Berätta lite om dig själv, vem är Ida Björnsund?

Jag är utbildad fysioterapeut och jobbar idag på en primärvårdmottagning. Sedan tidigare har jag även en kandidat examen inom HR, samt ett och ett halvt års juridikstudier. Utöver detta har jag sedan tidig ålder lärt mig mycket inom hälsa då jag vid tio års ålder fick diagnosen IBS och fick utbilda mig själv genom studier då vården var otroligt bristfällig. Jag läste en kostrådgivarutbildning, som jag byggde på med självstudier av artiklar och ny forskning, samt blev min egen försökskanin.

Under mina år med IBS, som debuterade i en skör period i livet, hade jag som många andra ett starkt driv att prestera. Jag gick ut gymnasiet med högsta betyg i allt och en plats på juristprogrammet, men med en självkänsla och vikt på botten. Från det att jag kom in på juristprogrammet till idag, har jag inte bara hittat nyckeln till att hantera min IBS, utan även nyckeln till en hållbar, hälsosam livsstil utan ångest. Det har inneburit en viktuppgång på 25 kg från min lägsta vikt. Under min period som undernärd fick jag ett kroniskt lågt östrogen- som trots alla livsstilsförändringar, viktuppgång och kärlek till kroppen inte har återställt sig. Detta har lett mig in på en ny resa, en IVF-resa.

Läs också: Tareq Taylor: Maten som gör dig lyckligare

Vad brinner du verkligen för och varför?

Jag brinner verkligen för att hitta hållbarhet i vardagen. Livet ska njutas, det ska inte vara fullt av krav och tvång. Därmed inte sagt att vi inte ska ta hand om våra kroppar och ge dem det bästa. Det handlar om att vi ska hitta ett sätt att njuta på, där både kropp och sinne mår bra! Gör vi allt rätt enligt ”hälsobibeln”, men där sinnet inte mår bra, är det minst lika ohälsosamt som att leva på ett sätt där sinnet är i harmoni, men kroppen inte får det den behöver. Stress är lika nedbrytande som rökning och har vi stress på grund av isolation från andra, mat som ”vi inte borde äta” eller stressar kroppen med överdriven träning, kommer det att bryta ner kroppen på sikt. Därför är det lika viktigt att jobba med balansen i dessa delar, som vad och hur vi ska äta och träna.

Hur tar du hand om din hälsa?

Jag är en nörd, så jag älskar mina morgonrutiner, mina tillskott, mitt ljumna citronvatten, min träning och prioriterar min sömn. Men det viktigaste som jag har gjort de senaste åren är att hitta en sambo som får mig på andra tankar ibland, som ger mig en kram när han märker att jag stressar upp mig över saker utan anledning eller ställer för stora krav på mig själv. Vi går ofta ut och äter, lagar middagar ihop, umgås med vänner och tränar på att vara i vårt parasympatiska system, vårt lugn och ro-system, där vi återhämtar, bygger upp, reparerar och återställer kroppen.

Läs också: Jessica Frej: Mina knep för enklare och godare vegomat

Vad är dina bästa hållbarhetstips?

Ät i säsong! Jag älskar att göra ”plåtmat” – grönsaker och rotfrukter på en stor plåt, in i ugnen. Jag varierar grönsaker efter säsong och köper det som är på extrapris. På så sätt sparar jag pengar och tid under veckan.

Kanske det viktigaste – ta inte livet på så stort allvar. Du ska hålla hela livet. Det säger sig självt att du inte kan träna stenhårt flera dagar i veckan, jobba mer än heltid (samt tänka på jobbet när du är ledig), äta mindre än en tio-åring (och gärna fritt från allt) och vara den ultimata mamman och partnern. Hållbar hälsa är mitt ledord och det betyder att det ska hålla år ut och år in. Kan du se dig själv leva som du gör idag, om tio år? Inte? När ska du ändra något? Och vad tar mest energi från dig? Börja där!

Vad är aktuellt hos dig under 2024?

Som nämnt så delar jag med mig av min IVF-resa. Lite genom min instagram, men även via mitt community på Patreon för att kunna svara på frågor och stötta andra i samma sits. Jag har fortfarande lite individuell coaching i den mån det finns tid, men annars kan ni följa mig via min instagramkanal där jag kommer att fortsätta dela enkla, hälsosamma recept och nycklar för en hållbar, hälsosam livsstil.

Av redaktionen

guiltfreelivingIda BjörnsundIntervju