Dieterna paleo och keto har både sina likheter och olikheter. Enkelt förklarat fokuserar keto på makronutrienter medan paleo istället fokuserar på typen av livsmedel du konsumerar. 

Vad är Paleo?

Paleodieten kallas ibland även för stenålderskost och grundar sig i att vi ska äta samma livsmedel som fanns tillgängliga för människan under den paleolitiska eran, för 10 000 år sedan och hela vägen tillbaka till 2,5 miljoner år sedan.

Livsmedel som kan ingå är allt ifrån det som går att jaga till det som finns i naturen, exempelvis frukt, grönsaker och kött. Det som inte får ätas inom paleo är bland annat raffinerat socker, bönor, baljväxter, processade livsmedel, salt, mejeriprodukter med mera. 

Paleo är en kost som främst fokuserar på protein och fiber, men som begränsar intaget av kolhydrater. Den största mängden kolhydrater från man från frukt och grönsaker eftersom processade livsmedel inte är tillåtna.

Exempel på livsmedel som ingår i paleodieten

 • Kött och fisk
 • Ägg
 • Nötter och frön
 • Frukt
 • Grönsaker (ej majs då det är ett spannmål)
 • Utvalda fetter som exempelvis kokosolja, olivolja, avokadoolja, ister, talg, ghee

Vad är Keto?     

Personer som äter en ketogen kost brukar ofta vara ute efter att minska i vikt och förbättra blodsockerkontrollen. Med keto är målet att komma i ketos, alltså det metaboliska tillstånd där din kropp använder kalorier från fett istället för kolhydrater för att kunna tillverka energi. Därför ligger fokus på makronutrienter när du äter en ketogen kost och dessa kan variera från person till person. 

Läs också: Är jordnötssmör keto?

Ett exempel på hur makrofördelningen kan se ut:

 • Fett: 65–90%
 • Protein: 10–30%
 • Kolhydrater: mindre än 5 %

Inom keto är ingen typ av mat förbjuden, men det begränsade intaget av kolhydrater gör att du inte kan äta för mycket frukt och grönsaker i din kost. Du behöver dessutom undvika livsmedel som grödor, baljväxter och ris. 

Likheter mellan keto och paleo

Keto och paleo må låta olika, men de har faktiskt flera gemensamma nämnare. Båda dieterna:

 • Betonar hela livsmedel
 • Eliminerar spannmål, baljväxter och raffinerat socker
 • Främjar ordentligt proteinintag från animaliska källor
 • Uppmuntrar intag av grönsaker med lågt kolhydratinnehåll
 • Kan vara effektiva för viktminskning

Keto och paleo har många likheter när det gäller matrestriktioner och regler, men ofta av olika anledningar. Paleo har sitt fokus på ideologi medan keto har sitt fokus på makronäringsämnen. Paleodieten lägger även stor vikt vid dina livsstilsval utöver kosten, som vissa aktiviteter, exempelvis träning och mindfulness. Keto kräver bara att du håller dig inom ett visst intervall av kolhydrater, fett och protein.

Läs också: Ät som på stenåldern

Paleo eller keto – vilken diet är lättast att hålla sig till?

Båda dieterna är hälsosamma alternativ, beroende på hur de implementeras och vad de används till. Paleodieten kan vara ett lättare alternativ då den framför allt ger dig mer flexibilitet när det gäller valet av mat att äta. Denna frihet kan också göra dieten enklare att upprätthålla långsiktigt. 

Keto passar inte alla och kan vara svårare att upprätthålla på grund av den striktare kosthållningen. Den kräver mer planering och kan ibland vara mindre anpassningsbar till exempelvis sociala situationer. Samtidigt är det den dieten som i regel fungerar bäst om viktkontroll är ditt främsta syfte.

Det går förstås även att kombinera dessa två dieter. Det skulle kräva massor av planerande, men det är fullt möjligt. I slutändan är den diet som fungerar bäst den som du faktiskt kan hålla långsiktigt och må bra av, både fysiskt och psykiskt.

Av Elsa Larsson

KetodietenLivsmedelmatnäring