Hur började intresset för fasta?

Jag hade hört mycket om hur bra vattenfasta skall vara och vilken inverkan det har på hälsan. Mitt intresse för fasta startade på riktigt när jag började läsa på mer om det och när jag läste Sanna Ehdins fastebok. Jag har sedan länge känt till fördelarna av att ge kroppen en matpaus, men det var först när jag började djupdyka mer i det som jag förstod viktigt kraftfullt verktyg fasta faktiskt är.

När bestämde du dig för att fasta första gången och varför?

Jag hade som sagt hört mycket gott om hur bra det är att fasta och ville testa på det för att själv se hur det påverkar min kropp och hälsa. Jag har alltid använt mig själv som försökskanin och testat olika typer av ”dieter” och fasta, för att se hur min hud, kropp och välmående påverkas av dem. Just vattenfasta hade jag aldrig testat tidigare men jag hade hört mycket bra saker om det så jag bestämde mig för att testa på det. Jag fastnade direkt när jag märkte hur mycket lättare jag kände mig och hur magen blev bättre. Dessutom märkte jag stor skillnad på min hud då den blev både yngre och fastare! Fasta ger så många hälsofördelar och det är dessutom en väldigt enkel och billig metod som är tillgänglig för alla. Magiskt!

Läs också: Johanna Bjurström: “Jag hade hittat min plats. Jag hade en dröm!”

Vad kan man förvänta sig av fasteutbildningen?

Genom Fasteterapeututbildningen som vi har hos Holistic Health Academy lär du dig bland annat:

  • Anatomi och fysiologi
  • näringslära
  • fastans 5 faser och utmaningar
  • olika typer av fasta & vilken sorts fasta som passar för olika klienter
  • hur du uppnår optimal tarmhälsa och rensning
  • leda fastegrupper
  • och mycket mer!

Efter utbildningen blir du diplomerad Fasteterapeut och kan leda fastegrupper, ta emot klienter och coacha genom processen att fasta. Du får alla förutsättningar att bli en duktig terapeut. Du får tillgång till vårt community där du träffar likasinnade och får hjälp och stöd både under och efter din studietid.

Varför valde du och Sanna att göra en hel kurs om fasta?

Fasta är ett fantastiskt hälsoverktyg och vi ser att fasta kommer att bli väldigt stort i framtiden och en metod som kan hjälpa massvis med människor till en bättre hälsa!

Fasta är också ett kraftfullt verktyg och inget man skall leka med. Alla behöver börja med olika saker när det kommer till fasta då alla har olika förutsättningar beroende på olika faktorer och hur hälsosamma dem är. Det är en av anledningarna till att vi skapat Fasteterapeututbildningen då vi utbildar Fasteterapeuter som kan hjälpa ännu fler människor med deras hälsa, genom den fantastiska metoden vattenfasta.

Hur förbereder du din kropp för fasta?

Jag började med att födofasta och sedan byggde jag på med Sannas VASS fasta.

Läs också: 5 olika sorters fasta – vilken passar dig?

Varför är det bra att fasta?

Det finns många fördelar med att fasta. Endast genom att ta bort alla kalorier kommer du åt människokroppens djupa, läkande metabolism. Fastans funktion är just att aktivera de gener som ger rening och förnyelse. Kroppens läkningspotential ökar till maximal nivå under en vattenfasta. Det medför att kroppen kan lägga majoriteten av sin energi och immunförsvarets kapacitet till att rengöra kroppen från gammalt och giftigt avfall.

När du vattenfastar så rensar du tarmen, kroppen och hjärnan, ökar mental skärpa, stimulerar självläkningen, hjälper kroppens celler att tömma avfall, uppnår föryngrande effekter, du förlänger livslängden, svälter parasiterande organismer och mycket mer! Det som är så fantastiskt med vattenfasta är att du uppnår allt detta genom att endast avstå från föda och låta kroppen läka sig själv!

Om du bara fick ge ett viktigt och enkelt råd till en person som vill börja fasta, vad ska denne tänka på?

Om jag fick ge ett viktigt och enkelt råd till en person som vill börja fasta så är det att läsa på ordentligt innan man börjar fasta., eller att kontakta en Fasteterapeut som vi har utbildat. Vattenfasta passar inte alla och det är viktigt att veta vad man skall börja utifrån de förutsättningar man själv har då det är väldigt individuellt.

Det kanske inte passar dig att börja vattenfasta direkt men du kanske kan börja med att födofasta eller ändra din kost först, etc. Det är därför vi skapade utbildningen till fasteterapeut, så att du som fasteterapeut kan hjälpa och vägleda andra genom fastan och se vad varje enskild individ behöver.

Av redaktionen

fastajohanna bjurströmSanna Ehdin