I den här artikeln ska vi titta närmare på ett par vanliga hushållsprodukter och vilka hälsorisker de kan medföra.  

Diskmedel

För att kunna lösa upp fett och matrester innehåller många diskmedel, både för handdisk och maskindisk, starka kemikalier. 

Fosfater är förbjudna i diskmedel sedan 2017 för deras miljöförstörande effekt, men tensider kan fortfarande förekomma. De kan bland annat vara skadliga för vattenlevande organismer samt irriterande för slemhinnorna om de sväljs, dock ej dödliga. 

Om du har små barn hemma är det viktigt att hålla diskmedlet utom räckhåll, framför allt disktabletterna som kan se ut som godis och medföra en kvävningsrisk. Se även till att köpa miljömärkta produkter eftersom diskmedlet spolas ut i avloppet.

Läs också: Så undviker du farliga kemikalier i hemmet

Ugnsrengöring

Många rengöringsprodukter för ugnar innehåller lut, ett extremt frätande ämne som dessutom kan vara dödligt vid förtäring. I många fall kan denna ingrediens vara dold i innehållsförteckningen, där den ofta benämns som natriumhydroxid.

Även denna produkt är viktig att hålla utom räckhåll för barn – eller inte använda över huvud taget. En sockerbit med vatten eller en pasta av bikarbonat är minst lika effektivt och medför inga hälsorisker. 

Fönsterputs

Även många fönsterputsmedel kan innehålla starka ämnen, exempelvis isopropanol eller ammonikak, som kan vara irriterande för både ögon, näsa och hud. Vid förtäring kan de även orsaka medvetslöshet eller i värsta fall dödsfall. De är inte heller särskilt miljövänliga då de kan bidra till försurning om de spolas ut i avloppet. 

Ett tips är att byta ut den traditionella fönsterputsen mot en egen blandning av handdiskmedel och ättika. 

Propplösare

Lut och svavelsyra är två vanliga ingredienser i propplösare för avlopp som båda har frätande egenskaper. De producerar dessutom ångor som kan vara skadliga att andas in i stora mängder och eftersom de spolas ut i avloppet kan de påverka både miljö och djurliv. 

Om du helt vill skippa den konventionella propplösaren kan du satsa på en naturlig variant av bakpulver, vitvinsvinäger och vatten eller bikarbonat, salt, ättika och varmt vatten. 

Luftfräschare

En luftfräscharspray finns i de flesta hem, vanligtvis på toaletten. Men att kontinuerligt andas in denna typ av doftprodukter kan innebära en hälsorisk, både för allergiker, astmatiker, barn och gravida. Det har nämligen visat sig att de kan innehålla både allergi- och cancerframkallande ämnen, bland annat bensen. 

Lyckligtvis är det busenkelt att göra egna luftfräschare av helt naturliga ingredienser. Du behöver bara blanda vatten med några droppar valfri eterisk olja, rosmarin och timjan eller citron och kryddnejlika. 

Lopp- och lusmedel för djur

Loppor eller lös är aldrig roligt för dig som är djurägare. Tyvärr innehåller många lus- och loppmedel starka bekämpningsmedel för att effektivt eliminera skadedjuren. Och även om det är målet känns det kanske inte så roligt att applicera så starka medel på ditt husdjur. Medlem kan dessutom orsaka både huvudvärk, ryckningar och illamående vid inandning.

Om du vill skippa de kemiska alternativen och istället ge din fyrbenta vän en naturlig behandling finns det flera huskurer att utforska. Du kan till exempel tvätta pälsen med vinäger eller med en citron- och vattenblandning.

Läs också: Barn och kemikalier – från födseln och framåt

Klorin

Klorin är ett starkt desinficerande ämne som finns i de flesta hushåll. Det är dock långt ifrån säkert att använda. 

Förutom att det kan orsaka skada på hud, slemhinnor och luftvägar kan det ge brännskador. Det ökar dessutom risken att drabbas av lungsjukdomen KOL samtidigt som det faktiskt är dödligt om du exponeras för höga koncentrationer. Bortsett från det är det också giftigt för vattenlevande organismer.

Ett miljömärkt bleksalt är ett bra alternativ till klorin. Du kan också använda helt vanliga städmedel märkta med Bra miljöval.

Av Elsa Larsson

diskmedelkemikaliebantamiljö