Eftersom Q10 bidrar till en normal blodcirkulation menar forskare att ämnet faktiskt kan minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar. I den här artikeln får du lära dig mer om Q10 och hur det påverkar blodcirkulationen.

Vad är Q10?

Q10 (eller Coenzym Q10 som det egentligen heter) är en välkänd antioxidant som produceras naturligt i vår kropp, närmare bestämt i levern, men som också finns naturligt i många livsmedel.

Ämnet spelar en betydande roll i kroppen, framför allt för att säkra en normal hjärt- och kärlfunktion, men också för att vårt immunförsvar ska fungera optimalt.

Eftersom Q10 är en antioxidant skyddar den även våra celler mot fria radikaler, det vill säga ämnen vi andas in som kan orsaka oxidativ stress.

Om du har brist på Q10 kan du känna dig trött, utmattad och orkeslös. Detta är framför allt vanligt bland vuxna över 30 år eftersom den naturliga produktionen av Q10 minskar i takt med att vi blir äldre.

Även personer som tränar hårt löper större risk att drabbas av Q10-brist eftersom det går åt mer Q10 i kroppen när man använder mer muskler.

Läs också: Koenzym Q10 – lika viktigt som syre

Q10 och hjärthälsa

Q10 är främst känt för sina positiva effekter på hjärthälsan (även om det är minst lika viktigt för många andra organ i kroppen). Allra störst mängd av ämnet finns nämligen i hjärtat.

Bortsett från att ha en god effekt på högt blodtryck visar studier att Q10 även kan förbättra blodcirkulationen och på så sätt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta genom att förbättra blodcirkulationen och minska risken för ansamlingar i artärerna.

Testpersonerna i studien, som var i åldrarna 60 – 79 år, fick ta Q10-tillskott och efter testperioden hade de förbättrat sin kärlhälsa med hela 42 procent. Den effektiviserade blodcirkulationen kan enligt forskarna minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar med 13 procent.

Enligt en svensk studie ska Q10 i kombination med selen halvera risken att dö av en hjärt- och kärlsjukdom. Det har också visat sig att Q10 kan reducera risken för en andra hjärtinfarkt, men också ge lättare symptom såväl som bättre livskvalitet vid hjärtsvikt.

I vilka livsmedel finns Q10?

Q10 förekommer naturligt i en rad olika livsmedel, bland annat:

  • Makrill
  • Rapsolja
  • Sardiner
  • Lever
  • Kyckling
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Spenat
  • Sparris


Värt att nämna är dock att den största delen Q10 produceras i kroppen. Via kosten får du endast i dig små mängder och därför kan det vara en god idé att komplettera med kosttillskott innehållande högre koncentrationer av ämnet.

Läs också: Stärk kroppen med gurkmeja och Q10

Öka intaget med kosttillskott

Som tidigare nämnt minskar kroppens produktion av Q10 i takt med att vi blir äldre. Faktum är att produktionen börjar minska redan vid cirka 20 – 30 års ålder.

Kring 40 års ålder har halterna Q10 minskat med drygt 30 procent och vid 80 års ålder med närmare 60 procent. Det är dessutom inte alla som har förmågan att producera tillräckligt med Q10 i kroppen naturligt.

När vi blir äldre kan det därför vara en god idé att komplettera kosten med ett Q10-tillskott – till exempel i form av tabletter – för att bibehålla ett starkt och friskt hjärta.

Tillskott av Q10 kan också vara bra för dig som idrottar hårt eftersom det förbättrar hjärtkapaciteten, men också musklernas syreupptagningsförmåga. Två av de viktigaste förutsättningarna för att höja dina sportsliga resultat.

När du äter tillskott med Q10 stimulerar du den naturliga produktionen i kroppen.

Med andra ord kan du öka den egna produktionen – bara genom att äta kosttillskott.

Kosttillskott med Coenzym Q10

Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 Gold – Kapslarna innehåller även riboflavin (vitamin B2 ) som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt bidrar till normal energiomsättning.

Innate CoQ10 Coenzym Q10 – är ett koenzym som finns i cellerna och som är vitalt för energiförsörjningen. Innehåller även rödbeta, broccoli och spenat!

Thorne Omega-3 med CoQ10 – är för de personer som vill ha ett tillskott av både fiskolja och Q10 som stöd för hjärta och kärl. Thorne Research’s Omega-3 w/CoQ10 kombinerar ett högpotent fiskoljekoncentrat med 30 mg Q10 i varje kapsel.

Holistic Q10 – innehåller äkta naturlig fermenterad q10, en vitaminlik substans som spelar en viktig roll för att bilda energi i mitokondrierna – cellernas kraftverk.

Av Elsa Larsson

BlodcirkulationHjärthälsakostQ10