Andningen kanske du inte tänker på så ofta, den finns alltid där helt automatiskt utan att vi behöver göra något. Men den är storslagen när man tänker på det. Den livsviktig för oss och ger oss det syre våra celler behöver för att fungera. Det viktiga lymfsystemet är beroende av den och vi kan avgifta oss, lugna ner oss samt uttrycka oss – allt tack vare andningen. 

Karin har i sin egenskap av yogalärare och efter en bröstcanceroperation haft extra anledning att tänka på andetaget. I hennes bok Omstart – För en starkare, renare och friskare kropp har också andningen ett alldeles eget kapitel. Hon menar att vi har eftersatt kraften i ett bra andetag.

Tyvärr är kraften i ett bra andetag eftersatt. Många tror nog att de andas bra. Men andningen drabbas precis som hela vår kropp av stress och vårt rika inre liv, som till exempel oroskänslor. Tänk efter hur dina andetag blir när du är arg, stressad, har ont och blir rädd. Vi kanske till och med stryper vår andning.

Ofta håller vi andan när vi lär oss nya saker, typ koncentrerar oss väldigt eller när vi har ont. Där har verkligen yogan varit ovärderlig på så många sätt eftersom andetaget är så centralt i yogaträning. 

Läs också: Medveten andning och självläkning

Andningen central i livets stora ögonblick

Andningen är också ovärderlig vid många av livets stora ögonblick som förlossning och födsel. 

Många barnmorskor uppmuntrar gravida kvinnor att gå på gravidyoga innan förlossning eftersom just en medveten andning kan hjälpa vid själva förlossningsarbetet. Andetaget är ett fantastiskt redskap som du bär med dig hela tiden.

Faktiskt skulle jag vilja kalla andetaget för din bästa vän som lindrar när du har ont, lugnar ner när du är stressad och arg. Vi vet ju det där, annars skulle vi inte automatiskt säga till en arg eller superstressad person att den ska ta ett djupt andetag. Men långa djupa andetag där vi använder oss av diafragman OCH bäckenbotten blir själva pumpen för lymfsystemet på samma sätt som hjärtat är pumpen för blodcirkulationen.

Läs också: Så ser optimala dagen för att sova gott ut – massor av tips!

Aldrig för sent att lära in ett nytt andetag 

Om du själv känner dig osäker på hur bra du andas eller vet med dig att du inte andras väl är det aldrig för sent att lära dig den konsten. 

Det skulle ju vara fantastiskt fint om man redan i skolan lärde ut om andning. Att lära sig att andas långa djupa andetag för att hitta lugn och ro. Så jag skulle svara uppsök en yogastudio som kanske erbjuder pranayama som är just logiska andningsövningar. Eller kolla in fantastiska Anders Olsson som driver medvetenandning.se

Karins egen rutin för ett bra andetag

Som andningsexpert vet Karin att varje sekund är ett så bra tillfälle som något att tänka på sin andning. Här är några tillfällen där hon själv ger andningen lite extra uppmärksamhet.

När jag yogar ägnar jag hela yogastunden till att ha en medveten och djupandning. Men jag försöker lägga in andningsövningar nästan varje dag. Jag försöker uppmärksamma hur jag andas eftersom jag är en person med snabb energi, som ofta behöver ta pauser som gärna blir andningspauser.

På kvällarna tejpar jag min mun med en tunn kirurgtejp för att säkerställa att jag inte andas genom munnen på natten.

Övning i rätt andning

I Karins bok finns mängder av fina övningar Omstart – För en starkare, renare och friskare för en bättre andning och ökat välmående. Här får du en av dem:

Växelvis andning

Så här gör du: Sitt i en bekväm position Du kan sitta i skräddarställning, om det känns bra, eller på en stol. Men försök tänka på att sträcka i ryggen. Dra hakan försiktigt mot bröstkorgen utan att tappa nacken. Känn förlängningen i ryggraden hela vägen från svanskotan och upp i nacken. Hitta andningen och känn att du slappnar av i kroppen.

Lyft upp höger hand medan vänster hand vilar på knäet. Håll höger hands tumme ovanför höger näsborre och ringfingret ovanför vänster näsborre. Andas in genom vänster näsborre. Håll för vänster näsborre och andas ut genom höger näsborre. Andas in genom höger näsborre. Håll för höger näsborre och andas ut genom vänster näsborre. Det är en runda.

Räkna andtaget. Om du andas in på tre, fyra eller fem andas du ut på det dubbla, det vill säga sex, åtta eller tio. Gör mellan 10 och 25 rundor. Börja försiktigt och öka gradvis.

Bra för: Om man gör denna övning regelbundet sägs det skapa bättre balans mellan de två hjärnhalvorna- Och en balans mellan hjärnhalvorna ska göra oss mer kreativa, men framför allt sägs det sänka vår stressnivå.”

Av Katarina Fornander