Många vill äta mer grönt men vet inte hur, därför ville jag hjälpa till med enkla och goda recept. Samtidigt insåg jag via att titta på dokumentärfilmer om köttets påverkan på klimatet att sättet de flesta av oss äter kött på är ohållbart. Då slutade jag och äter kanske numer kött två gånger i månaden och väljer gärna fisk eller vilt.

Hon menar att istället för köttfri måndag kan vi vända på det och ha en dag i veckan då vi äter kött, till lördagsmiddagen exempelvis.

Ofta äter vi kött slentrianmässigt. Vi tar skinka på mackan när vi istället skulle kunna välja ost. Vi behöver inte äta så mycket kött som vi gör.

Läs också: Så fungerar immunförsvaret – tarmens roll som skyddsbarriär

Prova ett nytt recept i veckan

Jessica Frejs senaste bok innehåller 52 vegetariska enkla och goda recept. Tanken är att vi ska prova ett nytt recept i veckan, det tror hon är en lagom takt.

Vill prova att laga dem tillsammans med mig har jag på tisdagar på Instagram cook-along där vi lagar ett av recepten från boken. Då kan jag coacha och när någon exempelvis inte får färg på kikärtspannkakorna kan jag tipsa om att höja temperaturen i stekpannan. Vi är som ett litet minicommunity och det är jättekul.

Smaka av maten som ett vegoproffs

Kött bjuder oss på den femte grundsmaken – umami. Det betyder “god smak” på japanska och är den där obestämda smaken av att rätten blir fyllig. Då öser Jessica istället på med soltorkade tomater och soja, två andra ingredienser med umami i.

De har blivit något av stapelvaror hemma hos mig tillsammans med svarta linser, de som brukar kallas belugalinser. De linserna kan ersätta köttfärs i bolognese eller boeuf bourguignon har bra färg och kokar inte sönder som andra linser.

Hon tipsar också om att “smaka upp maten”. Det är kockspråk för att göra rätten godare och Jessica delar med sig av sina knep:

Smaka på maten noga, känn efter i några sekunder. Smakar den inte rätt kanske många saltar mer men prova istället mer umami. Ett annat kocktips är att alltid ha i lite syra i form av vinäger, citron eller vin. Till sist kanske det är sötma som saknas, en nypa socker eller några droppar ketchup.

Läs också: 10 vanliga tecken på magnesiumbrist

Jessicas bästa tips för mer vego i vardagen

Gör det enkelt för dig. Köp hem vegobiffar eller vegoköttbullar och byt ut köttet mot dem, det finns fler bra substitut. Ta många små steg mot att äta mer grönt.

Välj rätter som är smygvego. Soppa, pasta, gratäng och paj är ofta vego utan att man ens tänker på det.

Ha inga förbud. Det känns för långt för mig att tänka att jag ska “aldrig mer” äta kött. Välj istället dina tillfällen.

Läs på om matens påverkan. Det är en komplex fråga men sätt dig in i matens påverkan på planeten och hälsan

Lyssna på din magkänsla. Kroppen talar ofta om vad den behöver genom att vi blir sugna på ett bra sätt. Vill du bara äta klyftpotatis är det kanske något i dem du behöver. Det är svårt att lyssna på kroppen när vi stressar eller äter mycket skräpmat.

Av Katarina Fornander

jessica frejkostvegetariskt