Har du problem med sköldkörteln är du inte ensam. Ungefär en halv miljon svenskar äter idag hormonersättning för låga sköldkörtelnivåer. Är du med sköldkörtelbesvär inte lika pigg och vital som du skulle önska är du heller inte ensam. Karin Björkegren Jones fick problem med sin sköldkörtel och som den hälsoexpert och journalist hon är läste hon på massor om dess hormoner och hur man balanser den.
Hitta balansen för sköldkörteln
I sin bok “Balans: naturlig väg till friskare sköldkörtel” lyfter hon fram rätt näring som en viktig bit för att må bättre om du har sköldkörtelbesvär. Men egentligen menar hon det angår oss alla att äta bra
Egentligen är det näringsrik kost inte ett mål enbart för oss med sköldkörtelproblem, utan för alla och det är att äta näringsrik mat. Men vad är näringsrik mat? Idag äter tyvärr många mat som är näringsfattig och fylld med upphettade och förstörda fetter och proteiner, samt mycket socker och tillsatser. Det gör att det inte bara skapas inflammationer i kroppen, utan även näringsbrist och andra obalanser som i sin tur kan ge sköldkörtelproblem.
Karins tips för en näringstät kost:
- Välj ekologiska råvaror.
- Skippa snabbmat, halv- och helfabrikat.
- Laga mat från grunden och ge dig själv tid att sitta ner och äta i lugn och ro.
- Tugga dina tuggor och låt verkligen maten tysta mun.
- Vi borde leva mer efter läkekonstens fader Hippokrates devis ”Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat”.’ Vi måste börja titta på maten som ett viktigt näringsintag, ja som förebyggande medicin.
- Satsa på att äta surt och beskt . Egentligen ganska enkelt. Du behöver bara göra en ruccolasallad som du äter innan maten för att få igång matsmältningen.
- Se över ditt glutenintag. Enligt en undersökning som gjordes 2007 på 15000 svenskar med diagnosen glutenintoleranta, såg man att de löpte större risk för sköldkörtelproblem.
- Det finns många olika typer av dieter man kan följa, som till exempel AIP(autoimmuna protokollet). I början 2019 kom boken Autoimmun handbok: för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom av Karl Hulten och Anna-Maria Norman. Det är en riktig bibel för alla som vill veta mer om AIP och samtidigt få konkreta verktyg.
Kosttillskott som ett verktyg
Enligt Karin behöver vi ofta ta till kosttillskott för att må bra, eller bättre.
Jod är viktigt och det hittar du i joderat salt, fisk, skaldjur men du kan också ta tillskott av iosojod. Men du bör vara försiktig med jodtillskott om du har Hashimotos sjukdom, för det finns risk att jod kan förvärra det auoimmuna tillståndet. D-vitamin, Selen, Zink, Järn, L-tyrosin, B12 och B6 är några kosttillskott som rekommenderas. Men se till att kosttillskotten du väljer har hög och bra kvalitet.
Bästa näringen vid sköldkörtelbesvär
Hypo- och hypertyreos kan kräva lite extra av olika typer av näring. Här är några näringsämnen du kan ha nytta av.
Vid hypertyreos:
- E-vitamin & Selen: Gärna med alla åtta formerna av E-vitamin och selen som bidrar till normal sköldkörtelfunktion. Överfunktion i sköldkörteln kan leda till överproduktion av fria radikaler men E-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.
- B-vitaminer och zink samt L-teanin, citronmeliss och kolin passar den som stressar mycket, har svårt att slappna av och som vill motverka trötthet och utmattning.
- D-Vitamin: D-vitamin bidrar till immunförsvarets normala funktion. Sköldkörteln har receptorer för D-vitamin och forskning visar att personer som lider av hypotyreos inte sällan har brist på D-vitamin.
Vid hypotyreos:
- Ämnen som bidrar till normal sköldkörtelfunktion och normal produktion av sköldkörtelhormoner. Bland annat mineralerna jod, selen, zink och koppar. L-Tyrosin, helig basilika och ashwagandha stöttar också sköldkörteln.
- B-vitaminer och zink samt L-teanin, citronmeliss och kolin passar den som stressar mycket, har svårt att slappna av och som vill motverka trötthet och utmattning.
- D-Vitamin: D-vitamin bidrar till immunförsvarets normala funktion. Sköldkörteln har receptorer för D-vitamin och forskning visar att personer som lider av hypotyreos inte sällan har brist på D-vitamin.
Utmaning att hålla balansen
Vi vill gärna hinna med och göra så mycket som möjligt. Men kanske behöver vi ibland prioritera oss själva mer för att kunna känna att vi mår bra trots att omständigheterna inte alltid är de bästa.
Livet i sig är en utmaning och det viktiga för att hålla balansen i sköldkörteln är också att försöka ha balans i livet. Vilket ju i sig är en stor och ganska svår uppgift. Så för att kunna hålla balansen när livet ger oss citroner, så finns det ändå vissa saker som behöver fungera.
- Ät bra mat, träna lagom – gärna yoga och gör andningsövningar.
- Ta tupplurar.
- Ta hand om din sömn.
- Njut av naturen.
- Skala av och skala bort så mycket av det som du inte behöver.
- Se över din kalender, ge dig själv tid till återhämtning.
- Börja titta på din livssituation, börja titta på hur du lever, tänker, agerar, hur och vad du äter. Hur ser tempot ut i ditt liv.
- Börja lyssna på din kropp. Den försöker, och det kanske låter flummigt, men den försöker uppmärksamma dig om hur du mår. Ta kroppens signaler på allvar.
Naturlig hjälp vid sköldkörtelproblem
Karins strävan efter att hitta tillskott av bra kvalitet gjorde att hon tillsammans med Greatlife.se har tagit fram kosttillskottspaket för hypotyreos och hypertyreos. Paketen är rabatterade och med koden KARIN får du ytterligare 15 procents rabatt.
GreatLifes Hypertyreospaket: Produkterna E-vitamin & Selen, Adult B-centered och Vitamin D3.
GreatLifes Hypotyreospaket: Produkterna Thyroid Strenght, Adult B-centered och Vitamin D3.
Karin Björkegren Jones bok “Balans: naturlig väg till friskare sköldkörtel” – Du lär dig allt om sköldkörteln, vilka prover du bör ta för att upptäcka obalans och hur du kan må bättre med yoga, andning, kost och eteriska oljor.
9 Comments
Intressant och bra information
Hej,har Hypothyreos. Äter levaxin. 100 mcgr3 gr i veckan testen 125.
Vill gärna gå ner i dos.
Hur mycket D-vit om dan?
Hur får man L-thyrosin?
Äter endast B-12.
Tacksam för svar. Äter bara grönsaker.
Hälsn Pia
Bra tips! Äter Kelp, hur är det med det? Utlöser tyvärr histaminer har jag förstått..
Utmärkta råd och mkt bra få med helheten. Bravo Karin Björkegren-Jones. Spara denna och dela med många!
Intressant och bra artikel. Jag har haft för hög halt av kalcium i blodet och fick inte äta för hög dos av D-vitamin, varför?
Tack mycket bra information
Tack Karin, för bra info! <3
Intressant läsning då man som jag haft underfunktion av sköldkörteln i flera år .
Hej!
Jag håller på att läsa o informera mig om hypotyrios.
Mina världen är som dom ska. Men som sagt. Det kan dom ju vara…men ändå är det inte bra.
Jag opererade bort 2av 4bisköldkörtlar, pga för höga halter calsium i blodet. O depression. Senare konstaterades att jag är bipolär. Med mycket depression. Stabiliserar med Lamictal. Utmattningssyndrom bla pga PTSD. Jag tar multivitamin SPORT… känns som rätt val…fast jag fysiskt inte tränar hårt.
Nu till min egentliga fråga. B vitamin är bra tillsamans med Levaxin…men…inte B12. Och B12 ingår ju i alla B vitamin tillskott. Hur gör man då?
Mvh Sabine