Under de senaste 5 åren har den ekologiska trenden varit mycket stark, något som Johannes Cullberg nu menar håller på att plana ut:
Nu kommer andra begrepp ta över som säljande definitioner till medvetna konsumenter. Det kan vara växtbaserat och svenskt. Längre fram kommer vi också lära oss begrepp som regenerativt jordbruk och demeter.
Johannes tycker att ekoorganisationerna i Sverige är tandlösa och för en ojämn kamp mot jättarna i dagligvaruhandeln.
Läs också: 10 anledningar att välja ekologiskt
Sedan många år har vi ett oligopol med en dominerande aktör och några kompletterande. De drivs alla tyvärr till 95 procent av att hålla nere priserna. Kundtidningarna vill spegla något annat men ett besök i butiken visar hur det ligger till, menar han.
Tufft för mindre producenter
De mindre producenterna, ofta mer hållbarhetsfokuserade, kämpar för att få komma in i dagligvaruhandeln och sälja sina produkter. Något som många gånger är svårt.
De har en viktig roll för en hållbar framtid och behöver nå ut till konsumenten med sitt budskap. De kan bjuda in till dialog och träffa kunden genom exempelvis gårdsförsäljning.
Stora producenter, menar Johannes, behöver tänka mer långsiktigt i sin produktion. Han ger exempel på att tänka till kring hur restprodukter hanteras. Kan de användas till något istället för att slängas bort?
Konsumenter måste vakna upp
Det är dags för konsumenten att vakna upp och se sin roll, enligt Johannes. Ofta är vi stressade, har inte tid eller är kanske lågutbildade och har mindre kunskap och resurser. Plus att konsumenterna har högt förtroende för de stora spelarna.
Läs också: Så blir du hållbar med stil
Varje gång du handlar mat gör du ett val. Ska vi få förändring är det du som måste handla annorlunda i butiken. Alla borde bli aktivister till vardags, tycker han.
Det bästa sättet att vara aktivist dagligen är att stötta lokala producenter men även odla mer själv. Vissa kanske har möjlighet att skaffa ett andelsjordbruk men alla kan odla någonting. Om så bara en tomatplanta i köksfönstret.
Involvera familjen och barnen. Att odla ger en respekt för livet när man odlar eget och bygger en relation till mat. Vi vet för lite om hur maten kommer till butiken, avståndet har aldrig varit så stort mellan producent och konsument.
Maten i framtiden
Om 5 till 10 år tror Johannes att mer av maten kommer handlas via nätet. Vi kommer handla både mer globalt och lokalt och lita mer på enskilda varumärken än ekomärkning, spår han.
Av Katarina Fornander
12 Comments
Tack Johannes för ditt jobb för vår framtid, vi behöver många fler som dig. Speciellt vi män behöver vakna!
80% av det vi säljer i dagens stora butikskedjor är inte mat, det är något annat(kolla ingredienslistan, man behöver vara kemiingenjör för att förstå den)
Jag köper så mycket som möjligt ekologiskt. Mat helst närodlat och ekologiskt. Även hudvård, tvättmedel kläder osv är ekologiska. Vi försöker alltid att fixa grejer istället av slänga och köpa nya. Jag tycker verkligen att vi behöver tar hand om världen.
Jag bor i Norrbotten köper mina grönsaker och kött närodlat och ekologiskt . Det är viktigt att maten är när odlat och ekologiskt då slipper vi långa resor och fraktvägar med grönsaker från andra länder och miljön blir inte lidande . Jag handlar min mat från Norrbotten och närodlat som är ekologiskt och jag vet var det kommer i från det är trygghet för mig som konsument . Att gynna de lokala handlarna och bönderna är viktigt för att vi får ett hållbart samhälle .
Om möjligt väljer jag alltid ekologiskt, mat, kläder, sängkläder, hud- o hårvård, ja t.o.m kattmaten m.m Något jag aldrig tullar på när det gäller eko är paprika o potatis 😊 Så nära ursprunget som möjligt är mitt motto!
Intressant artikel!
Vi köper 80-90% eko och har så gjort i över 12 år.
Men överst på listan står bananer. Finns inte eko låter jag bli. Men listan kan göras lång, men ibland väljer jag närodlat före eko (från tex Italien). Småskaligt odlande är viktigt i framtiden.
Jag köper alla mina grönsaker /rotfrukter /potatis och frukt ekologisk finns det inte så låter jag bli tills det finns igen . Växtbaserade mejeriprodukter i den mån det finns , även sådant som har med trädgård att göra , jag försöker köpa så mycket det bara går ekologiskt .
Potatis köper jag alltid ekologiskt. För de lär vara väldigt besprutade och antimögelbehandlade inte vill man ha det i sin kropp eller i jorden. Ja, jag köper det mesta ekologiskt för den delen. Jag tänker på bina, barna, oss och jorden. Vackra vackra jord. Fina fina bi. Härliga och oskyldiga barn och modiga oss som vill väl.
För mig så är eko en självklarhet och när jag handlar så är det Prio 1 tillsammans med varor som kommer ifrån mitt närområde. Jag får ”skavsår” när jag ska handla något annat. Och det känns inte bra någonstans i kroppen och knoppen. Den största lyckan är dock att min barn, studenter i Göteborg och Linköping som inte har så stor slant i plånboken, försöker i möjligaste mån handla på samma sätt.
Som förälder blir jag både glad och stolt.
Ja jag blir också så varm i hjärtat av alla unga entrepenörer som satsar på eko och annat sunt för människan och miljö.
Jag skulle vilja ge (inte dela) Spa till min ene son och hans blivande sambo. De har hittat en lägenhet med stor balkong som de kan börja odla i så smått.
Hälsningar från en glad mamma och en vuxen som tror på framtiden och den yngre generationen.
hej
eko är bra…
Jag väljer nästan allt ekologiskt, både mat och andra förbrukningsvaror. Helt enkelt för att min kropp mår bäst av det. Dessutom föredrar både min hjärna och mitt hjärta ekologiskt framställda produkter.
Oftast är det så att om ett ekologiskt alternativ saknas, eller om det är alldeles för dyrt för min magra kassa, så avstår jag hellre.
Lycklig men fattig eko-jägare 🙂
Vi bor i en eko- kommun där barnen från förskolan får lära sig att leva mer ekologiskt.
Det är fantastiskt <3
Vår familj har med små förändringar kommit till en bra hållbar livsstil, det finns inget som slår det tänker och maten , ekologisk och närodlad smakar så mycket bättre. Dessutom är det fantastiskt härligt att känna kropp och knopp må bra och att odla lite själv är väldigt roligt 🙂
Man måste sätta sig själv främst 🙂
Jag anser att ni måste välja bort E330 i era hyllor, produkterna skulle minska men sätta press på tillverkarna i rätt riktning. Vi vill inte ha kemikalier i vår föda.