miljö, sämre näringsupptag och obalanser i tarmflora. 

Psykisk ohälsa och IBS 

Många med IBS lider ofta av psykisk ohälsa, nedsatt mentalt välmående och lägre livskvalitet. Särskilt starkt är sambandet för de som har en IBS där diarré är ett framträdande symptom, så kallad IBS-D. Studier visar att IBS och psyket hänger ihop och du kan få IBS som en följd av depression eller ångest. Men det kan också vara så att du får ångest eller depression efter att du drabbats av IBS. 

Att läka IBS med livsstilen

Kost, stress och fysisk aktivitet är alla viktiga för vårt välmående generellt men även vid IBS. Här är några saker att tänka på när du har IBS och vill använda livsstilen som redskap för att minska symptom. 

Använd en elimineringsdiet

När du vill ta reda på om något i kosten orsakar dina symptom är en elimineringsdiet ett suveränt verktyg. FODMAP är en typ av elimineringsdiet men den är snäv eftersom den bara utesluter vissa sockertarter. Den har funnits effektiv för att förbättra livskvaliteten hos personer med IBS. 

Andra elimineringsdieter är Autoimmuna Protokollet och Clean Reset. Dessa utesluter fler livsmedel som är kända för att orsaka magproblem. FODMAP kan användas tillsammans med dessa då de tillåter frukt och grönt med FODMAPs i sig. 

När du hittat vilka livsmedel du triggas av, kom ihåg att du med hjälp av rätt kost, träning, stresshantering med mera kan tåla fler livsmedel igen. Målet ska alltid vara att äta en så bred variation som möjligt av nyttiga livsmedel.

Gluten är ett av de vanligaste livsmedlen att reagera på tillsammans med mjölk, socker och raffinerade kolhydrater överhuvudtaget. Du behöver inte ha glutenintolerans för att reagera på gluten utan kan ha en överkänslighet – även kallat non-celiac gluten sensitivity (NCGS). Soja, majs och ägg är andra vanliga livsmedel att vara överkänslig mot. 

Det kan dels vara genetiskt att inte kunna bryta ner laktos och reagera på mjölkprodukter men det kan också visa på en inflammation i tarmen. Ett tredje alternativ om du inte klarar av mjölkprodukter är att du får reaktioner på de proteiner som finns i mjölken, och inte på sockret (vilket laktos är). 

Läs mer: 10 fördelar med att sluta med alkohol

Mer om FODMAP

FODMAP och är Fermenterbara, Oligo- Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer. I magen kan dessa fermenteras, eller jäsas, av bakterier. När vi inte kan ta upp FODMAPs eller när bakterier finns i tunntarmen där de normalt inte ska vara – ger denna jäsningen symptomen vi associerar med IBS. FODMAP-dieten kan dämpa symptom men löser inte grundorsaken till IBS. Orsaken är istället obalanser i tarmflora som du kan komma till rätta med för att tåla mat med FODMAPs igen. Funktionsmedicinska experten Chris Kresser påpekar att FODMAP-dieten kan ge symptomlindring men att den inte är någon långsiktig lösning eftersom variationen av växtfibrer i kosten minskar. Detta riskerar att resultera i en mindre bred tarmflora. Du kan hitta listor med maten som har mycket FODMAPs, här är några exempel:

Några frukter med mycket FODMAPs: 

  • Aprikos
  • Päron
  • Vattenmelon 

Några grönsaker:

  • Blomkål
  • Sparris
  • Svamp
  • Lök, alla typer

Mjölkprodukter med laktos har höga nivåer av FODMAPs.

Urval av nötter, frön och baljväxter med mycket FODMAPs: 

  • Soja 
  • Linser 
  • Kikärter

Mat att lägga till för minskad inflammation och ökad variation i tarmflora

Det vi stoppar i munnen har kraften att minska inflammation, öka tarmflorans artrikedom och i slutändan bidra till en frisk tarm. Här är några saker att tänka på: 

  • Håll blodsockret i balans. Genom att äta fett och protein med varje måltid får du inga toppar i blodsocker vilket annars kan göda infektioner som candida. 
  • Ät fibrer. Grönsaker, nötter och frön, fullkorn samt frukt är källor till fibrer. 
  • Nyttiga fetter är din vän. Våra tarmväggar (och alla andra av kroppens celler) behöver fetterna för att vara mjuka och smidiga. Vissa fetter är även antiinflammatoriska som omega-3 och GLA. Ät inga fetter som upphettats kraftigt och undvik härdade fetter. 
  • Grönsaker till varje måltid. 500 eller ännu hellre 800 gram frukt och grönt varje dag i alla regnbågens färger ger dig en variation av fibrer och näringsämnen din tarmflora kommer älska. De som äter minst 30 olika typer av växter varje vecka har den bredaste tarmfloran. 
  • Få i dig omega-3, zink, vitamin A, glutamin, GLA som alla hjälper tarmväggen bygga upp sig. Antiinflammatoriska kryddor som ingefära och gurkmeja kan också vara en hjälp. 
  • Fermenterad mat. Ibland kan personer med IBS reagera på fermenterad mat så prova försiktigt. Syra helst själv din surkål men om du köper, välj opastöriserad för att bakterierna ska vara levande och göra nytta. 

Kost för specifika infektioner 

Candida är en vanlig orsak till symptom från mage-tarm. En del debatterar vilken diet som är den bästa vid candida men candidadieten har använts av många som upplevt sig bli hjälpta av den. Det finns ingen forskning kring att den skulle vara effektiv. Även GAPS och SCD nämns som alternativ vid candida och andra infektioner där fermentering av sockerarter är en bidragande orsak till symptom. 

Fysisk aktivitet

Risken att drabbas ökar om du inte rör på dig och en grupp personer med IBS som började motionera fick förbättring i sina symptom. Träna lagom eftersom långlopp och annan träning som är extremt ansträngande för kroppen kan påverka tarmhälsan. Träning stryper temporärt blodflödet till tarmen eftersom det behövs bättre i musklerna. För mycket träning riskerar därför att tarmen inte genomströmmas av det syre och näring den behöver för att hålla sig frisk. Det ökar också kortisol vilket försvagar alla slemhinnor, inklusive tarmens. Din träning ska få tarmen och övriga kroppen att må bra, upplever du att den orsakar symptom eller om du vet med dig att du tränar mycket kan du prova att minska på den. Dagar du inte mår bra i magen kan det vara frestande att hoppa över träningen men prova en promenad eller yoga och se om det känns bra. Fysisk aktivitet i lagom dos är nämligen något av det bästa vi kan göra för hälsan, inklusive tarmens. 

Stresshantering

Mindfulness, biofeedback, progressiva avslappningsövningar, yoga och KBT är några exempel på stresshantering som visat sig effektivt vid IBS. Tarmen och hjärnan har ett intimt samarbete och när magen blir lugn kan hjärnan bli det – och tvärtom. Psykologiska verktyg har i studier visat sig vara lika hjälpsamma som läkemedel vid IBS. 

Sugen på mindfulness? Testa denna övning eller sök efter guidade meditationer på nätet: 

1. Sätt dig bekvämt. Ställ en klocka på tio minuter eller vad som känns bra för dig.

2. Lägg märke till ditt andetag och känn efter utan att bedöma det hur det känns i kroppen. 

3. När sinnet börjar tänka på annat, för det kommer det att göra – det händer alla – för det mjukt och vänligt tillbaka till andningen. 

Denna typ av övning minskar stress och kan därför bidra till minskad IBS. 

Fundera över om ditt liv innehåller någon stress du kan minska på eller få att försvinna helt. Ekonomisk, känslomässig, karriärmässig stress kan alla öka pressen på den som redan har det tufft med IBS. 

Läs mer: Därför minskar stressen i naturen

Tester som visar orsaken till IBS

Avförings- och urinprover

Att finna vilken patogen som orsakar dina symptom, eller om du har SIBO kan kräva tester. Avföringsprov kan innehålla bakterierna, svampen, viruset eller parasiten som orsakar symptomen. Urinprov kan visa på metaboliter från deras ämnesomsättning

Genetiska tester

Vissa har en genetisk svårighet att hantera en viss undergrupp av FODMAPs: disackariderna. Detta kan leda till en medfödd nedsatt förmåga att bryta ner socker och laktos. 

Brist på enzym att bryta ner laktos specifikt är en annan möjlig genetisk orsak till magbesvär.  Test för laktosintolerans finns också att ta. Tänk bara på att enzymet laktas som bryter ner laktos tillverkas i spetsen av tarmutskotten. Dessa utskott påverkas av inflammation och förmågan att bilda laktas kan då försvinna. 

HRV eller hjärtfrekvensvariabilitet

HRV är ett mått på hur väl den lugnande delen av ditt nervsystem fungerar. Utan den lugnande delen riskerar vi att få de symptom från magen som är kopplade till IBS eftersom det är länken mellan mage och hjärnan. 

Läckande tarm

Läckande tarm kan mätas bland annat genom att du intar sockerarter som normalt är för stora för att ta sig igenom tarmväggen. Dyker de ändå upp i urinen kan det tyda på läckande tarm. Läckande tarm tyder på inflammation, stress, infektion eller något i kosten som du reagerar på.  

Antikroppstester

Tester som mäter IgG-antikroppar i blodet marknadsförs ofta som ett test vid IBS. IgG- antikroppar mot livsmedel ska enligt teorin visa att du är överkänslig mot ett livsmedel. Med hjälp av testresultatet kan du utesluta viss mat och då bli bättre i magen. En studie visade att personer med främst diarre och som hade Ig-G antikroppar mot gluten, fick minskad diarre av att utesluta gluten. 

Andra menar att antikroppar mot livsmedel istället betyder att du är tolerant mot livsmedlet. Forskningen är inte entydig kring om dessa verkligen kan hjälpa den med IBS eller inte. En del menar att det är effektivt medan andra anser att testets största värde är som en indikator på läckande tarm och inte säger någonting om överkänsligheter. 

SIBO-test

SIBO testas vanligen genom att sammansättningen av utandningsluften mäts. När du andas ut följer metan- och/eller vätgas från bakterierna i tunntarmen som ger SIBO.

Naturlig hjälp vid IBS

Du kan få hjälp av naturliga ämnen som minskar inflammation, stress och infektion vid IBS. 

Matsmältningsenzymer

Ibland beror symptom från magen på att vi inte har tillräckliga mängder av matsmältningsenzymer. Dessa kan bryta ner kolhydrater, protein och fetter och hjälpa dem tas upp av kroppen. Annars stannar de i tarmen för bakterier att kalasa på och det kan ge symptom. Det finns inga stora studier på att det skulle hjälpa vid IBS och ibland kan enzymtillskott göra magen mer orolig. Har du brist laktosintolerans kan tillskott av enzymet laktas hjälpa när du äter mat med laktos i.

Näring

  • Zink. Personer med IBS har ofta brist på zink vilket är en mineral som är viktig för immunförsvaret, tarmslemhinnan och kopplingen mellan tarmen och hjärnan. Zink är också viktigt för vår att vi ska må bra psykiskt.
  • Magnesium. En vanlig näringsbrist och kan vara orsak till IBS-symptom. Mineralen finns i olika former som du med IBS bör ha koll på. Har du förstoppning kan du välja en lösande form som magnesiumoxid men du med diarré bör istället välja exempelvis glycinat.
  • Vitamin D. Det är inte bevisat att vitamin D-brist orsakar IBS men det upptäcks ofta hos personer med symptomen. Brist tros kunna bidra till inflammation i tarmen. Testa dig och se dina nivåer. Har du låga värden är det alltid en bra idé att återställa dem.
  • Probiotika. Fördelar har setts främst för patienter med symptom av diarré. I en studie behandlades under åtta veckor med bifidobakterien longum och fick minskad inflammation, läckande tarm och symptom. Det finns troligen fördelar även för den med förstoppning men där behövs fler studier. Du kan också ha nytta av ett tillskott av fibrer, så kallade prebiotika, tillsammans med dina probiotika.
  • Omega-3 och GLA. Antiinflammatoriska fetter med gynnsamma effekter på slemhinnor.
  • Saltsyra. När du får sura uppstötningar eller rapar kanske du tror att du har för mycket saltsyra i magen men det kan vara tvärtom. För att se om extra syra kan hjälpa dig smälta maten, ta en tesked till en matsked äppelcidervinäger – gärna opastöriserad – till maten. Du kan också prova tillskott av saltsyra.  
  • Kiselgel. Kisel för användning vid mag-tarmbesvär är kiselgel, som består av finfördelat kisel och syre tillsammans med vatten. Gelen kan binda gaser och annat i mage och tarmen, samt att den skyddar även tarmslemhinnan. Kiselgel har visat sig ha positiv effekt på symptom av IBS.

Läs mer: 10 vanliga tecken på magnesiumbrist

Örter

Örter kan användas färska, torkade, som essentiell olja, tinktur eller te.

  • Pepparmint, lugnande och smärtlindrande.
  • Kamomill, lugnande och kramplösande. 
  • Fänkål (denna har en del FODMAPs i sig), lugnar, löser kramp och motverkar förstoppning.
  • Anis, underlättar matsmältningen.
  • Aloe vera, främst vid förstoppning. 
  • Kronärtskocka, kan hjälpa den som växlar mellan förstoppning och diarré till mer normal avföring. 
  • Psyllium, kan verka lösande för den som har förstoppning.
  • Carmint, en örtblandning av mynta, koriander och citronmeliss. I en placebokontrollerad studie visade den sig effektiv vid symptom av IBS. 
  • En blandning av blomsteriberis, kvannerot, kamomillblomma, kummin, mariatistelfrukt, citronmelissblad, pepparmyntblad, skelört, lakritsrot har i studier visat sig effektivt vid IBS symtom.

Antiinflammatoriska

  • Gurkmeja som är antiinflammatoriskt har tillsammans med fänkål visat sig vara effektivt vid IBS. 
  • Berberin, antiinflammatoriskt och har antimikrobiella effekter. Effektivt främst vid IBS där diarré är ett framträdande symtom då det saktar ner tarmrörelser.

Läs mer: Gurkmeja lindrar IBS enligt studie

Stressreducerande

  • Johannesört, verkar på det psykiska välmåendet som ofta är nedsatt vid IBS.
  • Lavendel, främjar den lugnande delen av nervsystemet och kan minska stress.

Balansera tarmfloran 

Örter kan vara mer effektiva än antibiotika när det kommer till att motverka SIBO. Studier använder en blandning av olika örter, här är några av de som ofta förekommer: 

  • Saccharomyces boulardii, kan minska förekomst av skadliga bakterier och svampar.
  • Oreganoolja, antimikrobiellt och kan avlägsna bakterier från tunntarmen. 
  • Pau d’Arco, har effekt på både ovälkomna bakterier och svampar.
  • Olivbladsextrakt, innehåller polyfenolerna leuropein and hydroxytyrosol som har antimikrobiella effekter. 
  • Malört, underlättar matsmältningen och kan vara parasitdödande. 

Av Katarina Fornander

Källa: Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, et al. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014;3(3):16-24. doi:10.7453/gahmj.2014.019,Koloski N, Holtmann G, Talley NJ. Is there a causal link between psychological disorders and functional gastrointestinal disorders? [published online ahead of print, 2020 Aug 17]. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020;1-13. doi:10.1080/17474124.2020.1801414,Lu J, Shi L, Huang D, et al. Depression and Structural Factors Are Associated With Symptoms in Patients of Irritable Bowel Syndrome With Diarrhea [published online ahead of print, 2020 Jul 16]. J Neurogastroenterol Motil. 2020;10.5056/jnm19166. doi:10.5056/jnm19166,Bellini M, Tonarelli S, Barracca F, et al. A Low-FODMAP Diet for Irritable Bowel Syndrome: Some Answers to the Doubts from a Long-Term Follow-Up. Nutrients. 2020;12(8):E2360. Published 2020 Aug 7. doi:10.3390/nu12082360,Pinto-Sanchez MI, Nardelli A, Borojevic R, et al. Gluten-free Diet Reduces Symptoms, Particularly Diarrhea, in Patients With Irritable Bowel Syndrome and Anti-gliadin IgG [published online ahead of print, 2020 Aug 19]. Clin Gastroenterol Hepatol. 2020;S1542-3565(20)31149-6. doi:10.1016/j.cgh.2020.08.040,Di Pierro F, Bertuccioli A, Giuberti R, Saponara M, Ivaldi L. Role of a berberine-based nutritional supplement in reducing diarrhea in subjects with functional gastrointestinal disorders. Minerva Gastroenterol Dietol. 2020;66(1):29-34. doi:10.23736/S1121-421X.19.02649-7,Chedid V, Dhalla S, Clarke JO, et al. Herbal therapy is equivalent to rifaximin for the treatment of small intestinal bacterial overgrowth. Glob Adv Health Med. 2014;3(3):16-24. doi:10.7453/gahmj.2014.019,Kim YS, Kim JW, Ha NY, Kim J, Ryu HS. Herbal Therapies in Functional Gastrointestinal Disorders: A Narrative Review and Clinical Implication. Front Psychiatry. 2020;11:601. Published 2020 Jul 10. doi:10.3389/fpsyt.2020.00601
elimineringsdietgurkmejaIBSläckande tarmoreganooljasibo