Body lotion

Body lotion är en kroppskräm med lätt konsistens som snabbt går in i huden. Den kan du använda över hela kroppen och ger snabb återfuktning. 

En body lotion består av vatten, olika oljor och ibland även parfym. Jämfört med body cream och body butter är konsistensen mindre fet och huden lämnas sällan kladdig efter användning. 

I och med att en lotion ofta innehåller mer vatten och mindre mängd koncentrerade oljor passar den extra bra för dig med fet hy.

Passar bäst under sommaren 

Allra bäst passar en body lotion under sommarmånaderna när huden är lite mindre torr. Under vintern behöver huden oftast en fetare kräm för att få rikligt med fukt. 

Tänk på! Om du har känslig hud är det viktigt att välja en parfymfri body lotion för att undvika irritation. Välj gärna en naturlig och ekologisk variant som är snäll mot både miljö och natur. 

Läs också: Stora serumguiden – Vad, varför och hur?

Body cream

En body cream påminner mycket om en body lotion, men är betydligt fetare i konsistensen. Den är dock inte lika fet som body butter utan hamnar någonstans emellan de två krämerna. Jämfört med body butter går en body cream enklare in i huden, men den kan ibland lämna huden lite kladdig. 

Fördelen med body cream är att den passar de allra flesta hudtyper, förutom de med mycket torr hud eller fet hud. Om du använder en body lotion på sommaren kan du byta till en fetare body cream på vintern när din hud behöver mer fukt. 

Body butter

Trots namnet har body butter inget med smör att göra. Detta är en mycket fet och återfuktande kräm som masseras in i huden för att göra den mjuk och smidig. 

Jämfört med body lotion och body cream är detta en fetare kräm som ofta innehåller naturliga oljor och fetter, exempelvis kokosolja, sheasmör eller kakaosmör. Oftast innehåller den fettsyror som linolsyra, oljesyra, stearinsyra och palmitinsyra som hjälper till att låsa in fukten. 

Den rika konsistensen gör att det ofta tar en stund innan body butter absorberas av huden vilket kan ge en kladdig känsla. Vissa tycker att det är skönt med den kladdiga och mjukgörande krämen, medan andra föredrar en kräm som går snabbare in i huden. 

För dig med mycket torr hy 

Om du har mycket torr hud är body butter utan tvekan det bästa valet. Den passar även personer med känslig hud som ofta utsätts för påfrestningar i form av kyla, vind och andra väderförhållanden. 

Body butter kan också vara ett bra alternativ för dig med normal hud under vinterhalvåret. Då behöver huden generellt sett mer fukt och fett än under de varmare månaderna. 

Läs också: Johanna Bjurström: Vintertrött hud – här är lösningen!

Hur används de olika krämerna?

Trots att det finns vissa skillnader både i konsistens och egenskaper använder du body lotion, body cream och body butter på samma sätt. Du smörjer in krämerna på torr och rengjord hud, till exempel efter en dusch.  

Du kan använda krämerna dagligen, både morgon och kväll eller vid behov. Undvik dock att applicera dem på fuktig hud eftersom det lätt skapas en hinna. 

Av Elsa Larsson

body butterBody creambody lotion