Alla naturliga ingredienser har sina fördelar, men vissa är förstås mer effektiva än andra, inte minst när det gäller hudvård. Här är sex fantastiska ingredienser att hålla utkik efter när det är dags att uppdatera innehållet i badrumsskåpet!

1. Aloe vera

Aloe vera är en riktig mirakelplanta som kan göra underverk för huden på flera sätt. Den har först och främst antiinflammatoriska egenskaper som gör att den ofta används för att behandla solskadad hud. Dess antiinflammatoriska effekt kan även vara bra för att påskynda sårläkning samt för att förebygga akne och blemmor.

Utöver det verkar aloe vera djupt återfuktande samtidigt som det koncentrerade innehållet av bland annat vitamin C, E och betakaroten stimulerar hudens naturliga kollagenproduktion. Allt detta bidrar till att aloe vera kan hjälpa din hud att hålla sig yngre längre.

Rosenseriens Calming Moisturiser Anti Redness är en ekologisk ansiktskräm mot röd hud som innehåller Aloe vera.

Läs också: Aktiva ingredienser i naturlig hudvård

2. Rosenolja

Rosenolja beskrivs ofta som ”drottningen av alla oljor” och används flitigt inom naturlig hudvård. Den här lyxiga oljan har precis som aloe vera antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den extra passande för dig med aknebenägen hy. 

Rosenoljan tillför också fukt utan att blockera porerna samtidigt som dess lugnande effekt minskar rodnad och irritation. Det gör den även lämplig att använda vid olika hudåkommor, exempelvis psoriasis. 

Även personer med mogen hy kan dra nytta av rosenolja eftersom dess sammanställning både återfuktar och förfinar hudens struktur. Dessutom absorberas oljans antioxidanter djupt i läderhuden (dermis), vilket kan vara extra fördelaktigt för att motverka ålderstecken. 

Rosenseriens Rose Cream Anti Wrinkle är en ekologisk antirynkkräm som innehåller rosenolja.

3. Svartkumminolja

Svartkummin är inte bara bra för fettförbränningen, blodsockret och mag-tarmhälsan, det kan också ha en rad fördelar för huden. Flera studier visar att svartkumminolja faktiskt kan vara gynnsamt både för personer med psoriasis, eksem och akne. Detta har troligtvis att göra med dess sammanställning av antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper.

Förutom att verka djupt återfuktande har det visat sig att svartkumminolja också kan stärka hudens naturliga skyddsbarriär. Visste du förresten att just denna olja sägs vara hemligheten till Cleopatras strålande hud? 

Dr Sannas Fuktgivande ansiktskräm för normal/blandhy innehåller ekologisk svartkumminolja.

4. Mjölkört

Mjölkört, eller mjölke, kan vara något att testa för dig som har känslig eller reaktiv hud. Den här ökända växten, som för övrigt är ett av Sveriges vanligaste ogräs, är nämligen extra snäll mot huden och har en lugnande effekt. Den är full av antioxidanter och flavonoider som ger den antiinflammatoriska egenskaper, vilket också gör den populära för att behandla rodnad och rosacea. 

Mjölkört har dessutom en lätt exfolierande effekt som gör den extra passande i rengöring för att motverka blockerade porer.

Dr Sannas Lugnande Ansiktskräm för Känslig/Reaktiv hy innehåller mjölkörtsextrakt.

5. Trollhassel

Trollhassel har länge använts för att påskynda sårläkning och reducera svullnader. På grund av dess läkande och lugnande effekt har växten på senare tid även blivit en populär ingrediens i naturlig hudvård, framför allt ansiktsvatten.

Trollhassel har både antiinflammatoriska och antiseptiska egenskaper, vilket gör den effektiv att använda i samband med akne, inflammationer och solskadad hud. Den verkar också porförminskande samtidigt som den ökar hudens naturliga elasticitet och förebygger svullna ögon.

Läs också: Därför ska du ha C-vitamin i din hudvård

6. Grönt te

Grönt te gör inte bara gott på insidan, utan även på utsidan. Mycket av det har att göra med teets koncentrerade innehåll av hälsosamma antioxidanter. De hjälper nämligen till att skydda huden mot oxidativ stress orsakad av fria radikaler, exempelvis från solljus. 

Grönt te har också en naturligt antiinflammatorisk effekt och verkar lugnande, vilket kan vara fördelaktigt för irriterad eller aknebenägen hud. Faktum är att denna ingrediens visat sig vara en av de mest effektiva för att förebygga just hudinflammationer. Och extra passande kan grönt te vara för dig med oljig hud eftersom det balanserar hudens talgproduktion. 

Av Elsa Larsson

hudvårdnaturlig hudvårdNaturliga ingredienser